Kalamar Oyunu, Güney Kore'de insanları borca ​​sokabilecek aşırı rekabete kurgulanmış bir bakış olsa da, feministler, kadınların şiddet, aşırı cinselleştirme ve fedakarlık nesneleri olarak sorumsuzca tasvir edildiğini söylüyor.

Cheongju, Güney Kore – Ye-eun Lee'nin bıktığı Netflix dizisi Squid Game'in yaklaşık yarısıydı. Şovun kadın düşmanı olduğunu düşündüğü kadın tasvirinden iğrenerek, programı kapattı ve gerisini izlemeyi reddetti.

Bu yazıda bir takma adla* tanınmak isteyen 24 yaşındaki Jane Park da protesto amaçlı televizyon sansasyonundan kaçınmaya karar verdi. Normalde, Netflix'i izlemeyi sever, her zaman en son sürümü sabırsızlıkla bekler, ancak Squid Game, kadın düşmanlığıyla suçlayan eleştirel bir inceleme okuduktan sonra destekleyemeyeceğini söylediği bir dizi.

Aynı şekilde, 27 yaşındaki Seul Kim diziyi izlemeyi planlamış olsa da, arkadaşlarından yorumlar duymaya ve internette diziyi kadın düşmanı olarak nitelendirmeye başlayınca fikrini değiştirdi. “Kore'de bir kadınsanız, kadın düşmanlığı zaten günlük hayatın bir parçası” dedi. "Squid Game'in kadın düşmanlığıyla da zamanımı boşa harcamak istemedim."

Kalamar Oyunu, nakit ödül için çocuk oyunlarının ölümcül versiyonlarında yarışan borçlu oyuncuları tasvir ediyor. Ancak aşırı şiddet içeren, distopik gösteri uluslararası izleyicileri büyülemiş ve Netflix'in tüm zamanların en büyük dizi lansmanı olmak için listelerde yükselmiş olsa da, Güney Kore'deki bazı feministler kesinlikle eğlenmiyor. Lee, Park ve Kim gibi boykotcular, dizinin çarpık bir kadın imajı sunduğuna ve onları sorumsuzca şiddet, aşırı cinselleştirme ve fedakarlık nesneleri olarak tasvir ettiğine inanıyor. Lee, “Dünyaya kadınların artık bu tür içerikleri izlemeyeceğini söylemek için boykot ediyorum” dedi.

Kadınlar daha iyisini hak ediyor

Güney Kore'nin başkenti Seul'ün dışında yaşayan 25 yaşındaki bir öğrenci olan Lee, Korece'de "tsunami" anlamına gelen feminist grup Haeil'in bir parçasıdır . Lee gibi, Haeil'in diğer bazı üyeleri, yazar-yönetmen Dong-hyuk Hwang'a kadınların daha iyisini hak ettiğine dair bir mesaj göndermesini umarak Squid Game'in boykotuna katıldı. Boykotcular, feministlerin rutin olarak çevrimiçi hakaretle karşı karşıya kaldığı bir ülkede taciz korkusuyla daha geniş platformlarda paylaşım yapmaktan kaçındıklarını söyledikleri için şimdilik feminist forumlarda kritik konuşmalar yapıldı. Hwang'ın 2. Sezon için planladığı gibi kadınların hikayelerini daha hassas ve karmaşık bir şekilde ele almasını istiyorlar.

Squid Game'i gözlerinde özellikle tehlikeli kıldığını söylüyor

Cinsiyet eşitsizliğinin sistematik olduğu Güney Kore'de, kadınlar işyerinde yerleşik ayrımcılıkla, evde katı cinsiyet rolleriyle ve fiziksel saldırıdan dijital suçlara kadar uzanan yaygın cinsel şiddet tehdidiyle mücadele etmelidir. Haklarını savunan kadınlar için, genellikle kendilerini feminizmin kurbanı olarak gören erkekler tarafından düşmanlığa, damgalanmaya, gaza maruz kalma veya ters ayrımcılık suçlamalarına maruz kalma korkusu vardır. Şovun boykotçuları, kadın karakterleri erkeklerin algılarına uyacak şekilde çarpıtılmış ve onlara meydan okumak için hiçbir şey yapmayan sınırlı figürler olarak çizerek Squid Game'i gözlerinde özellikle tehlikeli kıldığını söylüyor, kadınları suçlayan ve erkekleri değerli kılan bu çarpıtma ortamıdır. .

