Yeni yasa, diğer önlemlerin yanı sıra, İsviçre'den kalkan uçuşlar için uçak biletlerinden vergi alınmasını öngörüyor.

13 Haziran'da İsviçreli seçmenler, ülkenin iklim değişikliği stratejisinin önemli bir ayağı olan hem iş dünyasını hem de aktivistleri bölen “CO2 yasası” hakkında son sözü söyleyecek.

Bir kriz diğerini gölgede bırakmamalı, dünyanın dört bir yanındaki dernekleri, politikacıları ve gençleri uyarmalı - başka bir deyişle, koronavirüs, yankıları daha da ciddi ve kalıcı olabilecek bir sorundan uzaklaştırmamalıdır: iklim değişikliği.

Küresel sera gazı emisyonları, ekonomik faaliyetteki yavaşlamayla birlikte 2020'de düştü. Ama yine yükselişteler. Ve hızlı ve kararlı önlemler alınmadıkça, küresel sıcaklık artışlarını 2 ° C'ye sınırlama hedefi gittikçe daha uzak görünüyor.

İsviçre'de, vatandaşların revize edilmiş ulusal CO2 kanunu hakkında karar vermek için sandık başına gittikleri 13 Haziran'daki sandıkta bu tür eylemlere karar verilecek.

Ne tehlikede?

CO2 kanunu, ülkenin emisyon hedeflerine ulaşmak için ulusal düzeyde temel siyasi araçtır. Paris İklim Anlaşması çerçevesinde İsviçre, sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmayı taahhüt etti. Uzun vadeli hedef, 2050 yılına kadar iklim nötr hale gelmektir.

Bu hedefleri mevzuata çevirmek ve önümüzdeki on yıl içinde somut olarak yapılması gerekenleri belirlemek için, geçen Eylül ayında mecliste geniş kapsamlı bir revizyon kabul edildi.

Yeni kurallar, karayolu taşıtlarını, hava trafiğini, endüstriyel emisyonları ve binaların yenilenmesini hedefleyen tedbirleri içeriyor. Özellikle öngörüyorlar:

  • İsviçre'den kalkan uçuşlar için uçak biletlerinde CHF30 ile CHF120 (32-129 $) arasında bir vergi
  • otomobil ithalatçıları için daha enerji verimli araçlar satma yükümlülüğü
  • Yakıt ithalatçıları tarafından mazot ve benzine uygulanan ek ücretin litre başına 0,05 İsviçre Frangından 0,12 İsviçre Frangına yükseltilmesi
  • Dizel için alınan CO2 vergisinin ton başına 120 İsviçre Frangından 210 İsviçre Frangına yükseltilmesi
  • Binalar için CO2 emisyon limitleri

Yasaya göre, İsviçre emisyon azaltımlarının% 75'i ülke sınırları içinde yapılmalıdır; geri kalan% 25 ise yurtdışındaki önlemlerle sağlanabilir.

İsviçre diğer ülkelere kıyasla ne durumda?

61 ülkenin iklim politikalarını analiz eden bir rapor olan İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021'de İsviçre 14. sırada yer aldı.

Rapora katkıda bulunan bir sivil toplum kuruluşu olan Germanwatch, bunun bir önceki yıla göre iki sıra iyileşme kaydetmesine rağmen, ülkenin çabalarının hala küresel sıcaklık artışını 2 ℃ ile sınırlandırma görevine bağlı olmadığını düşünüyor.

Alman grubu, İsviçre tarım sektöründe önlemlerin yokluğunu ve İsviçre'nin yurtdışındaki iklim projelerini finanse ederek emisyonlarının bir kısmını azaltmaya çalışma uygulamasını eleştirdi.

Yeni yasa için argümanlar nelerdir?

Destekçileri, yasanın kanıtlanmış önlemlere dayandığını ve İsviçre'nin uluslararası taahhütlerine ulaşmasına izin vereceğini söylüyor. Ayrıca İsviçre'de küresel ısınmanın açık bir gerçeklik olduğunun altını çiziyorlar: buzullar eriyor, sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar daha sık hale geliyor ve sel ve toprak kaymaları gibi doğal afetler daha yoğun bir şekilde artıyor.

