Araştırmacılar, bulgunun yapıldığı yerin Avrupa'daki Neandertallerin kademeli olarak yok oluşunu anlamanın anahtarı olduğunu belirtti.

Bologna ve Ferrara Üniversitelerinden bir grup İtalyan araştırmacı, İtalya'daki son Neandertallerden birine tanıklık eden Veneto bölgesinde bir süt dişi buldu. Bu küçük köpek dişi, yaklaşık 48.000 yıl önce bu bölgede yaşayan 11 ila 12 yaşları arasındaki bir çocuğa aitti.

Journal of Human Evolution'da  çalışmanın baş yazarı Matteo Romandini, ekibi tarafından yürütülen araştırmanın "farklı disiplinler ve uzmanlıklar arasındaki sinerjiden kaynaklandığını" açıkladı.

İtalya'daki son Neandertallerin kalıntıları, araştırmacılar tarafından ayrıntılı olarak anlatıldı; "Yüksek çözünürlüklü prehistorik alan arkeolojisi dişi bulmamızı sağladı; daha sonra şeklini, genomunu, tafonomisini ve radyometrik profilini analiz etmek için sanal yaklaşımlar kullandık. Bu süreci takip ederek, bu dişi bir çocuğa ait olarak tanımlayabildik.

İtalyan bilim adamları, dişi oldukça yenilikçi sanal yöntemler kullanarak analiz ettiler.

Gregorio Oxilia , " Dişi analiz etmek için kullandığımız teknikler şu keşfi sağladı: 48.000 ila 45.000 yıl önce yaşamış 11 veya 12 yaşındaki Neandertal bir çocuğa ait bir üst köpek süt dişi " diyor Gregorio Oxilia ve Eugenio Bortolini, çalışmanın ortak yazarları.

"Bu tarihlemeye göre, bu küçük süt dişi kuzey İtalya'daki Neandertal dönemine ait en son buluntu ve tüm yarımadadaki son buluntulardan biri."

Genetik analiz, Veneto'da bulunan dişin sahibinin, Belçika'da yaşayan Neandertallere anne tarafından bir akraba olduğunu ortaya çıkardı. Ekibe göre , Veneto'daki bölge , Avrupa'da Neandertallerin kademeli olarak yok oluşunu anlamak için kilit bir alan.

Bologna Üniversitesi'nde profesör ve araştırmanın koordinatörü Stefano Benazzi, bu küçük dişin bulunmasını "son derece önemli" olarak nitelendirdi. Uzman, "Veneto'da yaşayan bu çocuğun dişini kaybettiğinde Homo Sapiens toplumlarının Bulgaristan'da zaten 1000 kilometre uzakta bulunduğunu hesaba katarsak, bu daha da alakalı." Dedi.

Editör: TE Bilisim