Britanya Kolumbiyası'nın güneyindeki eski bir yatılı okulun bahçesinde 215 Yerli çocuğun kalıntılarını içeren bir toplu mezar bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Cuma günü yaptığı açıklamada, yerli çocuklar için eski bir yatılı okulun sahasında, bazıları üç yaşında olan 215 çocuğun kalıntıları bulundu dedi.

Kamloops kasabası yakınlarındaki eski okulda yapılan korkunç keşif Perşembe günü geç saatlerde Tk'emlups te Secwépemc halkı tarafından yerin yere nüfuz eden bir radar kullanan bir ekip tarafından incelendikten sonra duyuruldu.

"Topluluğumuzda doğrulayabildiğimizi biliyorduk. Tk'emlúps te Secwépemc'in şefi Rosanne Casimir yaptığı açıklamada, bildiğimiz kadarıyla, bu kayıp çocuklar belgesiz ölümler ”dedi.

Kalıntıların bir kısmı üç yaşından küçük çocuklara ait, ancak ölümlerinin nedenleri ve zamanlaması henüz bilinmiyor. Casimir, "Şu anda cevaplardan çok sorumuz var," dedi.

Kamloops Kızılderili yatılı okulu 1890'da Roma Katolik kilisesinin önderliğinde kuruldu ve 1978'de kapatıldı.

Yerli çocukları evlerinden ve topluluklarından çıkararak ve ana dillerini konuşmalarını veya kültürel pratikler yapmalarını yasaklayarak zorla asimile etmek için oluşturulan Kanada çapındaki bir yatılı okul ağının bir parçasıydı. Zorla çalıştırma gibi bu kurumlarda fiziksel, duygusal ve cinsel istismar çok yaygındı.

En az 150.000 çocuk, tarihi bir 2015 Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun Kanada'nın Yerli halkını hedef alan bir “soykırım kültürü” olarak tanımladığı okullara gitti.

Tahta kazıklar, eski Kamloops okulunun bulunduğu alanda cesetlerin gömüldüğüne inanılan alanları işaretliyor. Fotoğraf: Canadian Press / Rex / Shutterstock

Yerli çocukları ailelerinden zorla ayıran Kanada'nın yatılı okul sistemi, 2015'te bulunan ve şu anda feshedilmiş sisteme altı yıllık bir soruşturma olan "kültürel soykırım" oluşturdu.

Rapor, genellikle 1840'lardan 1990'lara kadar Ottawa adına Hristiyan kiliseleri tarafından yönetilen okullara giden 150.000 çocuğun çoğunun maruz kaldığı korkunç fiziksel taciz, tecavüz, yetersiz beslenme ve diğer zulümleri belgeledi.

4,100'den fazla çocuğun yatılı okula devam ederken öldüğünü tespit etti. Bir zamanlar Kanada'nın en büyük yatılı okulu olan yerin arazisine gömülen 215 çocuğun ölümlerinin bu rakama dahil edilmediğine ve keşfe kadar belgelenmemiş gibi göründüğüne inanılıyor.

Trudeau bir tweet'te, haberin "kalbimi kırdığını - bu, ülkemiz tarihinin o karanlık ve utanç verici bölümünün acı bir hatırlatıcısı" olduğunu yazdı.

2008 yılında, Kanada hükümeti sistem için resmi olarak özür diledi.

Tk'emlúps te Secwépemc Nation, adli tabip ile ilişki kurduğunu ve çocukları okula giden ev topluluklarına ulaştığını söyledi. Haziran ortasına kadar ön bulguların olmasını bekliyorlar.

British Columbia İlk Milletler Topluluğu Bölge Başkanı Terry Teegee yaptığı açıklamada, "Britanya Kolumbiyası'ndaki tüm İlk Milletler için kederi ve kaybı tazeleyen" bu tür mezarlıkların bulunmasını "acil çalışma" olarak nitelendirdi.

Editör: TE Bilisim