JALALABAD, Afganistan - Hükümet yetkilileri, Salı günü Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentinde üç kadın medya çalışanının, kent merkezlerinde vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Yerel yayın kuruluşu Enikas TV'nin başkanı Zalmai Latifi, üç kadının istasyonun dublaj bölümünde çalışan 18 ila 20 yaşları arasındaki yeni lise mezunları olduğunu söyledi.

Hükümet kaynakları, kadınların işten eve dönerken öldürüldüğünü ve tanıklar, silahlı kişilerin kaçmadan önce kadınları başlarından vurduğunu söyledi. Dördüncü bir kadın yaralandı ve bir hastane sözcüsü hastaneye kaldırıldığını ve hayatı için mücadele ettiğini söyledi.

İl polis şefi Juma Gül Hemat, şüpheli lider saldırganın tutuklandığını ve isyancı Taliban ile bağlantılı olduğunu söyledi. Bir Taliban sözcüsü, grubun saldırıya herhangi bir ilgisi olduğunu yalanladı.

Afgan medya savunuculuk grubu Nai başkanı Mujib Khalwatgar, "Gazetecilerin hedefli öldürülmesi, gazetecilik camiasında bir korku durumuna neden olabilir ve bu, otosansüre, medya faaliyetlerinin terk edilmesine ve hatta ülkeyi terk etmesine yol açabilir" dedi.

Enikas TV'den Latifi, 2018'de kurulan kanalda 10 kadın çalıştırıldığını ancak geçen yıl şoförüyle birlikte vurulan bir televizyon muhabiri Malala Maiwand da dahil olmak üzere dördünün öldürüldüğünü söyledi.

“Bu saldırılar göz korkutmak içindir; muhabirleri korkutmak için tasarlandılar; suçlular, medyanın son 20 yılda geliştiği bir ülkede ifade özgürlüğünü engellemeyi umuyorlar. ABD'nin Kabil Büyükelçiliği Twitter'da yaptığı açıklamada, buna müsamaha gösterilemez ”dedi.

Editör: TE Bilisim