İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE, KADINLARA VE ÇOCUKLARA DOKUNAMAZSINIZ!
HAYATLARIMIZDAN DA HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMEYECEĞİZ!

Adana Kadın Platformu Adana Adliyesi önünde İstismarı Aklama konulu basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadın Platformu adına açıklamayı Av. Sevil Aracı Bek gerçekleştridi.

Sevil Aracı Bek; "Her gün ülkenin dört bir yanından onlarca kadın cinayeti haberi geliyor. Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks haline geldi. 2020’nin ilk altı ayında 146 kadın cinayeti 89 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Erkekler 2020’in ilk 6 ayında en az 61 kadını taciz etti, 134 çocuğu istismar etti, 31 kadına tecavüz etti, en az 444 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 291 kadına şiddet uyguladı.

Temmuz ayının ortasında olmamıza rağmen şimdiden onlarca kadın cinayeti de kayıtlara geçmiş bulunuyor. Zeliha Armağan, Durdu Güden, Hüsne Cengiz, Nesrin Cengiz, Zahide Cengiz sadece Adana’da yakın süreçte kadın cinayeti sonucunda kaybettiğimiz kız kardeşlerimiz.

Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve taciz olayları da artarak devam ediyor. Bugün burada kuzenleri tarafından istismar edilen iki kız çocuğunun davasını takip etmek için bir araya geldik. Ancak kadınlara, çocuklara ve haklarımıza yönelik saldırılar öylesine arttı ve çeşitlendi ki, tek gündemli bir basın açıklaması yapamaz haldeyiz.

Biz kadın cinayetlerini önleyin dedikçe kadınların hayatlarını iyice tehlikeye atan, şiddeti hayatlarımıza musallat eden düzenlemelerle karşı karşıya kalıyoruz! Kadınların isyanıyla defalarca püskürttüğümüz 'çocuk istismarcılarına af' öngören yasal düzenlemeleri yeniden gündeme getirme girişimlerini kaygı ile izliyoruz. Bu düzenleme 15 yaş altında evliliği, yani çocuk istismarını meşrulaştırıyor! 2016 yılında kadınların tepkisi ile geri çekilen bu düzenleme bir türlü ülke gündeminden düşürülmüyor. İleri sürülen gerekçe ise basit, bu konunun mağdurları var ve halk böyle istiyor.

Adana Kadın Platformu

AKP aynı sahte gerekçeyi bir başka konuda daha kullanıyor. Türkiye’nin ilk imzacılarından olduğu, “İstanbul” ismini vermekle gurur duyduğu, kadına yönelik şiddeti tüm boyutlarıyla ele alan, devlete önlenmesi noktasında sorumluluk yükleyen İstanbul Sözleşmesi bir süredir yine bunun mağdurlarının olduğu iddiası ile tartıştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “İstanbul Sözleşmesinden çıkabiliriz” açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “halk istiyorsa kaldırın” sözleriyle saldırılar iyice somutlaşmıştı. Salı günü AKP’nin MYK toplantısında Sözleşme’nin gündeme getirildiği ve kaldırılması için düğmeye basıldığı haberleri geldi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’dan örnekler vererek Türkiye’nin de Sözleşme’den çekilmesi gerektiğini anlattığı, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının netleştiği haberlere konu edildi.

Kadına yönelik şiddetin bu kadar yoğun olduğu, kadın cinayetlerinin bir türlü önlenemediği, hatta sığınma evlerinden alınarak öldürülen kadınların haberlerini aldığımız, çocukların cinsel istismarının olağanüstü düzeyde arttığı, kız çocuklarının evlenmesinin, çocuk doğurmasının adeta teşvik edildiği bir ülkede İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz.

Adana Kadın Platformu

İstanbul Sözleşmesinden çıkmak;
Şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir.
Kadınları şiddete karşı tamamen korumasız bırakmaktır.
Kadın ve erkeğin hayatın her alanında eşit olmasına ilişkin devletin alması gereken önlemlerin kaldırılmasıdır.
Kadın cinayetlerinin artarak devam etmesidir.
Kız çocuklarının eğitim hakkından eşit olarak yararlanmasının engellenmesi, çocuk yaşta evliliklerin devamıdır.
Çocuk istismarının önlenmemesidir.
Her kentte yeterli sayıda sığınma evi, danışma merkezi kurulmasının devletin sorumluluğu olmaktan çıkarılmasıdır.
Kadınların, LGBTİ’lerin ve çocukların canıyla oynamaktır.

Duymayan kulaklar, görmeyen gözler için bir kez daha haykırıyoruz. İstanbul Sözleşmesine, kadınlara ve çocuklara dokunamazsınız! Nice bedeller ödeyerek, hayatlarımız pahasına kazandığımız haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz."dendi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ!
KADIN CİNAYETLERİNİ DURDUR!
İSTİSMARI AKLAMA!
YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

Editör: TE Bilisim