Haeil sözcüsü Hae-in Shim, “Kalamar Oyununun kadınlar için bir tehdit olduğuna inanıyoruz” dedi. Shim, “Kore’deki anti-feminizm gerçeğinin ne temsili ne de eleştirisi” olarak, “sadece erkek bakışı” ve “kadına yönelik şiddetin rahatsız edici yeniden üretimleri” ile kadın düşmanlığını pekiştiriyor ve “açık bir destek” dedi. ataerkilliğin”.

Shim, diziyi izledikten sonra ortaya çıkan bazı özel endişe noktalarının VIP odası dekoru olarak boyanmış ve kullanılmış çıplak kadınları, kadınların güçlü konumlardan görünüşte yokluğunu ve birçok kadın karakterin asla teşhis edilme ayrıcalığına sahip olmamalarını içerdiğini söylüyor. kendi adlarıyla, bunun yerine erkek karakterin eski karısı veya annesi olarak anılır. Shim için, Squid Game'in kadınlara yönelik şiddeti yorumlamalarında özellikle üzücü olan şey, bunların tesadüfi olmaları, kendi hikayelerine araç olmaktan ziyade erkek hikayelerini ilerletmeye yönelik olmalarıdır. Bunun rahatsız edici bir örneği, bir oyun muhafızının elenen bir kadın oyuncunun cesedine toplu tecavüz etmekten bahsetmesi olduğunu söylüyor - bu noktadan sonra, bu korkunç ayrıntıya bir daha asla değinilmiyor.

Kadınların fedakarlığını normalleştirmek

Shim için en rahatsız edici şey, Mi-nyeo'nun veya Oyuncu 212'nin tasvir edilme şeklidir. Kurnaz ve kurnaz olan Mi-nyeo, sadist gangster Deok-su, Oyuncu 101 ile stratejik bir ittifak kurma girişiminde bulunurken, cinselliğini utanmadan kendi yararına kullanmaya çalışırken görülebilir. oyundaki en güçlü oyuncu ve hayatta kalmak için en kesin şansı.

Shim sadece seks sahnesini gerçekçi bulmamakla kalmadı, aynı zamanda Mi-nyeo'nun cinsel takasının - ve Deok-su'nun ihanetinden sonra intikam arayışının - hikayesinin merkezi özelliği olarak ele alınmasıyla da ilgileniyor. (eğer Mi-nyeo'nun henüz isimlendirilmemiş bebeği hakkındaki iddiası, sadece bir sempati hilesi olarak değil, gerçek olarak kabul edilecekse).

Gösterinin boykotçuları, kadınları suçlayan ve erkekleri değerli kılan şeyin bu çarpıklık iklimi olduğunu söylüyor, onların gözünde Kalamar Oyunu'nu özellikle tehlikeli kılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki California Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında yardımcı doçent olan Ju Hui Judy Han'a göre, Mi-nyeo'yu çevreleyen tartışmanın, onun temsilinin gerçekçi olup olmadığının ötesine geçmesi önemlidir. “Cinsel güçlendirmenin ne anlama geldiği ve bunun gerçek hayatta nasıl görünebileceği” hakkında gündeme getirdiği sorular.

Devam ediyor: “[Mi-nyeo]'nun cinselleştirilmiş olduğunu söylemek bir şey, ama bu başka bir soru ve feministler için bu güvencesiz durumlara maruz kalan kadınlar için cinselliğin ne anlama geldiğini düşünmek karmaşık bir soru.”

Görünürlük tartışmasının can alıcı noktasında, diyor Han, karakterlerin failliğini, hikayenin bakış açısını ve izleyiciler olarak belirli anlatılara diğerlerinden daha fazla değer verme ve empati kurma eğilimimizi sorguluyor. “Yalnızca bunu bozmaya başladığımızda… daha marjinal karakterlerin önemine dikkat etmeye başlayabiliriz” dedi. “Mi-nyeo kendine göre bir baş belası ama feminist bir kadın kahraman mı? Emin değilim. Keşke onun gibi biri ana karakter olabilseydi.”

