İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünya küresel sıcaklıklardaki artışı sanayi öncesi seviyelerin 1,5C (2,7F) üzerinde sınırlamak için şimdi ya da asla bir an ile karşı karşıya kalırken, küresel liderlere “büyümelerini” ve iklim değişikliğiyle mücadele etmelerini söyledi.

Johnson, altı hafta içinde İskoçya'nın Glasgow şehrinde önemli bir Birleşmiş Milletler iklim zirvesi olan COP26'ya ev sahipliği yapacak.

Bilim adamları küresel ısınmanın tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmaya yakın olduğu konusunda uyarırken, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nu hükümetlere iklim eylemi ve bunun için ödenecek para konusunda baskı yapmak için kullanıyor.

Johnson, Çarşamba gecesi BM Genel Kurulu'na yaptığı açıklamada, "Mevcut yolda devam edersek, yüzyılın sonuna kadar sıcaklıklar 2,7 derece veya daha fazla artacak, bunun buz kütlelerine ne yapacağı bir yana," dedi. “Çölleşmeyi, kuraklığı, mahsul kıtlığını ve insanlığın daha önce görülmemiş bir ölçekte kitlesel hareketlerini göreceğiz. Öngörülemeyen bir doğa olayı veya afet yüzünden değil, bizim yüzümüzden, şu anda yaptıklarımız yüzünden.”

Johnson konuşmasında, insanlığı 16 yaşındaki aceleci bir çocuğa benzetti – “sadece başımızı ciddi bir belaya sokacak kadar yaşlı”.

"Yaptığımız karmaşayı başka birinin temizleyeceğine inanıyoruz çünkü bu her zaman başka birinin yaptığı şeydir" diye ekledi. “Şimdiye kadar ondan kurtulduğumuz tümevarımsal akıl yürütme ile habitatlarımızı tekrar tekrar çöpe atıyoruz ve bu nedenle tekrar kurtulacağız.

Johnson, "Arkadaşlarım, insanlığın ergenliği sona eriyor" dedi ve ekledi: "Kolektif bir yaşta bir araya gelmeliyiz."

Başarılı bir Glasgow zirvesi için umutlar, dünyanın en büyük iki ekonomisi ve en büyük karbon kirleticileri olan Çin ve ABD'den bu hafta yapılan duyurularla desteklendi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Salı günü BM'ye, ülkesinin artık yurtdışında kömürle çalışan elektrik santrallerini finanse etmeyeceğini söylerken, ABD'li mevkidaşı Joe Biden , daha yoksul ülkelere yeşil büyüme için mali yardımı ikiye katlayarak 2024 yılına kadar 11.4 milyar dolara çıkarma planını açıkladı .

İngiltere, karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirme sözü verdi ve Johnson, yenilenebilir enerjinin genişletilmesini savundu. Ancak, Kuzey Denizi'ndeki yeni petrol sondajını ve kuzeybatı İngiltere'de önerilen yeni bir kömür madenini hurdaya çıkarmadığı için çevrecilerin ateşi altında.

Cuma günü yayınlanan bir BM raporu, küresel emisyonların olduğu sanayi öncesi dönemin 2030'da 2010'dakinden yüzde 16 daha yüksek olacağından, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik mevcut taahhütlerin dünyayı 2,7C (4,9F) ısınmaya doğru bir yola soktuğunu gösterdi. Bilim adamlarının felakete yol açan iklim değişikliğini engellemek için gerekli olduğunu söylediği 2030 yılına kadar yüzde 45'lik azalma.

“Yeşil olmanın kolay” olduğunu söyleyen Johnson, daha fazla ülkeyi adım atmaya çağırdı.

"Daha ileri gitmeliyiz ve çok daha hızlı gitmeliyiz. Tüm ülkelere, her birinizin adım atmasına ihtiyacımız var.”

Editör: TE Bilisim