İsrail Yüksek Mahkemesi 11 Temmuz Pazar günü İsrailli eşcinsel çiftlerin ülke içinde kiraladıkları bir rahim yoluyla çocuk sahibi olabileceklerine karar verdi.

Taraftarlar hareketi eşitliği güçlendirmeye yönelik bir adım olarak selamladı ve eleştirmenler bunun aile değerlerini sorguladığını söyledi.

Mahkeme, ülkedeki eşcinsel çiftler ve bekar erkekler için kiralama kısıtlamalarının altı ay içinde kaldırılması gerektiğine karar verdi.

İsrail, Orta Doğu'da LGBT hakları konusunda lider ve parlamentoda birkaç eşcinsel erkek var, ancak şimdiye kadar eşcinsel çiftler ve bekar erkekler için kiralık rahimler sınırlandırılmıştır.

İsrail'de kiralık bir rahimden çocuk sahibi olamayan insanlar Hindistan, Nepal, Tayland ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere diğer ülkelerde çalıştı.

1996'da İsrail'de kiralık rahmin yasallaştırılması

Kiralanmış bir rahim, bir kadının başka bir kişi veya çift için çocuk sahibi olmayı kabul etmesi anlamına gelir. Sorun 1996'da İsrail'de yasallaştırıldı ve başlangıçta eşcinsel çiftler içindi, ancak daha sonra bekar kadınlar eklendi.

Hikaye, 2010 yılında eşcinsel bir erkek çiftin mahkemeye kira davası açmasıyla başladı.

Girişim başarısız oldu, ancak 2015 yılında LGBT hakları gruplarıyla yeni bir dava açtılar.

Geçen yıl, İsrail Yüksek Mahkemesi milletvekillerine 12 ay içinde rant arayışında ayrımcılığa son vermelerini emretti. Mahkeme, eşcinsellerin ve bekar erkeklerin kira hakkından hariç tutulmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Ancak İsrail parlamentosundaki muhafazakar ortodoks milletvekilleri konuyu engelledi. Ancak Mart seçimlerinden sonra parlamentonun değişmesiyle birlikte ülkenin Yüksek Mahkemesi kararını yineledi.

İsrail Eşcinsel Babalar Derneği başkanı eşcinsel hakları aktivisti Oz Parvin, cezayı "şaşırtıcı" olarak nitelendirdi.

Kendisi ve Hindistan'daki ortağı, dokuz yıl önce ikiz bir kızı kiralamaya başvurduklarını söyledi. Diğer çiftlerin artık ülkedeki tüm kiralama sürecinden geçebileceğini de sözlerine ekledi.

Bunu çok daha kolay ve sağlıklı olarak nitelendirdi.

Ancak aşırılık yanlısı Siyonist bir milletvekili olan Bezalel Smotrich, kararın "İsrail devletinin Yahudiliğinin çöküşünün" bir işareti olduğunu söyledi.

Çocuk sahibi olmak isteyen gey erkekler genellikle, işlemi kabul eden bir kadının gey bir erkeğin spermiyle suni olarak döllendiği ve daha sonra rahme geri döndüğü taşıyıcı annelik yöntemine başvururlar. Eşcinsel bir erkeğin doğumundan sonra bebeğe o bakar ve onun rahmini kiralamış bir kadının bebeğe bakma hakkı yoktur.

Editör: TE Bilisim