Squid Game'in kadınları

Hong Kong'daki Lingnan Üniversitesi'nde kültürel çalışmalar alanında yardımcı doçent olan Soo Ryon Yoon, bu düşünceyi tekrarlıyor: "Soru, ana akım anlatıların başarısının diğer daha deneysel azınlık anlatılarını gölgede bırakıp bırakmadığıyla ilgili." Bunlara erişimimiz olmadan, hepimizin hak ettiği daha incelikli konuşmaları kaçırma riskimiz olduğunu söylüyor.

Gerçekten ve Shim of Haeil'in belirttiği gibi, Mi-nyeo'nun aksine, ana kahraman Gi-hun'a, Oyuncu 456'ya sınırsız anlatım dikkati verilir, bu da bir baba, oğul ve koca olarak sayısız başarısızlığına ve beceriksizliğine rağmen ona izin verir. sonunda hala sempatik bir adam ortaya çıkmak için. Han'a göre, Squid Game'in kadınları "erkeklerin ıstırabında ve erkeklerin hikayelerinde küçük ve destekleyici bir rol oynamaya" yönlendirirken "Gi-hun'un karakterine ayrıcalık tanıdığı" açıktır. Bu, Shim'i, kadın kimliklerinin bu tür düzleştirici tasvirlerinin, kadınların fedakarlığını haklı çıkaran ve normalleştiren zararlı klişeleri sürdüreceğinden endişelendiriyor.

Boykotçularınki gibi eleştiriler, Güney Kore'de çevrimiçi forumlarda, sosyal medya gönderilerinde ve bir avuç haber makalesinde ve yorumda yer alan bazı kamu söylemleri üretti , ancak henüz ana akım ilgiyi kazanmadı. Gösteriyle ilgili ulusal heyecan çok daha yüksek ve daha yaygın.

Gurur duygusu

Cadılar Bayramı yaklaşırken, Güney Kore'de oyuncuların imzası olan deniz mavisi eşofman takımlarına, özellikle de yeni yürümeye başlayan çocuklar ve çocuk bedenlerine olan talep artmaya devam ediyor. Yerel yönetim kuruluşları, Jeju Tourism'in "Oyuncu 067 Jeju Adası'nda ne yapardı?" gibi dizilere dayalı olarak seyahat önerilerini bir araya getirdi. Kuzey Koreli mülteci Sae-byeok'un kurgusal rüyasını gerçek hayattaki bir seyahat nimetine dönüştürmek amacıyla. Hatta bazı kiliseler, daha fazla cemaatçi çekmek umuduyla oyunculara verilen ikonik kartvizitin kopyalarını dağıtmaya başladı: “Kiliseye davet edildiniz. Senin gganbu İsa itibaren,”tek kart okur bölüm altı ve Gi-hun ve Player 001 Il-nam arasındaki dostluğu referans.

Yazar-yönetmen Hwang, Squid Game'i Güney Kore'nin aşırı rekabetinin acımasızlığını gösteren “modern kapitalist toplum hakkında bir alegori veya masal” olarak yarattığını söyledi. Yine de, bazılarının görüşüne göre, bu meşhur “[Güney Kore'nin] kirli çamaşırlarını yayınlamak ”, diziye olan iç ilgiyi ve gururu azaltacak hiçbir şey yapmadı.

Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nde film çalışmaları profesörü olan Hyunjun Min, “Kalamar Oyunu, Kore toplumunun utanç verici tarafını gösteriyor” dedi. "Ama gurur duygusu, utanç duygusundan çok daha büyüktür." Ve uluslararası izleyiciler Squid Game'e ne kadar çok ilgi gösterirse, Güney Korelilerin o kadar gurur duyduğunu söylüyor.

Min'e göre, ondan önceki Parazit filmi ve ondan önceki Gangnam Style şarkısı gibi, ikisi de Güney Kore'de hemen hit olmadı, aslında Squid Game'i evde bu kadar popüler yapan şey yurtdışındaki bu ilgi. Feminist boykotcular, pop kültürünün süper statüsü göz önüne alındığında, seslerinin özellikle hoş karşılanmadığını söylüyor. Kabul edilmek yerine, ülkelerinin başarısı için mutlu olmaktansa ulusal geçit törenine yağmur yağdırmayı tercih eden şakacı kişiler olarak görevden alındıklarını söylüyorlar.

Min, “Kalamar Oyunu Kore'de ulusal bir gurur kaynağı olduğunda, feministler sesini yükseltemez” dedi. “Şu anda feminizmin sesi duyulmuyor.”

'Neden bu kadar hassassın?'

