KADIN HASTALAR - ERKEK HASTALAR

Tüm özelliklerinde olduğu gibi 'kadın ve erkek hastaların' dünyaları da çok farklıdır. Bir anestezist olarak yaptığım gözlemlerden vardığım sonuçları, anılarımla size anlatmak isterim.

KADIN HASTALAR ÇOK DAHA CESURDUR:

Evet gerçekten erkek hastalar ameliyattan, işlemden, bizlerden... çok daha fazla korkuyorlar. Spinal anestezide hastaya anlatırız, ‘belinizden bi iğne yapıcam belinizin altı uyuşcak vs’ diye. Özellikle genç erkekler soğuk terler, yaprak gibi titrer, hop nabzı düşer, hop bayılır (hatta düz çizer bayaaa korkudan ölürler yani, biz de diriltiriz!), bi seksen uzanırlar masaya… Binlerce spinal-epidural yapmışımdır, vagal uyarı dediğimiz bu hadiseyle alakalı ayılıp bayılan tek bir kadın görmedim. Küçücük damaryolu için hüngür hüngür ağlayıp kolunu uzatmayan niceee adamlar gördü bu gözler!

Bigün postop ağrı için epidural kateter yerleştircem, yani belinden iğne yapıp kıl kadar ince bişey yerleştircem, hasta da bayaa iri kıyım, pos bıyıklı bi adam. Anlattım, iğneyi duyunca o kapkara adamın beti benzi sarardı kirece döndü, tabi erkekliğe de bok sürdürmemek için böyle tiplerin çoğunlukla söylediği 'o güzide cümleyi söyledi' :

-Doktor hanım beni şurda bıçakla kes, gıkım çıkmaz ama iğne fobim var… (fobi olabilir evet de, iğneden korkan erkeklerin hepsinin mi fobisi var arkadaş!!)

Ben gayet ciddi, ‘o zaman tamam getirin bıçak, bistüri falan, beyfendinin sırtını keserek yerleştircem kateteri’… (uyduruyorum tabi ki öyle bişey yapmıycam, ben adama sayko bakışlarımla bakarken, onda bızzt mavi ekran…) Hasta hemen manevra yapar:

-Doktor hanım beni şurda 'silah çek vur gıkım çıkmaz' ama kesme beni!’

(Lan oolum altı üstü ‘ağrın olmasın diye kateter takcam, sanırsın adama ölümlerden ölüm beğendiriyom, teeyeellaam!). Ama hastada varsa manevra yeteneği doktor da olmaz mı:

-Beyfendi şu an silahla vuramam da, size elektrik versem durabilir misiniz??

Adam düşünüyo, elektrik mi verse diye… Birbirimizin yüzüne anlamsızca uzuuun uzuun bakıp düşünüyoruz, personel Mahmut şaşkın, bi hastaya bi bana bakıyo, ben artık dayanamadım bastım kahkahayı;

-Yaaa bi git amca yaaa, verin elektriği uyutcam amcayı, yaani verin gazı, uyutcam!

Bi de lafı gelince, hiçbişeyden korkmazlarmış da, kadınları kollarlarmış daaa mış mış mış da, muş muş muuuş… Bu şartlar altında erkekler doğursaydı bi düşünsenize, tööbeler ossun, dağlara taşlara! Kadın doğumcu arkadaşlara sesleniyorum ya 'erkek doğumcu' olsaydınız?? Bunu düşününce eminim branşınızı daha çok seveceksiniz.

KADIN PROGRAMI İZLEYEN KADIN HASTALAR ÇOK KORKUNÇTUR:

Son yılların trendi kadın programlarında tıbbi bilgiler verilmesi ki bu doktorlar dışında, herbalist, mentalist, vegaanist, hümaanist sonu ist'li (komun-ist değil ama eminim, komu-nist ossa duramaz!) meslekten biçok kişi, bişeyler anlatıyor. Evet belki de tek zevki bu programları izlemek olan sevgili kadınlarımızın eğitimi açısından uygun olsa da, sonuç bizim için fecaattir:

Dr. Figen Demir Kardeş (Hunili Doktor)

-Belinizden iğne yapcam; - Mümkün diil izdivaç programında söylendi, o iğne felç yapıyomuş!

-Ameliyat olmanız gerekiyor; -Amaliyatsız, otlarla geçiyomuş bu, bu otları deveye verip geviş getirtip, yutmadan devenin ağzından alıp timurlu bölgeye (tümoral kitle) sürünce yok oluyomuş! Bunların erkek versiyonu da var tabi:

-Aşı olursanız coronayı rahat atlatırsınız; -Şimdi doktor, bak, bacımsın; kaavede konuşuldu aşı, kısır mısır yapıyomuş aanadın mı (çalışma: kahveci Talat et al...), şimdi Ercü aşı olmuş çocuk yapamıyomuş derler allah muhafaza, biz mahallecek aşıya karşıyız bilüüün mü!

-Ercü, kaç çocuğun var: -5, -sizin mahallede coronadan kaç kişi öldü: 10...

-Doğal seleksiyon oluyor haklısın tabi, başka da bişey söylemiyorum sana ben! (Ercü nün kafa karıştı, iyi bişey mi söyledim, küfür mü ettim onu düşünüyor!)

ERKEK HASTALAR DAHA HAKKINI ARAR, SORGULAR?!?:

Mecburi hizmette bigün poliklinik kapısını açtım, 3 erkek hasta girdi içeri. 'Bakın numaratör var, elinizdeki numaraya göre girin içeri deyince: Biri döndü öbürlerine sordu: 'siz kaçsınız?, biri 1 dedi, öbürü 12.

Veee o unutamadığım hasta son noktayı koydu: Benim 16, en büyük benim, çıkın lan dışarı!!

Diğerleri de çıktı gerçekten. Ben hayretler içinde olanları izlerken dışardan, hakkını arayan ağbinin isyanını duydum: 'şerrefsiz bunlar, zebaahın köründe gelmişim, 1 numarayı vermişler bana!'

Öyle çok şey var ki anlatacak... Siz okursanız, ben zevkle yazıyorum zaten...

Editör: TE Bilisim