Küresel Sanayi İşçileri Federasyonu IndustriALL uluslararası düzenlediği kampanya ile ilgili çağrı metninde;

Kamboçya’da, yerel sendika başkanı Soy Sros bir şirketteki işten çıkartmalarla ilgili Facebook paylaşımının ardından 2 Nisan’da tutuklandı. Sros “Covid-19 nedeniyle yaşanan hammadde sıkıntısı gerekçesiyle, aralarında hamile bir kadının da bulunduğu bir grup işçinin sözleşmesinin feshedildiğini” yazmıştı.

IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: Soy Sros, meşru bir şekilde ifade özgürlüğünü kullandı ve Superl Holding Ltd. tarafından işten çıkartılan işçilerin haklarını savundu. Onun sözlerinin suç olarak tanımlanması kabul edilemez. Çünkü sadece ve sadece gerçekleri söyledi.      

Sanches ayrıca “Kamboçya hükümetinin 1992 yılında Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ni onaylayarak ifade özgürlüğünü koruma taahhüdünü ortaya koyduğunu, Soy Sros’u hapsetmek yerine sendika ve şirket arasında arabuluculuk yapması gerektiğini” hatırlattı.

CUWM Sendikası Genel Başkanı Pav Sina’ya göre Soy Sros, Kompong Speu bölge hapishanesinde tutulduğu sırada hastalandı ve durumu kötüleşiyor. Sina’ya göre Sros cezaevinde tedavi görse bile derhal serbest bırakılmalı ve hastanede tedavi altına alınmalı.

IndustriALL, Superl Holding’i uyarıyor; polise yaptığı şikayeti geri çekmeye ve sendikal haklara saygı göstermeye çağırıyor.

Lütfen bu önemli kampanyaya destek olmak için burayı tıklayın ve bir imza atın:

https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=4327

Ve lütfen bu mesajı arkadaşlarınızla, ailenizle ve sendikanızın üyeleriyle paylaşın.

Teşekkürler

Eric Lee

 

Editör: TE Bilisim