Japon polisi, geçmişte tutuklanan kişilerin fotoğraflarını güvenlik kameraları ve sosyal medyadan toplanan görüntülerle eşleştirebilen bir yüz analizi sistemi başlattı.

Polis yetkilileri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Japon polisinin daha önce tutuklanan kişilerin fotoğraflarını güvenlik kameraları ve sosyal medyada toplanan görüntülerle eşleştirebilen bir sistem kullandığını söyledi.

Yetkililer, suçluların daha hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesi için yüz analiz sisteminin Mart ayından bu yana ülke genelinde polis tarafından işletildiğini söyledi. Ancak eleştirmenler, sistemin katı kurallar altında işletildiği takdirde ülkeyi bir gözetim toplumuna dönüştürebileceği konusunda uyarıyorlar.

“Sistemi sadece ceza soruşturmaları için ve hukuk kapsamında kullanıyoruz. Üst düzey bir Ulusal Polis Teşkilatı yetkilisi, vakalarla ilgisi olmadığı tespit edilen yüz görüntülerini atıyoruz ”dedi.

NPA, parmak izleri ve DNA'da olduğu gibi, Ulusal Kamu Güvenliği Komisyonu tarafından belirlenen kurallar altında yüz görüntülerini yönetir ve kullanır.

Yetkililer, tutuklanmayan savcılara gönderilen şüpheliler de dahil olmak üzere şu anda dairenin veritabanında yaklaşık 10 milyon yüz görüntüsünün depolandığını söyledi.

Sistem yalnızca polisin güvenlik kamerası görüntüleri gibi yüz verilerini girmesini gerektirir. Ardından, gözler, burun, ağız ve kaşlar dahil olmak üzere benzer özellikler içeren birden fazla kupa fotoğrafını görüntülemeden önce verileri veritabanı görüntüleriyle karşılaştırır.

Sistem ayrıca, girilen verilerle eşleşen bulunanların adını, adresini ve sabıka kaydını sağlar.

Sistem tanıtılmadan önce, araştırmacılar fotoğrafları tek tek manuel olarak karşılaştırdılar.

Rissho Üniversitesi'nde kriminoloji profesörü olan Nobuo Komiya, "Polisin ileri teknolojiyi benimsemesi doğaldır" dedi. Doğru kullanılırsa, (sistem) önemli bir etkiye sahip olacaktır. "

Sophia Üniversitesi'nde mahremiyetin korunması konusunda deneyimli bir eski profesör olan Yasuhiko Tajima, sistemin kullanımını sınırlandırmak için mevzuata duyulan ihtiyacın altını çizdi. "Veritabanına kayıt için konu sayısındaki artışın sınırsız olmamasını sağlamalıyız."

Editör: TE Bilisim