Kanada'nın Ontario eyaletindeki polis, bir sürücünün Müslüman oldukları için bir aileye kasten vurduğunu, dört kişiyi öldürdüğünü ve dokuz yaşındaki bir çocuğu "açıkça bir nefret eylemi" ve İslamofobi olarak kınanarak ciddi şekilde yaraladığını söyledi.

Kanada haber kaynaklarının Pazartesi günü bildirdiğine göre, hepsi aynı aileden olan kurbanlar, Pazar akşamı Toronto'nun yaklaşık 200 km (124 mil) güneybatısındaki Londra şehrinde bir caddeyi geçmek için beklerken vuruldu.

Polis kurbanların 77 ve 44 yaşlarında iki kadın, 46 yaşında bir erkek ve 15 yaşında bir kız çocuğu olduğunu söyledi. Dokuz yaşındaki bir çocuk da ağır yaralandı ve hastanede iyileşiyor. Yerel yetkililer kurbanların isimlerini açıklamadı.

“Bunun nefretle motive edilen planlı, önceden tasarlanmış bir eylem olduğuna dair kanıtlar var. CityNews'in haberine göre Londra Polis Teşkilatı Müfettişi Paul Waight düzenlediği basın toplantısında, bu kurbanların Müslüman oldukları için hedef alındıklarına inanılıyor" dedi .

Saldırı, Kanada genelindeki illerde İslamofobik saldırılarla ilgili artan endişeler ve yetkililere ırkçılık, nefret saikli şiddet ve aşırı sağ grupların yaygınlığı ile mücadele etmeye yönelik yaygın çağrıların ortasında gerçekleşti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "nefret eylemi" olarak nitelendirdiği olaydan "dehşete düştüğünü" söyledi ve düşüncelerinin hayatta kalan genç çocuk da dahil olmak üzere kurbanların sevdikleriyle birlikte olduğunu söyledi.

“Londra'daki Müslüman cemaatine ve ülkenin dört bir yanındaki Müslümanlara, yanınızda olduğumuzu bilin. İslamofobinin hiçbir toplumumuzda yeri yoktur. Bu nefret sinsi ve alçakça ve buna bir son vermeli" dedi Trudeau.

Yerel polis Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada , Nathaniel Veltman olarak tanımlanan 20 yaşındaki bir şüphelinin tutuklandığını söyledi . Global News'in bildirdiğine göre, dört adet birinci derece cinayet ve bir adet cinayete teşebbüsle suçlandı.

Waight, "Şüpheli ile kurbanlar arasında önceden bilinen bir bağlantı yok" dedi.

Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit Sajjan, “Ontario, Londra'da alçak bir İslamofobik saldırıda öldürülen dört Müslüman Kanadalıyı öğrendiğinde harap olduğunu” söyledi.

“Bir ailenin üç nesli bir anda gitti. Bu yaygın nefret ülkemizde çok yaygın. Her türlü nefreti sona erdirmek için bir araya gelmeliyiz.”

Muhalefetteki Yeni Demokrat Parti (NDP) lideri Jagmeet Singh de saldırıyı kınadı. Singh, Twitter'da “İnançları yüzünden öldürüldüler” diye yazdı. Müslüman ailemiz, dostlarımız ve komşularımızla her zamankinden daha fazla bu alçak nefrete karşı durmalıyız” dedi.

İbrahim Kalın

"Kanada’da aracını kaldırımdaki yayaların üzerine süren ve 4 Müslümanı öldüren kişinin, İslamofobik saiklerle hareket ettiği açıklandı. Bu, üretilmiş korkunun nefrete, nefretin düşmanlığa ve şiddete dönüşeceğinin en son örneğidir. Bu korkunç gidişat ve barbarlık durdurulmalıdır."

Editör: TE Bilisim