COVID'e yakalanma korkusu olmadan bir otobüse binmek, koroda şarkı söylemek, spor salonuna geri dönmek veya bir gece kulübünde dans etmek istiyoruz.

Salgının üzerinden iki yıl geçti, çoğumuz bıktık. COVID vaka oranları hiç olmadığı kadar yüksek ve birçok ülkede hastaneye yatış oranları bir kez daha hızla artıyor .

Bu kasvetli tablo karşısında normale dönmenin özlemini çekiyoruz. Arkadaşlarla bir barda buluşmak ya da onları akşam yemeğine davet etmek istiyoruz. Zorluk çeken işimizin pandemiden önceki gibi gelişmesini istiyoruz. Çocuklarımızın bir zamanlar tanıdıkları yüz yüze eğitim ve okul sonrası etkinliklere geri dönmelerini istiyoruz. COVID'e yakalanma korkusu olmadan bir otobüse binmek, koroda şarkı söylemek, spor salonuna geri dönmek veya bir gece kulübünde dans etmek istiyoruz.

Bu etkinliklerden hangisi güvenlidir? Ve tam olarak ne kadar güvenli? Bunlar son araştırmamızda yanıtlamaya çalıştığımız sorulardı.

COVID'e neden olan virüs olan SARS-CoV-2, esas olarak hava yoluyla bulaşma yoluyla yayılır. Bu nedenle, bulaşmayı önlemenin anahtarı, fizik ve kimyadan bilgi gerektiren havadaki parçacıkların nasıl davrandığını anlamaktır.

Hava, görünmez, hızlı ve rastgele hareket eden moleküllerden oluşan bir sıvıdır, bu nedenle havadaki parçacıklar zamanla oda veya otobüs gibi iç mekanlarda dağılır. Enfekte bir kişi, virüs içeren parçacıkları soluyabilir ve onlara ne kadar yakın olursanız, virüs içeren bazı parçacıkları soluma olasılığınız o kadar artar. Ancak ikinizin de odada geçirdiği süre ne kadar uzun olursa, virüs o kadar çok yayılır. Dışarıdaysanız, alan neredeyse sonsuzdur, bu nedenle virüs aynı şekilde birikmez. Ancak, onlara yakınsanız birileri yine de virüsü bulaştırabilir.

Viral parçacıklar, enfekte bir kişi her nefes aldığında yayılabilir , ancak özellikle nefesleri derinse (egzersiz yaparken) veya seslendirme içeriyorsa (konuşma veya şarkı söyleme gibi). İyi oturan bir maske takmak , virüsün yayılmasını engellediği için bulaşmayı azaltırken, bir köşede sessizce oturan maskesiz enfekte kişinin size bulaştırma olasılığı, size yaklaşan ve hararetli bir tartışma başlatan birine göre çok daha azdır.

SARS-CoV-2'nin tüm varyantları eşit derecede havadadır, ancak COVID'i yakalama şansı, varyantın bulaşıcılığına (veya bulaşıcılığına) ( delta önceki varyantlardan daha bulaşıcıydı, ancak omikron hala daha bulaşıcıdır) ve kaç kişiye bağlıdır. şu anda enfekte (hastalığın prevalansı). Bu yazının yazıldığı sırada, Birleşik Krallık'taki COVID enfeksiyonlarının %97'sinden fazlası omicron'dur ve 15 kişiden biri şu anda enfektedir (prevalans %6,7). Omicron daha bulaşıcı görünse de, özellikle aşılı kişilerde daha az ciddi hastalık üretiyor gibi görünüyor.

Enfekte olma olasılığı

Çalışmamızda, bulaşma üzerindeki farklı etkilerin hastalanma riskinizi nasıl değiştirdiğini ölçtük: viral faktörler (bulaşılabilirlik/yaygınlık), insan faktörleri (maskeli/maskesiz, egzersiz/oturma, ses çıkarma/sessizlik) ve hava kalitesi faktörleri (iç mekan /açık havada, büyük oda/küçük oda, kalabalık/kalabalık olmayan, havalandırmalı/havalandırmasız).

Farklı durumlarda virüs bulaşma olasılığı

COVID'i yakalamanın kesin bir yolu, sizi tablodaki koyu kırmızı hücrelere sokan şeylerin bir kombinasyonunu yapmaktır. 

Örneğin:

  • Yetersiz havalandırılan spor salonu, gece kulübü veya okul sınıfı gibi hava kalitesi düşük olan kapalı bir alanda birçok insanla bir araya gelmek,
  • Egzersiz yapmak, şarkı söylemek veya bağırmak gibi yorucu veya gürültülü şeyler yapmak,
  • Maskelerinizi bırakmak,
  • Uzun süre aynı ortamda kalmak.

Sonuç: COVID'e yakalanmamak için şunları yapmalısınız

  • Başka insanlarla tanışmanız gerekiyorsa, bunu dışarıda veya iyi havalandırılan bir yerde yapın veya havalandırmanın iyi olduğu ve hava kalitesinin bilindiği bir yerde buluşun.
  • Kişi sayısını minimumda tutun
  • Mümkün olan minimum süreyi birlikte geçirin
  • Bağırmayın, şarkı söylemeyin veya ağır egzersiz yapmayın
  • Binaya girdiğiniz andan ayrıldığınız ana kadar yüksek kaliteli, üzerinize tam oturan maskeler takın.
  1. Trish Greenhalgh Professor of Primary Care Health Sciences, University of Oxford
  2. Jose-Luis Jimenez Distinguished Professor, Chemistry, University of Colorado Boulder
  3. Shelly Miller Professor of Mechanical Engineering, University of Colorado Boulder
  4. Zhe Peng Research Scientist, University of Colorado Boulder
Editör: TE Bilisim