Cenevre, İsviçre kentinde artan koronavirüs bağlantılı yoksulluk raporlarının yol açtığı sürpriz bir oylama sonucu tedbiri yerel halkın onaylamasından sonra, dünyanın en yüksek ücreti olduğu bildirilen asgari ücreti ayda neredeyse 3.500 sterline yükseltecek.

Kantonun 500.000 seçmeni, 2011 ve 2014 yıllarında iki kez reddeden yerel sendikalar ve sol partiler tarafından önerilen artışı kabul etti.

Asgari saatlik ücret, 41 saatlik bir çalışma haftasına dayalı olarak 4.086 İsviçre frangı (3.457 £) garantili bir asgari aylık maaşla veya 49.000 İsviçre Frangı ile, komşu Fransa'daki oranın iki katından fazla, saatte 19.50 sterlin altına yükselecektir. (41.430 £), dünyanın en pahalı şehirlerinden birinde yaşamak için.

France 3 televizyonu, önlemin ekonomisi turistlere ve iş ziyaretçilere bağlı olan İsviçre kentinin, özellikle gıda bankalarının dışındaki insan kuyruklarının artması endişesiyle Covid-19 salgını tarafından vurulmasından sonra geldiğini bildirdi.

Fransa-İsviçre sınırında yaşayan ve çalışanlara destek veren bağımsız bir kuruluş olan Groupement transfrontalier européen'in başkanı Michel Charrat, oylama sonucunu şehrin yoksullarıyla "dayanışma işareti" olarak nitelendirdi.

Charrat, "Covid, İsviçre nüfusunun belirli bir kısmının Cenevre'de yaşayamayacağını gösterdi ... Yoksulluk sınırının altına düşmemek ve kendinizi çok zor bir durumda bulmanız için minimum 4,000 (İsviçre Frangı) '' dedi. Önlemin, üçte ikisi kadın olan 30.000 düşük ücretli işçiye fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Pazar günkü oylamadan önce İsviçre İşçi Partisi'nden (PST-POP) Alexander Eniline, "Asgari ücretin getirilmesi, adaletin temel bir gereğidir ve istikrarsızlığa karşı temel bir önlemdir" dedi.

Muhalefetin asgari ücretin işleri yok edeceği ve işsizliği artıracağı iddialarının "temelsiz" olduğunu ekledi.

Sendikalar ve sol görüşlü politikacılar, Cenevre'deki yüksek yaşam maliyetine dikkat çekerken, Turmenistan'ın başkenti Achgabat ve İsviçre'nin Zürih kentinden sonra dünyanın en pahalı üçüncü şehri olarak sınıflandırılırken, komşu Fransa'da yaşayan 300.000 sınır ötesi işçinin en büyük kazananlar olun.

İsviçre'de ücretler, ulusal düzeyde değil, ülkenin 26 kantonundaki yetkililer tarafından belirlenir. Diğer iki kanton, Jura ve Neuchâtel, şimdiden aynı asgari ücreti uygulamaya koydu. Ülkenin geri kalanında böyle bir önlem yok.

İngiltere'nin 25 yaşın üzerindeki işçilere ödenen asgari ulusal geçim ücreti 8,72 sterlin. Daha genç ve çıraklar için asgari ücret saatte 4,15 sterlin - 8,20 sterlin arasında değişiyor.

Fransa'da asgari ücret, 35 saatlik çalışma haftası için saatte 10.15 € (9.28 £) ve ayda 1.539.42 € (1.407,25 £).

Dünya şehirleri için bir yaşam maliyeti endeksi oluşturmak için kitle fonlaması verilerini kullanan Expatistan'a göre Cenevre, dünyanın en pahalı ikinci şehridir. Londra 9. sırada yer almaktadır.

Asgari ücret artışı Cenevre seçmenlerinin % 58'inden biraz fazlası tarafından onaylandı ve tedbir 17 Ekim'de yürürlüğe girdi. Pazar günü yapılan ulusal oylamada İsviçre , Avrupa Birliği üye ülkelerinden gelen göçü sınırlama yönündeki bir sağcı öneriyi reddetti .

Editör: TE Bilisim