Kamp malzemeleri uzun ya da kısa süreli fark etmeksizin yapılan kamplarda önem teşkil eder. Doğa tutkunları ve kamp yapmayı sevenler güvenlik, konfor, dayanıklılık gibi kriterlere göre çıkardıkları kamp malzemeleri listesini en doğru şekilde tamamlamaya çalışır. Ayrıca kamp araç – gereçleri alınırken kişi sayısının yanı sıra kamp yapılacak mevsim de tercihlerde belirleyici olur. Buna göre; yağmura karşı direnç gösteren çadırlar kış kamplarında öne çıkarken yazın bu hassasiyet biraz daha düşebilir. Benzer şekilde; kamp yapılacak mevsime göre diğer malzemelerde aranan özellikler de değişkenlik gösterebilir.

Farklı Boyutlardaki Kamp Çadırı Modelleri

Kamp çadırı farklı pek çok kritere göre hazırlanan sayısız model sunmakta. Örneğin, kaç kişilik olacağı, ürün incelemelerinde önem teşkil eder.  6 kişilik çadır veya 4 kişilik çadırlar daha kalabalık kamp etkinlikleri için idealken 2 kişilik çadır seçenekleri de çiftlerin tercihi olabilir. Bir diğer önemli detay da su geçirmeyen çadır modelleri. Özellikle yağmur ihtimalinin öne çıktığı sonbahar ya da kış mevsimlerinde yapılacak kamplarda su geçirmeyen çadırlar en temel kamp malzemeleri hâline gelir. Su geçirmemesi sayesinde kış şartlarında kullanılabildiği gibi aslında bu tip çadırlar 4 mevsim olarak da tercih edilebilir. Havalandırmasının iyi performans gösterdiği çadırlar da daha rahat bir uyku ve çadırın içinde dinlenme fırsatı sunar. Son olarak malzeme kalitesi de ürün kalitesine ve fiyatlarına etki eden önemli kriterler arasında. Yırtılmaya dayanıklı kumaşlar, çadırın daha uzun dönem kullanılabilmesini kolaylaştırır.

Konforlu Bir Kamp İçin Uyku Tulumu Modelleri

Uyku tulumu da yaz – kış fark etmeksizin en temel kamp malzemeleri arasında yer alır. Burada da kamp yapılacak mevsim ve bölgenin hava şartları son derece önemli. Uyku tulumlarında, seçim yapmayı kolaylaştırmak için 4 farklı derecelendirme var. Bunlar; Üst limit (Upper limit - Tmax), Konfor (Comfort - Tcomfort), Alt Limit (Lower limit - Tlimit) ve Extreme (Textreme) olarak sıralanır. Bu derecelerin özellikleri ise şu şekilde:

1.       Üst limit (Upper limit - Tmax): Standart bir erkeğin terlemeden uyuyabileceği maksimum ısı değerini belirtir. Burada başlık ve fermuarın açık, kolların ise dışarıda olduğu varsayılır.

2.       Konfor (Comfort - Tcomfort): Standart bir kadının fermuar ve başlık kapalı iken rahat bir biçimde uyuyabileceği ısı değeri ifade edilir.

3.       Alt Limit (Lower limit - Tlimit): Standart bir erkeğin kıvrılmış bir (cenin) pozisyonda 8 saat boyunca uyanmadan uyuyabileceği ısı değeri ifade edilir.

4.       Extreme (Textreme): Standart bir kadının 6 saat boyunca hipotermi riski olmadan (vücut ısısı 35 derecenin altına düşmeden) barınabileceği ısı değeri ifade edilir. Bu derecede soğukta donma riski söz konusudur.

Kamp Çantası Alırken Dikkat Edilebilecekler

Kamp malzemeleri arasında en az çadır ve uyku tulumu kadar önemli olan bir diğer ürün ise kamp çantası. Çadır ve uyku tulumu dâhil olmak üzere farklı pek çok araç – gerecin de taşınmasını sağladığı için kamp çantalarının büyük, sağlam, kullanışlı ve konforlu olması beklenir. Özellikle uzun süreli doğa yürüyüşlerinde kamp çantasının konforlu ve kullanışlı olması önem teşkil eder. Bel, sırt ve omuz destekli olanlar bu açıdan çok daha avantajlıdır. Suya dayanıklı ve nefes alabilen kumaşa sahip kamp çantaları da artı sağlar.

Diğer Kamp Malzemeleri

Yukarıdaki 3 temel kamp malzemesinin ardından diğer araç – gereçlere geçilebilir. Bunlar arasında katlanabilen sandalye ve masalar kamp etkinliğini çok daha keyifli kılar. Bu sayede kampçılar, gittikleri pek çok doğal ortamda konfor standartlarını da koruyabilir. El feneri ya da kafa lambası ise gece gezintilerinde, havanın karardığı zaman dilimlerinde büyük kolaylık ve güvenlik sağlayabilir. İlkyardım seti de tabii ki doğal şartlar içerisinde vakit geçirirken temel sağlık ekipmanlarına ulaşılmasını kolaylaştırır. Bunun haricinde sayılabilecek diğer malzemeler ise şunlardır:

·         Baton

·         Pil

·         Su fitresi

·         Yağmurluk

·         Kamp mutfağı

·         Ocak

·         Termos ve matara

·         Şapka

·         Pürmüz, çakmak

·         Kamp bıçağı

·         Mat

·         Yastık ya da şişme yatak

·         Böceksavar

·         Kamp tenceresi

Editör: Haber Merkezi