Kuzey Kanada'daki Inuit toplulukları, maden genişlemesinin yaban hayatına ve kültürel uygulamalara zarar vereceğinden korktuklarını söylüyor.

Montreal, Kanada - Kuzey Kanada'daki Nunavut bölgesindeki küçük bir Inuit mezrası olan Clyde Nehri'nin belediye başkanı Jerry Natanine, yıllardır bir demir cevheri madenciliği projesi binasına yerel muhalefet görmüştü.

Bu nedenle, bir grup Inuit avcısı bu ay Arktik Takımadaları'ndaki Baffin Adası'ndaki Mary Nehri madeninde bir protesto ablukası kurduğunda, şaşırmadı. Natanine, Al Jazeera'ya bir telefon röportajında, siteyi yöneten Baffinland Iron Mines Corporation'a atıfta bulunarak, "Bizi dinlemek için burada değiller" dedi.

Yolu kapattılar

Bölgedeki küçük Inuit topluluklarından yedi avcı, bir uçak pistini ve demir cevherinin yaklaşık 100 km (62 mil) uzaktaki bir nakliye limanına nakledildiği bir yolu kapattı.

Avcılar, Baffinland’ın 2015 yılından beri faaliyette olan Mary River bölgesini genişletme planının, hayatta kalmak için bel bağladıkları ve kültürel uygulamalarıyla yakından bağlantılı hayvanları tehdit edebileceğini söylediler.

Şirket, geliştirmenin ikinci aşaması olarak adlandırdığı şeyin bir parçası olarak madenin üretimini yılda altıdan 12 milyon tona çıkarmak istiyor. Ayrıca, sahayı Milne Inlet'teki bir limana bağlayan 110 km'lik bir demiryolu ve çoğunlukla Avrupa'ya ihraç edilen malzemenin sevk edileceği ikinci bir liman iskelesi inşa etmeyi planlıyor.

Genişletme, Ocak ve Şubat aylarında çevresel değerlendirme toplantıları düzenleyen Nunavut Etki İnceleme Kurulu'nun (NIRB) önünde yer alıyor. Nisan ayında daha planlı oturumların ardından, Kanada federal hükümetine bunu onaylayıp onaylamama konusunda bir tavsiyede bulunacak.

Ancak bu arada, Inuit topluluğu üyeleri endişelerinin süreç boyunca yeterince dikkate alınmadığını ve seslerinin duyulması için çağrılarının giderek arttığını söylüyor. Natanine, "Şu anda çok güçlü bir birliğimiz var" dedi. "[Avcılar] daha fazla savaşmak istiyorlarsa, destekleri var."

Abluka kaldırıldı

Arktik Körfezi'nin küçük Inuit topluluğunun bir sakini olan Marie Naqitarvik, böyle bir destekçidir. Al Jazeera'ya madenin etkilerinden "Buzun kendisi demir cevherinden kırmızıdır" dedi. Birçok Inuit, kurul duruşmalarından dolayı hayal kırıklığına uğradı ve endişelerinin hala göz ardı edildiğini düşünüyor, dedi.

"Yaşayabilmemiz için atalarımızın hayatta kaldığı yer burası. Açlıktan ölmüşler. Köpeklerle seyahat etmek zorunda kaldılar. Hayatta kalmanın tek yolu beslenmeleriydi, hayvan. Bu yüzden buradayız, "dedi Naqitarvik. "Elimizdeki tek yiyecek topraktan."

Kendilerine Nuluujat Kara Muhafızları adını veren avcılar, Inuit yetkilileriyle projeyi tartışmak için bir toplantı yapma sözü verildikten sonra Mary Nehri bölgesindeki ablukayı 10 Şubat'ta sona erdirmeyi kabul etti.

Nunavut Anlaşması kapsamında Baffin Adası'ndaki Inuit haklarını ve çıkarlarını korumakla görevli Qikiqtani Inuit Association (QIA) ve Nunavut Anlaşması kapsamında yapılan taahhütlere saygı duyulmasını sağlayan Nunavut Tunngavik Incorporated ile görüşmeleri bekleniyor. Bu toplantının ne zaman gerçekleşeceği belli değil.

Editör: TE Bilisim