Başbakan Mario Draghi, 76. BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Küresel Covid-19 Zirvesi: Pandemiyi Sonlandırmak ve Geleceğe Hazırlanmak için Daha İyi Sağlık Güvenliğini Yeniden İnşa Etmek"in son oturumunda video konferansta konuştu.

Koronavirüsle mücadelede ortak taahhüdü yeniden başlatma hedefi.

Draghi, İtalya'nın, esas olarak COVAX programı aracılığıyla, yıl sonuna kadar gelişmekte olan ülkelere 15 milyon doz aşı bağışlamayı taahhüt ettiğini hatırlattı. Bu dozların “neredeyse yarısının” “zaten dağıtıldığını” belirterek, hükümetin bağışta “çabayı üç katına çıkarmak” istediğini de sözlerine ekledi:

“Bugün, çabalarımızı üçe katlamaya hazır olduğumuzu duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Yıl sonuna kadar 30 milyon doz daha bağışlayarak 45 milyona ulaşacağız.

AstraZeneca tarafından sağlanan ve artık uygulamak istemeyen bölgelerin açık talebi üzerine aşı bölgelerine dağıtılmayan aşılar sayesinde bağışlar da mümkün oldu. Temmuz ayının ortalarında Komiser, İngiliz-İsveçli şirketten sözleşmelerde öngörülen dozları vermeyi durdurmasını istemişti: Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan en son tabloya göre, İtalya 2021'in üçüncü çeyreğinde 26 doz alacaktı. mio. aşı kampanyası için kullanılmayacak AstraZeneca dozları. AstraZeneca dozlarıyla ilgili olarak yurtdışına ilk aşı transferleri, Komiser'in Lazio'daki Pratica di Mare'deki yapısının depolarında kaldı.

COVAX (COVID -19 Aşıları ve Küresel Erişim) fikri 2020'nin ilk aylarında doğdu: Koronavirüsün, ilk bulaşanın bulunduğu Çin dışında birkaç ülkede yayılması, GAVI'nin liderleri üzerinde baskı oluşturmuştu. -Aşıların en yoksul ülkelerde - ve CEPI - Salgın Çözümlerle Mücadele Koalisyonu'ndaki ülkelerde - aşı rezervasyonlarını ve dağıtımını yönetmek için yeni bir birim kurmak için kar organizasyonu.

Uluslararası dayanışmaya ek olarak, COVAX programına ilham veren ilkelerden biri de pandeminin küresel olarak ele alınması gerektiği bilincidir. Doz eksikliği nedeniyle aşı kampanyalarına çok az kişinin katıldığı, bol miktarda bulunan zengin ülkelerden en yoksullara dozların yeniden dağıtılması, virüsün ve mutasyonlarının dolaşımının sınırlandırılmasını mümkün kıldığı için çok önemlidir, varyantların ortaya çıkmasıyla bunları içermesi zor olabilir.

Draghi konuşmasında, pandemiye küresel tepkinin zayıf yönlerinden birinin “sağlık ve finans otoriteleri arasındaki koordinasyon eksikliği” olduğunu ve G20'nin İtalya başkanlığında Küresel Sağlık ve Finans Kurulu'nu kurmayı planladığını açıkladı. :” “Bu yapılandırılmış forum, hükümet için küresel işbirliğini ve pandemi önleme ve acil durum hazırlık faaliyetlerinin finansmanını güçlendirecek ve ayrıca G20, DSÖ, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğini destekleyecektir.”

Editör: TE Bilisim