Destekçiler için yasa, ulaşım ve inşaat sektörlerinde iklim dostu alternatifleri daha rekabetçi hale getirecek. Aynı zamanda İsviçre ekonomisi için yatırım ve istihdam yaratan büyük bir fırsat olacak. Bu arada, fosil yakıtları ithal etmek için her yıl harcanan yaklaşık 8 milyar İsviçre Frangı, iklim koruma projelerine yeniden yatırılabilir.

CO2 ve hava yolculuğu vergilerinden elde edilen gelirin bir kısmı doğrudan nüfusa geri ödeneceği için vatandaşlar da önlemlerden yararlanabileceklerini söylüyorlar.

Karşı çıkan ana argümanlar nelerdir?

Rakipler için yeni CO2 yasası verimsizdir, daha fazla bürokrasi ve yasaklar oluşturur ve işletmeler ve haneler için önemli ölçüde daha yüksek maliyetlere yol açacaktır. Özellikle, enerji maliyetlerini artıracak ve mobilitede bir azalmaya yol açacaktır. Muhalifler, dört kişilik bir aile için yıllık faturaların 1.000 CHF artacağını söylüyor.

İsviçre zaten ciddi çevresel önlemler aldı ve tüketimdeki daha fazla düşüşün neredeyse hiçbir küresel etkisi olmayacak, diye ekliyorlar. Rakipler için ülke, bir piyasa ekonomisinde araştırma ve yenilik için elverişli koşullar yaratarak katkıda bulunmalıdır. Fosil yakıtların ilerlemeyi sağlayan ve yoksulluğu azaltan şey olduğunu söylüyorlar.

Yasa muhalifleri arasında, önlemlerin aslında küresel ısınmayla etkili bir şekilde mücadele etmek için yeterince sağlam olmadığını söyleyenler de var.

İnsanların neden söz hakkı var?

CO2 yasasında yapılan revizyonlar, Eylül 2020'de parlamento tarafından onaylandı. Yaklaşık üç yıllık tartışmalardan sonra, politikacılar, hükümetin başlangıçta önerdiğinin ötesine geçen önlemler paketini kabul ettiler.

Partiler arası bir ekonomi komitesi daha sonra yasaya karşı bir referandum başlatarak 100 günden kısa bir süre içinde 110.000 imza toplamayı başardı (50.000 gerekli). İklim aktivistlerinden oluşan ikinci bir grup da imza toplamaya katıldı.

Bir parlamento kararıyla referanduma zorlama hakkı, bir halk inisiyatifi önerme hakkı ile birlikte İsviçre doğrudan demokrasi sisteminin iki temel dayanağından biridir.

Taraftarlar ve rakipler kimler?

Parlamentoda, sağ görüşlü Halk Partisi dışında tüm partiler yasayı destekledi.

Yasanın lehine, işletmeyi, enerji sağlayıcılarını, inşaat sektörünü, bankaları ve sigorta şirketlerini, ayrıca İsviçre İş Federasyonu, İsviçre İklim İttifakını, Greenpeace gibi çevre gruplarını ve ülkenin çeşitli yerel bölümlerini temsil eden bir kampanya komitesidir İklim Grevi hareketi. Hükümet ayrıca yeni yasayı da destekliyor.

Petrol endüstrisi, ulaştırma sektörü, havacılık ve inşaat sektöründen temsilcileri bir araya getiren başka bir komite kanuna karşı çıkıyor. Çoğunlukla ülkenin Fransızca konuşulan kesiminden iklim aktivistlerinden oluşan bir başka komite de yeterince ileri gitmediğini söyleyerek yasaya karşı kampanya yürütüyor.

Son olarak, İsviçre Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Federasyonu (KOBİ'ler), referandum için imza toplanmasını desteklemesine rağmen, hangi yoldan oy verileceğine dair bir tavsiye yayınlamadı.

Fransızcadan Domhnall O'Sullivan, swissinfo.ch tarafından çevrilmiştir.

Editör: TE Bilisim