STOCKHOLM: İsveçli düzenleyiciler Salı günü Çin'in Huawei ve ZTE'den telekom ekipmanlarının önümüzdeki ay planlanan spektrum açık artırması öncesinde 5G ağında kullanımını yasakladı.

İsveç Posta ve Telekom Otoritesi (PTS), açık artırmalarda lisans koşullarının belirlenmesinin İsveç Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik servisi tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından yapıldığını söyledi.

Avrupa hükümetleri, ABD'den gelen baskının ardından Çinli şirketlerin ağlarını kurmadaki rolünü gözden geçiriyorlar, bu da bir güvenlik tehdidi oluşturduklarını çünkü diğer endişelerin yanı sıra Çinli şirketler ve vatandaşların yasalar gereği istihbarat toplanmasında devlete yardım etmesi gerektiğini söylüyor.

İsveç'in güvenlik servisi Çin'i "İsveç'e yönelik en büyük tehditlerden biri" olarak nitelendirdi.

Temmuz ayında Birleşik Krallık, Huawei ekipmanlarının 2027 yılına kadar İngiltere'nin 5G ağından tamamen çıkarılmasını emretti ve bunu yapan ilk Avrupa ülkelerinden biri oldu.

Huawei ve ZTE, Avrupa'nın önde gelen telekom ekipmanı tedarikçilerinden biri olan Ericsson'a ev sahipliği yapan İsveç'in kararla ilgili yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

CCS Insight araştırma şefi Ben Wood, "Yasak, ağ operatörlerine daha az seçenek bırakıyor ve rekabetin azaldığı pazarlarda 5G'nin piyasaya sürülmesini yavaşlatan riskler bırakıyor" dedi.

Yasağın rakip telekom ekipmanı üreticileri Ericsson ve Finlandiyalı Nokia'nın yararına olması muhtemel.

PTS, müzayedeye katılan şirketlerin 1 Ocak 2025'e kadar Huawei ve ZTE donanımlarını mevcut merkezi işlevlerden kaldırması gerektiğini söyledi.

Düzenleyici, merkezi işlevleri radyo erişim ağını, iletim ağını, çekirdek ağı ve ağın servis ve bakımını oluşturmak için kullanılan ekipman olarak tanımladı.

PTS, silahlı kuvvetler ve güvenlik teşkilatı tarafından yapılan değerlendirmelere yönelik olarak ruhsat şartlarının belirlendiğini söyledi.

Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige ve Teracom'un planlanan 3,5 GHz ve 2,3 GHz spektrum müzayedesine katılımını onayladı.

Tele2 ve Telenor, ülke çapında ortak bir 5G ağı için spektrumun güvenliğini sağlamak için Net4Mobility olarak birlikte katılacak.

Daha önce Huawei'yi önemli bir satıcı olarak adlandıran ağında Huawei ekipmanı kullanan Tele2, PTS kararının "planlarımızı büyük ölçüde değiştirmediğini" söyledi.

Bir sözcü Reuters'e verdiği demeçte, "Güvenlik koşullarını zamanında karşılayabilmek için yıllar arasında farklı maliyetleri farklı şekilde aşamalı hale getirmemiz gerekebilir" dedi.

5G spektrum açık artırması başlangıçta 2020'nin başlarında planlanmıştı, ancak geçen yıl PTS, bir güvenlik incelemesi nedeniyle açık artırmayı erteleyeceğini söyledi. PTS, bu yıl Nisan ayında ihalenin Kasım ayında başlayacağını duyurdu.

Editör: TE Bilisim