Filistin İslami Cihad grubunun üyeleri, yüksek güvenlikli bir İsrail hapishanesinden kaçan altı Filistinli mahkumu aramak için Cenin mülteci kampına girerlerse İsrail güçleriyle savaşacaklarını söyledi.

Çarşamba günü erken saatlerde, İsrail askerleri köpekleriyle birlikte İsrail'in Cenin yakınlarındaki Filistin kasabası Yaabad yakınlarındaki ayırma duvarında boşlukları tararken, keşif uçakları yukarıda uçtu.

Salı gecesi kampta silah sesleri yankılanırken, Cenin bölgesinde gerilim yüksekti ve Filistinli savaşçılar, İsrail güçlerinin İsrail hapishanelerindeki kaçaklara veya diğer Filistinli mahkumlara zarar vermesi durumunda harekete geçeceklerine söz verdi .

Altı Filistinlinin nerede saklandığı belli değil. Adamların, ailelerinin dayandığı ve uluslararası alanda tanınan Filistin Otoritesinin çok az kontrole sahip olduğu Cenin'e gittiklerine inanılıyordu.

Yüzlerce İsrail güvenlik gücü ve istihbarat ajanı , Pazartesi günü Gilboa hapishanesinden tünelden çıkan altı Filistinli mahkumu arama çalışmalarına Çarşamba günü devam etti.

Bu arada, İsrail yetkilileri silahlı Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria'daki veya İsrail içindeki İsrailli yerleşimcilere saldırabileceğinden korktukları için Batı Şeria ile İsrail arasında düzinelerce kontrol noktası dikildi.

'Her zaman onları bekleyin'

Mahkumlardan birinin amcası 65 yaşındaki Jamal Zubeidi, ailenin İsrail askerlerinin her an kampı işgal etmesini beklediğini söyledi.

Zubeidi, Al Jazeera'ya “Ne zaman geleceklerini bilmiyoruz ama onları her zaman bekliyoruz ve hazırız” dedi. Ailemiz uzun yıllardır İsrail işgalinden acı çekiyor” dedi.

Firariler arasında Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde eski bir Fetih partisi lideri olan 46 yaşındaki Zakariya Zubeidi ve beş Filistinli İslami Cihad üyesi de vardı.

İslami Cihad ayrıca İsrail'i altı adama zarar vermemesi konusunda uyardı.

Cenin mülteci kampındaki gergin atmosfere rağmen , birçok genç adam altı mahkumun kaçışını ve kampa girmeleri halinde İsrail güçlerine karşı durma ihtimalini sevinçle karşıladı.

İsrail, altı kişinin tutuklanmasının sadece olası saldırıları önlemek için değil, aynı zamanda kaçmalarının çeşitli gruplardan silahlı adamları İsrail'e askeri olarak karşı koymaya teşvik etmesi nedeniyle acil bir mesele olduğunu söyledi.

İsrail askerleri kaçıştan bu yana Cenin yakınlarındaki birkaç köye baskın düzenleyerek güvenlik kameralarından alınan filmlere el koydu ve araçtakilerin kimliklerini kontrol etti. İsrail askerleri de İsrail'de halka açık yerlerde varlıklarını artırdı.

Filistin köylerine baskın

İsrail'in kuzeyindeki Noura köyünden üç Filistinli, mahkumlara kaçışlarında yardım ettikleri şüphesiyle Salı günü tutuklandı.

İsrail'e göre, firarilerden biri kasabanın camisindeki güvenlik kameraları tarafından yakalandı.

El Cezire, İsrail birliklerinin Salı gecesi Cenin'in güneybatısındaki Arrabunah köyünü işgal ettiğine ve askerlerin, genç Filistinli gruplarının kendilerine taş atmadan önce güvenlik kameralarından alınan görüntülere el koyduğuna tanık oldu. Bir süre sonra askerler geri çekildi.

Salı günü erken saatlerde, İsrail askerleri, kuzey Batı Şeria ile İsrail arasındaki İsrail ayırma duvarının yakınında bulunan Deir Ghazzalah köyüne bakan tepelere yerleştiler. Geceleri bir gözetleme dronu köyün üzerinde uçtu.

Son haftalarda, işgal altındaki kuzey Batı Şeria'da, özellikle Cenin ve Beita'da İsrailliler ve Filistinliler arasında çok sayıda çatışma yaşandı .

İki hafta önce, İsrail özel kuvvetlerinin aranan bir Filistinliyi tutuklamak için düzenlediği baskında, Cenin mülteci kampında İsrail ordusuyla çatışmalar sırasında en az dört Filistinli adam vurularak öldürüldü.

Görgü tanıkları, bir grup Filistinlinin , İsrail polisi Musta'ribeen'in (Filistinli kılığına girmiş İsraillilerden oluşan gizli bir birlik) üyeleriyle çatıştığını söyledi .

Editör: TE Bilisim