Ayrımcılık, eşitsizlik, kadınların yurttaşlık alanlarının inkarları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete değinmek, barışı inşa etmek için bir öncelik olmalıdır.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri  Salı günü yaptığı açıklamada , COVID-19 ile kadın insan hakları savunucularının durumunun ve kadınların barışın inşasına tam katılımına ilişkin beklentilerin “çok daha kötü” hale geldiğini  söyledi.

Michelle Bachelet,  “ Katılımın Korunması: Barış ve güvenlik süreçlerinde kadınları hedef alan şiddetin ele alınması ” konulu bir Güvenlik Konseyi  tartışmasına katılıyordu . 

İnsan hakları şefi, 1992 ile 2019 arasında,   dünya çapındaki büyük barış süreçlerinde müzakerecilerin yalnızca yüzde 13'ünün, arabulucuların yüzde 6'sının ve imzacıların yüzde 6'sının kadın olduğunu söyledi.

Destek açısından,  kırılgan veya çatışmalardan etkilenen ülkelerde fonların ancak yüzde 1'i kadın hakları örgütlerine gidiyor. 

“Ve bu, pandemi vurmadan önceydi - ve yoğunlaşan çatışmalar dalgası, demokratik olmayan siyasi geçişler ve feci insani krizler birçok toplumda kadın haklarını daha da azaltarak önceydi” dedi. 

İhlalleri izleme

2020'de Yüksek Komiserlik Ofisi ( OHCHR ) çatışmalardan etkilenen yedi ülkede insan hakları savunucusu, gazeteci ve sendikacının öldürüldüğü 35 kadın olduğunu doğruladı. Kesinlikle eksik sayılan sayı, 2018 ve 2019'da teyit edilen cinayet sayılarını aştı. 

OHCHR ayrıca cinsiyet eşitliği üzerinde çalışan kadınlara yönelik saldırı modellerini de belgelemiştir; cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve hakları konuları; yolsuzluk, işçi hakları ve çevre ve arazi anlaşmazlıkları.

Bayan Bachelet'e göre, her bölgede kadınlar tutuklanmış ve gözaltına alınmış; karalama kampanyaları yoluyla sindirme, cinsel şiddet ve taciz.

Bakan, Devlet ve Devlet dışı aktörler tarafından BM ile işbirliği yapan kişilere yönelik yıldırma ve misillemelerin de, Konsey'in barışı koruma gündeminde yer alan ülkeler de dahil olmak üzere, yüksek olduğunu söyledi. 

Birden çok etkin nokta

Yüksek Komiser daha sonra Afganistan, Afrika'nın Sahel bölgesi, Myanmar ve başka yerlerdeki durumu vurguladı ve kadın hakları ihlallerinin “çatışmayı önleme ve barışı sürdürmeye yönelik küresel çabaları önemli ölçüde baltaladığını” söyledi.

Afganistan'da, " kadınların ve kızların temel haklarının inkar edilmesinin ekonomiye ve bir bütün olarak ülkeye büyük zarar verdiğini" savunarak, "benzeri görülmemiş boyutlarda bir insani felakete" işaret etti .

Son aylarda, birçok Afgan kadın insan hakları savunucusu, gazeteci, avukat ve yargıç, sıklıkla tekrarlanan tehditlerin ardından kaçmak veya saklanmak zorunda kaldı.

Birçoğu tüm gelir kaynaklarını kaybetti. Ayrıca hayatlarını etkileyen karar alma süreçlerinden dışlanmışlar ve haklarını tam olarak kullanmaları engellenmiştir. 

Bayan Bachelet, Güvenlik Konseyi'ni bu ihlallerin faillerinden hesap sorulmasını sağlamaya çağırdı . Ayrıca Konsey üyelerinden, temel insan haklarına saygıyı teşvik etmek için Taliban üzerindeki etkilerini kullanmalarını istedi. 

Sahel, Myanmar ve Kolombiya

Yüksek Komiser, Sahel bölgesinde, birçok ülkenin  en  altında olduğunu hatırladı .

Son derece şiddetli silahlı grup saldırılarının kadın ve kız çocuklarına yönelik kaçırma, şiddet, sömürü ve istismar tehdidini ve ayrıca okulların yerel olarak kapanmasını artırdığı bir senaryoyu anlattı. 

Bu engellere rağmen, Bayan Bachelet, G5 Sahel müşterek kuvvetlerinin kıdemli üyelerinin bölgede terörizm ve kaçakçılığı sona erdirmek için çalıştığını duyduğu yakın tarihli bir görev sırasında cesaretlendiğini ve artan entegrasyonun önemini vurguladığını söyledi.

Kadın  insan hakları savunucularının uzun süredir barış ve kapsayıcılık için bir güç olduğu Myanmar'da , geçen yıl Şubat ayından bu yana ülkeyi etkisi altına alan şiddet olayları nedeniyle birçok kadın sivil toplum örgütünün kapanmaya zorlandığını söyledi. 

Kadın sağlık çalışanları, medya çalışanları, protestocular, sivil itaatsizlik eylemcileri, sosyal medyadaki aktivistler ve ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve barınak sağlayanlar, saldırı ve keyfi gözaltıların hedefi oldu. 

Myanmar'da gençler demokrasi yanlısı bir gösteriye katılıyor.

Gençler Myanmar'da demokrasi yanlısı bir gösteriye katılıyor, yazan Unsplash/Pyae Sone Htun

Geçen yılın Şubat ve Kasım ayları arasında Devlet İdare Konseyi ve bağlı silahlı unsurları tarafından gözaltına alınan tahmini 10.533 kişiden kadın ve kızların sayısı 2.100'ün üzerinde. 

Buna karşılık,  insan hakları şefi Kolombiya'nın  2016 Barış Anlaşmasını  kadınların katılımı ve cinsiyete özgü önlemlerin dahil edilmesi açısından  “küresel bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

Bununla birlikte, toprak reformu, siyasi katılım ve güvenlik garantileri gibi konularda cinsiyete özgü bazı önlemlerin güçlendirilmesi gerektiğini savundu.

Temyiz

Bu meydan okuma dalgasını tanımlayan Yüksek Komiser, uluslararası toplumun “kadın haklarını savunma, karar alma süreçlerine katılma ve muhalif görüşler ifade etme haklarına saldırma, susturma ve suç haline getirme girişimlerini geri püskürtmesi” gerektiğini savundu.

Ayrıca “açık savunuculuk” ve “önemli yatırım” talep etti ve “ kadınların sesini, gerçeklerini ve haklarını yansıtmayan barış kararlarının sürdürülebilir olmadığını ” belirtti.

“Ayrımcılık, eşitsizlik, kadınların yurttaşlık alanlarının inkarları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ele alma çalışmaları da barışı inşa etmek için bir öncelik olarak görülmelidir” dedi. 

Editör: TE Bilisim