Johns Hopkins Üniversitesi'nden alınan verilere göre, dünya çapında 4 milyondan fazla insan Covid-19'dan öldü.

Toplamda, üç ülke tüm küresel ölümlerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. 606.000 ile en yüksek ölüm sayısına sahip olan ABD, küresel toplamın %15'ini oluşturuyor ve onu Brezilya ve Hindistan izliyor.Çarşamba günü açıklanan korkunç dönüm noktası, önemli sayıda sakinin aşılandığı ABD ve Avrupa'da yeni vakalar ve ölümlerin düşmesiyle geliyor. Ancak Endonezya gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, yetkililer vatandaşları korumak için yeterli aşıyı temin etmeye çalışırken hala artan salgınlarla karşı karşıya .

Daha bulaşıcı ve muhtemelen daha tehlikeli bir koronavirüs türü olan Delta varyantı da bazı ülke ve bölgelerde vakaların artmasına katkıda bulunuyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) tahminlerine göre , ABD'de Delta varyantı artık tüm yeni enfeksiyonların yarısından fazlasını oluşturuyor .

JHU'ya göre, geçen hafta her gün ortalama 7.900 Covid-19 ölümü bildirildi. Bu, Ocak ayında 14.700'den fazla günlük ölümün küresel zirvesinden %46 daha az, ancak geçen yıl bu zamana göre yaklaşık 5.000 günlük ölüm hızından %57 daha yüksek.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni koronavirüs salgınını küresel bir salgın olarak ilan etmesinden 191 gün sonra, 18 Eylül 2020'de küresel ölüm sayısı 1 milyonu aştı . Küresel ölü sayısının 2 milyona ulaşması 115 gün, 3 milyonu geçmesi 88 gün ve 4 milyona ulaşması 89 gün sürdü.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde virüsün yayılmasını doğru bir şekilde izlemenin zorluğu göz önüne alındığında, birçok uzman küresel ölüm oranının resmi olarak bildirilen sayıdan önemli ölçüde daha yüksek olduğuna inanıyor.

Editör: TE Bilisim