Kuzey Kore, Pazar günü Amerika Birleşik Devletleri'ne ve Güney Kore'deki müttefiklerine, Washington'dan gelen son yorumların Pyongyang'ın karşılık gelen bir yanıtını gerektiren düşmanca bir politikanın kanıtı olduğunu söyleyen bir dizi açıklamalarda bulundu.

Devlet haber ajansı KCNA'da yayınlanan açıklamalar, Cuma günü Beyaz Saray'ın ABD'li yetkililerin Kuzey Kore politikasını aylarca gözden geçirdiğini ve ABD Başkanı Joe Biden'in yaklaşımını Avrupa'dan uzak tutmaya çalışırken karşılaştığı zorlukların altını çizdiğini söylemesinin ardından geldi.

Bir açıklamada, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Washington'u Kuzey Kore'nin insan hakları durumunu eleştirerek ülkenin yüksek liderliğinin haysiyetine hakaret etmekle suçladı.

Adı açıklanmayan sözcü, insan hakları eleştirisinin ABD'nin Kuzey Kore ile "topyekün bir hesaplaşmaya hazırlandığını" gösteren bir provokasyon olduğunu ve buna göre yanıtlanacağını söyledi.

Ayrı bir açıklamada, Dışişleri Bakanlığı ABD Dışişleri Bakanlığı genel müdürü Kwon Jong Gun, Biden'in Çarşamba günü Kongre'ye yaptığı ilk politika konuşmasına atıfta bulunarak, yeni başkanın Kuzey Kore ve İran'daki nükleer programların ele alınacak tehditler oluşturduğunu söyledi.

Kwon, ABD'nin savunma amaçlı caydırıcılığını bir tehdit olarak adlandırmasının mantıksız olduğunu ve Kuzey Kore'nin meşru müdafaa hakkına tecavüz olduğunu söyledi.

Kuzey Kore'nin resmi isminin baş harflerini kullanarak yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin resmi adının baş harflerini kullanarak, ABD'nin yarım yüzyıldan fazla süredir yaptığı gibi Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca politikayı uygulamaya devam etme niyetini açıkça yansıtıyor" dedi.

Kwon, ABD diplomasi konuşmasının düşmanca eylemleri örtbas etmeyi amaçladığını ve caydırıcılığının sadece Kuzey Kore'ye nükleer tehdit oluşturmanın bir yolu olduğunu söyledi.

Şimdi Biden'ın politikası netleştiğine göre, Kuzey Kore "karşılık gelen önlemler için baskı yapmaya mecbur kalacak ve zamanla ABD kendisini çok vahim bir durumda bulacak" diye bitirdi.

Editör: TE Bilisim