Gerçekten de, Lee'nin hayatındaki çoğu insan o kadar “şovda yüksek” diyor ki, konuşmada Squid Game geldiğinde onun itirazlarının neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışmakla uğraşmıyorlar. Erkek arkadaşları ona “Neden bu kadar hassassın” diye sormuş. “Her dizide olduğu gibi kadın tasviri zaten öyle değil mi?” diye merak eden bazı bayan arkadaşlar da var. Park'ın durumunda, bazı arkadaşlarına boykot kararından bahsettiğinde, mesajlarına cevap vermeyi tamamen bıraktılar.

Boykotcular, ulusun anti-feminist tepkisinin çoğunun ortaya çıktığının bilindiği çevrimiçi ortamda tepkinin daha kötü olduğunu söylüyor. Kim, çeşitli "kafelerde" veya çevrimiçi forumlarda birçok trol yorumu gözlemledi. “Anti-feministler feministlerle dalga geçiyor ve bizimle alay ediyor” dedi.

Popüler Kore web portalı Daum'daki bir siber kafede, bir kullanıcı, başlangıçta bir kadın topluluğunda ortaya çıkan Squid Game hakkında feminist eleştirilerin bir listesini yeniden yayınladı. Bunun yanında, kullanıcı, bu tür feminist eleştirmenleri domuz yağdırmak gibi betimleyen bir karikatür meme yayınladı. Güney Kore'deki bir erkek hakları grubu olan New Men's Solidarity için Naver portalında barındırılan kafede, kullanıcılar feministleri “zulüm paranoyası” ile suçladı ve “Rahatsızsan, oturma şeklini düzeltmeliydin” diye şaka yaptı.

New Men's Solidarity, Temmuz ayında Olimpiyat altın madalyalı okçu An San'a kısa saçları için zorbalık yapan ve feminist diyerek itibarını zedelemeye çalışan bir siber saldırı düzenleyen grupla aynı grup. bir kadını kötü niyetle suçlamak. Ağustos'ta grubun lideri Haeil tarafından düzenlenen feminist bir protestoda ortaya çıktı ve tacizi YouTube kanallarında canlı yayınlarken onları öldürmekle tehdit etti.

TV Daily haber sitesinde yayınlanan “Squid Game'i Sevememe Nedenim” başlıklı bir kadın yazısının paylaşıldığı bir başka forum gönderisi, “Feministler akıl hastası”, “Ülkenizin dramını kıskanıyor musunuz? iyi gidiyor mu?” ve “Yine şikayet ediyorsun. Hayatın çöp olduğu için mi?”

Farkındalık yaratmak

Bunun gibi yorumlar Güney Kore'de yaygın ve Shim, bunların anti-feministlerin feministleri yalnızca Koreli erkekler için değil aynı zamanda Kore Cumhuriyeti için de tehdit oluşturan "teröristler" olarak şeytanlaştırma çabalarının bir parçası olduğunu söylüyor. Ancak Lee, Park ve Kim gibi Squid Game boykotçuları susturulmayacaklarını söylüyor. Bunun yerine, seslerinin Güney Kore'deki anti-feminizm gerçekliği hakkında daha fazla farkındalık yaratmasını umuyorlar.

Kültürel çalışmalar profesörü Yoon'un da belirttiği gibi, daha yapıcı bir tartışmanın ortaya çıkabileceği umudu da var. Böyle bir tartışma, Squid Game'in kadın düşmanı olup olmadığı konusunda basit ikili sonuçlar çıkarmaktan daha ileri gidecek ve serinin kaçırdığı - ve gelecekteki - toplumsal cinsiyet politikalarına yaklaşma fırsatlarının nasıl görünebileceği konusunda daha kapsamlı bir tartışma açacak.

“Yapabileceğinden daha fazlasını görmek için bu baskı, hatta arzu var” dedi. “Çok uzak olmayan bir gelecekte, bu tür popüler K-dizilerinin üretildiğini gördüğümüzde, kesişen tartışmaları ele almak için nasıl yapacaklar? … Bu, ya Squid Game ya da diğer Kore filmlerinin ya da dramalarının bir noktada, öyle ya da böyle ele alması gereken bir şey.”

*Görüşme yapılan kişi kendisini olası tepkilerden ve trollerden korumak için takma isim talep etmiştir.

Editör: TE Bilisim