Japonya'nın, yok edilen Fukushima nükleer istasyonundan 1 milyon tondan fazla kirli suyu denize bırakacağını söyledi, hükümetin Salı günü yaptığı açıklamada, Çin de dahil olmak üzere komşuların karşı çıktığı ve bunu "son derece sorumsuz" olarak nitelendiren bir hareket.

Suyun ilk serbest bırakılması yaklaşık iki yıl içinde gerçekleşecek ve tesis operatörü Tokyo Electric Power'a, zararlı izotopları gidermek, altyapı oluşturmak ve yasal onay almak için suyu filtrelemeye başlama zamanı verecek.

Japonya, 2011 depremi ve tsunamiyle felç olduktan sonra tesisin karmaşık hizmetten çıkarılmasıyla devam etmek için su salınımının gerekli olduğunu savundu ve benzer şekilde filtrelenmiş suyun dünyanın dört bir yanındaki nükleer santrallerden rutin olarak serbest bırakıldığına işaret etti.

Yaklaşık 1,3 milyon ton veya yaklaşık 500 Olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar kirli su, Fukushima Daiichi fabrikasında yıllık yaklaşık 100 milyar yen (912.66 milyon $) maliyetle dev tanklarda saklanıyor - ve alan tükeniyor.

Başbakan Yoshihide Suga, tamamlanması onlarca yıl sürecek süreç hakkında "Arıtılmış suyun serbest bırakılması, Fukushima Dai-ichi Nükleer Santrali'nin devreden çıkarılması ve Fukushima bölgesini yeniden inşa etmek için kaçınılmaz bir görevdir" dedi.

Karar, ertelenen Tokyo Olimpiyat Oyunlarından yaklaşık üç ay önce geldi ve bazı etkinlikler enkaz halindeki tesise 60 km (35 mil) kadar yakın olacak. Eski Japon Bakanı Shinzo Abe, 2013 yılında Uluslararası Olimpiyatlar Komitesi'ne Fukushima'nın "Tokyo'ya asla zarar vermeyeceği" maçları için söz verdi.

Tepco, kirlenmiş suyu izotopları gidermek için filtreleyerek geriye yalnızca trityum, sudan ayrılması zor bir radyoaktif hidrojen izotopu bırakmayı planlıyor. Tepco, okyanusa pompalamadan önce trityum seviyeleri yasal sınırların altına düşene kadar suyu seyreltecektir. [nL4N2HS1MT]

Trityum, insan derisine nüfuz etmeye yetecek kadar enerji yaymadığı için nispeten zararsız olarak kabul edilir. Dünyanın dört bir yanındaki diğer nükleer santraller, rutin olarak düşük izotop seviyelerine sahip suları okyanusa pompalıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın siteyi ele alırken Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile yakın çalıştığını kaydetti.

Editör: TE Bilisim