Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hayatta kalma izleme listesi için değerlendirilen 138,374 türün yaklaşık yüzde 30'u, insan faaliyetinin doğal dünya üzerindeki yıkıcı etkisi derinleşirken, artık vahşi doğada sonsuza kadar yok olma riskiyle karşı karşıya.

Yükselen denizler tarafından küçülen ada habitatlarında kapana kısılan Endonezya'nın Komodo ejderhaları, Cumartesi günü, aşırı avlanmanın neredeyse beş köpek balığından ikisini yok olma tehdidinde bulunduğu konusunda uyaran yaban hayatı Kırmızı Listesinin bir güncellemesinde "tehlike altında" olarak listelendi .

Ancak Tehdit Altındaki Türler için Kırmızı Liste'nin en son güncellemesi, ticari olarak avlanan dört ton balığı türünün, on yıllık aşırı sömürüyü engelleme çabalarının ardından yok olma yolundan geri çekilmesiyle , restorasyon potansiyelini de vurguluyor .

En çarpıcı toparlanma, üç kategoride "tehlike altındaki" durumdan "en az endişe verici" güvenli bölgeye sıçrayan Atlantik mavi yüzgeçli orkinosta görüldü.

Japonya'da yüksek kaliteli suşinin temel dayanağı olan türler en son 2011'de değerlendirildi.

IUCN Genel Direktörü Bruno Oberle yaptığı açıklamada, "Bu Kırmızı Liste değerlendirmeleri, yaşamlarımızın ve geçim kaynaklarımızın biyolojik çeşitlilik ile ne kadar yakından iç içe olduğunu gösteriyor." Dedi.

'Kalk borusu'

Fransa'nın Marsilya kentinde gerçekleşen IUCN Kongresi'nden alınan önemli bir mesaj, yok olan türlerin ve ekosistemlerin yok edilmesinin küresel ısınmadan daha az varoluşsal tehdit olmadığıdır.

Aynı zamanda, iklim değişikliğinin kendisi de birçok türün, özellikle de küçük adalarda veya belirli biyoçeşitlilik sıcak noktalarında benzersiz bir şekilde yaşayan endemik hayvanlar ve bitkilerin geleceğine her zamankinden daha karanlık bir gölge düşürüyor.

Dünyanın yaşayan en büyük kertenkeleleri olan Komodo ejderhaları, yalnızca Dünya Mirası listesinde yer alan Komodo Ulusal Parkı ve komşu Flores'te bulunur.

IUCN, türlerin "iklim değişikliğinin etkileri tarafından giderek daha fazla tehdit edildiğini" söyledi: yükselen deniz seviyelerinin önümüzdeki 45 yıl içinde küçük yaşam alanlarını en az yüzde 30 küçültmesi bekleniyor.

Korunan alanların dışında, insanlığın ayak izi genişledikçe korkunç geri dönüşler de hızla zemin kaybediyor.

Londra Zooloji Derneği Koruma Direktörü Andrew Terry, "Bu tarih öncesi hayvanların kısmen iklim değişikliği nedeniyle yok olmaya bir adım daha yaklaştığı fikri ürkütücü" dedi.

Onların düşüşü, Glasgow'daki zorlu BM iklim müzakerelerinde "doğanın tüm karar alma süreçlerinin merkezine yerleştirilmesi için bir açık çağrı" olduğunu da sözlerine ekledi.

'Korkunç bir oran'

Bu arada, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı köpekbalıkları ve vatozlar araştırması, değerlendirilen 1.200 türün yüzde 37'sinin artık doğrudan yok olma tehdidi altında olarak sınıflandırıldığını ve üç kategoriden birine girdiğini ortaya koydu: "savunmasız", "tehlike altında" veya "kritik tehlike altında" .

Pazartesi günü Kırmızı Liste değerlendirmesinin temelini oluşturan bir araştırmanın baş yazarı Simon Fraser Üniversitesi Profesörü Nicholas Dulvy, bu risk altındaki üçüncü tür sadece yedi yıl öncesine göre daha fazla, dedi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Grubun bir bütün olarak koruma statüsü bozulmaya devam ediyor ve genel yok olma riski endişe verici bir oranda artıyor" dedi.

Beş tür testere balığı - tırtıklı burunları dökümlü olta takımlarına dolanıyor - ve ikonik kısa yüzgeçli mako köpekbalığı en çok tehdit edilenler arasında.

Shark Advocates International başkanı ve yaklaşmakta olan çalışmanın ortak yazarı Sonja Fordham, AFP'ye verdiği demeçte, çoğunlukla köpekbalıkları ve vatozlardan oluşan bir grup olan Chondrichthyan balıklarının "ekosistemler, ekonomiler ve kültürler için önemlidir" dedi.

Avlanmayı yeterince sınırlamayarak, okyanus sağlığını tehlikeye atıyoruz ve uzun vadede sürdürülebilir balıkçılık, turizm, gelenekler ve gıda güvenliği için fırsatları çarçur ediyoruz” dedi.

Gıda ve Tarım Örgütü, her yıl kasıtlı veya fırsatçı olarak yaklaşık 800.000 ton köpekbalığının yakalandığını bildiriyor, ancak araştırmalar gerçek rakamın iki ila dört kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Koruma takipçisi  

Cumartesi günü IUCN, türlerin iyileşmesini değerlendirmek ve koruma etkilerini ölçmek için ilk küresel standart olan "yeşil statüsünü" resmen başlattı.

Oxford Üniversitesi'nde profesör ve Green Status eş başkanı Molly Grace, Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Görünmez koruma işini görünür kılıyor" dedi.

Yeni ölçüt, türlerin tarihsel nüfus seviyelerine kıyasla ne ölçüde tükendiğini veya geri kazanıldığını ölçer ve geçmişteki ve gelecekteki potansiyel koruma eylemlerinin etkinliğini değerlendirir.

Hayvanların ve bitkilerin sayı ve çeşitliliğindeki büyük düşüşleri durdurmaya yönelik çabalar büyük ölçüde başarısız oldu.

2019'da BM'nin biyoçeşitlilik uzmanları bir milyon türün yok olmanın eşiğinde olduğu konusunda uyardı ve bu da gezegenin 500 milyon yıl içinde altıncı kitlesel yok oluş olayının eşiğinde olduğu hayaletini yükseltti.

IUCN'nin Kırmızı Liste Birimi Başkanı Craig Hilton-Taylor, AFP'ye verdiği demeçte, "Kırmızı liste durumu, altıncı nesli tükenme olayının eşiğinde olduğumuzu gösteriyor."  

"Eğilimler bu oranda yükselmeye devam ederse, yakında büyük bir krizle karşı karşıya kalacağız."

Editör: TE Bilisim