Kanada'daki yerli gruplar, geçtiğimiz hafta eski bir okulda 215 çocuğun kalıntılarının bulunmasının ülkeyi şok etmesinden sonra, ülke genelinde yatılı okullarda toplu mezar araması çağrısında bulunuyor.

Başbakan Justin Trudeau Pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha fazla toplu mezar aramanın "gerçeği keşfetmenin önemli bir parçası" olduğunu, ancak belirli bir taahhütte bulunmadığını söyledi.

Tk'emlúps te Secwépemc First Nation geçen hafta, bir zamanlar Kanada'nın bu tür en büyük okulu olan Kamloops Indian Residential School'un sahasında gömülü, bazıları üç yaşında 215 çocuğun kalıntılarını bulduklarını duyurdu  .

1831 ve 1996 yılları arasında, Kanada'nın yatılı okul sistemi çocukları ailelerinden zorla ayırdı ve 2015 yılında Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun "kültürel soykırım" olarak adlandırılan sistemi araştırmakla görevlendirdiği şeyde onları istismara, yetersiz beslenmeye ve tecavüze maruz bıraktı.

Geçen haftaki duyuru, çeşitli mezheplerden Hıristiyan kiliselerinin rolüne atıfta bulunarak, bayrakların yarıya indirilmesine ve insanların halka açık meydanlara, hükümet yerlerine ve kiliselerin merdivenlerine yüzlerce küçük ayakkabı koymasına neden olarak öfkeye yol açtı. okulların işletilmesinde.

Yerli topluluklarda, komisyon tarafından da tartışılan, çocukların bu okullara gömüldüğüne dair uzun süredir söylentiler var.

Komisyonun raporunun 'Kayıp Çocuklar ve İşaretsiz Cenazeler' başlıklı dördüncü cildinde, yaklaşık üçte birinin adı açıklanmayan yatılı okullarda ölen 3.200 çocuk tespit edildi. Bu raporun 2015 yılında yayınlanmasından bu yana, ek 900 kişi daha tespit edildi.

Raporda, ebeveynler "okula giden ve asla geri dönmeyen çocuklardan bahsetti" yazıyor.

Komisyon tarafından 2007 yılında kurulan bir çalışma grubu, diğer şeylerin yanı sıra, işaretlenmemiş mezarlıkların belirlenmesi için bir çalışma önerdi. Federal hükümet başlangıçta bu işi yürütmek için gereken 1,5 milyon Kanada dolarını (1,2 milyon ABD doları) reddederken, hükümet 2019'da bir 'Ulusal Yatılı Okul Öğrenci Ölüm Kaydı' ve yatılı okul mezarlıklarının çevrimiçi kaydı için üç yıl içinde 33,8 milyon Kanada dolarını duyurdu.

Şimdi, Kanada'ya olanları ortaya çıkarmak için daha fazlasını yapması için yeni çağrılar var.

Britanya Kolumbiyası Kızılderili Şefleri Birliği Başkanı Büyük Şef Stewart Phillip, ülke çapındaki toplantılarda yerli toplulukların nasıl soruşturma yapılacağını anlamaya çalıştıklarını söyledi.

"İşaretlenmemiş toplu mezarlarla ilgili olarak tüm okul yerleşimlerini kapsamlı bir şekilde araştırmak için ulusal bir programın olması kesinlikle gereklidir," dedi.

Editör: TE Bilisim