Filistinli yetkililere göre, İsrail Cuma günü Gazze'de üst düzey bir militan da dahil olmak üzere en az 10 kişinin ölümüne ve düzinelerce kişinin yaralanmasına neden olan bir hava saldırısı dalgası başlattı. 

İsrail, bu hafta başlarında işgal altındaki Batı Şeria'da üst düzey bir militanın tutuklanmasının ardından "yakın bir tehdide" yanıt olarak İslami Cihad adlı militan grubunu hedef aldığını söyledi.

Filistinli militanlar saatler sonra orta ve güney İsrail'de hava saldırısı sirenlerinin ötmesiyle bir roket yağmuru başlattı. İslami Cihad 100 roket attığını iddia etti. 

Eylemler, bölgede yeni bir savaşı daha başlatma riski taşıyordu. İsrail ve Gazze'nin militan Hamas yöneticileri, son 15 yılda, bölgenin iki milyon Filistinli sakinine şaşırtıcı bir maliyetle dört savaş ve birkaç küçük savaş verdi.

Yüksek bir binanın yedinci katından dumanların çıktığı Gazze Şehri'nde patlama sesi duyuldu. Bu arada, Gazze Şehri'nin ana Şifa hastanesindeki morgun dışında birkaç yüz kişi toplandı. Bazıları sevdiklerini tanımak için girdi, sadece gözyaşları içinde ortaya çıktı.

İsrail'in 5 Ağustos 2022 Cuma günü Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından Filistinliler hastaneye kaldırıldı.
İsrail'in Cuma günü Gazze'de düzenlediği hava saldırılarının ardından Filistinliler hastaneye kaldırıldı. (İbrahim Ebu Mustafa/Reuters)

Filistin Sağlık Bakanlığı, ölenler arasında 5 yaşındaki bir kız çocuğu ile 23 yaşındaki bir kadının da bulunduğunu ve 55 kişinin de yaralandığını söyledi. Siviller ve militanlar arasında ayrım yapmadı. İsrail ordusu, erken tahminlerin yaklaşık 15 savaşçının öldürüldüğünü söyledi.

İslami Cihad, Gazze'nin kuzeyindeki komutanı Taiseer al-Jabari'nin saldırılarda öldürüldüğünü söyledi. Yas tutanlar saldırılarda ölenler için cenaze töreni düzenlemeye hazırlanırken, bazıları Filistin bayrakları sallayarak yüzlerce Gazze sokaklarında yürüdü.

5 Ağustos 2022'de Gazze'de meydana gelen patlamanın ardından acil müdahale ekipleri bir kadını binadan tahliye etti.
Acil müdahale ekipleri Cuma günü Gazze'de meydana gelen patlamanın ardından bir kadını bir binadan çıkardı. İsrail ordusu, hava saldırılarının Filistinli militan grup İslami Cihad'ı hedef aldığını söyledi. (Muhammed Salem/Reuters)

BM roket ateşine son verilmesi çağrısında bulundu

İsrail medyası, güney ve orta İsrail'in üzerindeki gökyüzünün İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sisteminden gelen roketler ve önleyicilerle aydınlandığını gösterdi. Tel Aviv'de bir patlama sesi duyuldu.

Kaç roket fırlatıldığı hemen belli değildi ve İsrail tarafında herhangi bir can kaybı olup olmadığına dair hemen bir açıklama yapılmadı.

İsrail, silah üretim tesisleri ve İslami Cihat mevzileri de dahil olmak üzere Cuma günü diğer hedefleri vurmaya devam etti.

BM'nin bölge özel elçisi Tor Wennesland, "derinden endişeli" olduğunu söyledi.

Roketlerin fırlatılması derhal durdurulmalı ve tüm tarafları daha fazla tırmanmadan kaçınmaya çağırıyorum” dedi.

Şehir binalarının üzerindeki karanlık gökyüzünde parlak turuncu alevler.
İsrail'in Demir Kubbe füzesavar sistemi, Gazze Şeridi'nden İsrail'e fırlatılan roketleri engellerken, 6 Ağustos'ta İsrail'in Aşkelon kentinden görüldüğü gibi ışık çizgileri görülüyor (Amir Cohen/Reuters)

İsrail, militan grubu hedef alan hava saldırılarının olduğunu söyledi

İsrail ordusu, "Şafak Vakti" adlı bir operasyonda İslami Cihad'ı hedef aldığını söyledi. Ayrıca, sınıra 80 kilometre mesafedeki topluluklarda okulların kapalı olduğu ve diğer faaliyetlere sınırlar konulan ülke cephesinde "özel bir durum" ilan edildi. 

İsrail, Pazartesi günü işgal altındaki Batı Şeria'da üst düzey bir İslami Cihad liderinin tutuklanmasının ardından intikam saldırısına hazırlanırken bu haftanın başlarında Gazze çevresindeki yolları kapatmış ve sınıra takviye göndermişti. 

İsrail'in 5 Ağustos 2022 Cuma günü Gazze Şehri'ndeki bir binaya düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseliyor.
İsrail'in Cuma günü Gazze'de bir binaya düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseldi. (Hatem Moussa/The Associated Press)

İsrail Başbakanı Yair Lapid Cuma gecesi ulusal televizyonda yayınlanan bir konuşmada, ülkesinin saldırıları "somut tehditlere" dayalı olarak başlattığını söyledi. 

Lapid, "Bu hükümetin Gazze'den İsrail topraklarına yönelik her türlü saldırı girişimine karşı sıfır tolerans politikası var" dedi. İsrail'in Gazze'de daha geniş bir çatışmayla ilgilenmediğini, ancak birinden de çekinmeyeceğini sözlerine ekledi. 

İran'dan El Mayadin TV kanalına konuşan İslami Cihad lideri Ziad el-Nahalah, "Mücadeleyi başlatıyoruz ve Filistin direnişinin savaşçıları bu saldırganlığa karşı birlikte durmak zorundalar" dedi.

Çatışmada "kırmızı çizgi" olmayacağını söyledi ve şiddetten İsrail'i sorumlu tuttu.

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, "Gazze'ye karşı tırmanışı başlatan ve yeni bir suç işleyen İsrailli düşman bunun bedelini ödemeli ve tüm sorumluluğu üstlenmeli" dedi.

İnsanlar 5 Ağustos 2022'de Gazze Şehri'nde meydana gelen patlamanın ardından yaralı bir kişiye yardım ediyor.
Filistinliler, İsrail'in bir dizi hava saldırısının ardından Cuma günü Gazze'de meydana gelen patlamanın ardından yaralı bir kişiye yardım ediyor. (Muhammed Salem/Reuters)

İslami Cihad, Hamas'tan daha küçük ama ideolojisini büyük ölçüde paylaşıyor. Her iki grup da İsrail'in varlığına karşı çıkıyor ve yıllar içinde İsrail'in güneyine roket atmak da dahil olmak üzere çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

Geçen yılki savaştan bu yana 'nefes alma şansı' yok

İsrail'in Gazze'de Hamas'la en son savaşı Mayıs 2021'deydi ve İsrail içindeki bir saldırı dalgası, Batı Şeria'daki neredeyse günlük askeri operasyonlar ve parlama noktası Kudüs'teki kutsal bölgedeki gerilimlerin ardından gerginlikler bu yılın başlarında yeniden yükseldi.

Editör: TE Bilisim