Operatörler, Orca tesisinin her yıl havadan 4.000 ton CO2 emebileceğini ve mineralize edilmek üzere toprağın derinliklerine enjekte edebileceğini söylüyor.

Projenin arkasındaki şirketler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, havadaki karbondioksiti emmek ve onu kayaya dönüştürmek için tasarlanan dünyanın en büyük tesisinin çalışmaya başladığını söyledi.

İzlandaca "enerji" anlamına gelen "orka" kelimesinden gelen Orca adını taşıyan tesis, her biri nakliye konteynerine benzeyen iki metal kutudan oluşan dört üniteden oluşuyor.

Şirketlere göre, İsviçreli Climeworks ve İzlandalı Carbfix tarafından inşa edilen tesis, kapasiteyle çalıştığında her yıl havadan 4.000 ton karbondioksit çekecek.

ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre bu, yaklaşık 870 arabadan kaynaklanan emisyonlara eşittir. Bloomberg'in bildirdiğine göre , tesisin inşası 10 ila 15 milyon ABD Doları arasında değişiyor .

Karbondioksiti toplamak için tesis, içinde filtre malzemesi bulunan bir toplayıcıya hava çekmek için fanlar kullanır.

Filtre malzemesi CO2 ile doldurulduktan sonra, toplayıcı kapatılır ve CO2'yi malzemeden serbest bırakmak için sıcaklık yükseltilir, ardından yüksek konsantrasyonlu gaz toplanabilir.

CO2 daha sonra suyla karıştırılır ve mineralize olduğu yakındaki bazalt kayaya 1000 metre derinlikte enjekte edilir .

Sözde karbon yakalama ve depolama savunucuları, bu teknolojilerin iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir araç olabileceğine inanıyor.

Ancak eleştirmenler, teknolojinin hala aşırı derecede pahalı olduğunu ve ölçekte çalışmasının onlarca yıl sürebileceğini savunuyor.

Editör: TE Bilisim