CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, çiftçilere verilen İYİ Tarım desteği ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak AKP’yi eleştirdi. Kaplan, yazılı açıklamasında “Covid-19 pandemisiyle birlikte sürdürebilir tarımın önemini daha çok anladığımız bir zamanda AKP çiftçiye yeteri kadar destek vermediği gibi yanlış tarım politikalarıyla çiftçiyi kaderine terk ediyor” dedi.

//ANKARA

Milletvekili Kaplan, İYİ Tarım destekleri ile ilgili “Bundan 2 yıl öncesine kadar çiftçilerimize İYİ Tarım desteği olarak dönüm başına 50 TL destek verilirken, şimdilerde bu destek dönüm başına 20 TL’ye düştü. Çiftçilerimiz artan girdi maliyetleri, elektrik, su gibi giderlerin altında ezilirken, verilen desteklerin düşürülmesiyle de iyice darboğaza girdi. AKP, pandemiyle mücadele ettiğimiz bu dönemde çiftçilerimiz ve üreticilerimize daha fazla destek vermesi gerekirken, tam tersi bir politika yürütüyor. Dünyanın her yerinde, COVİD-19 ile birlikte tarım politikaları çiftçilerin aleyhine sürdürülürken, AKP Hükümeti çiftçilerimize destek değil köstek oluyor” diye ifade etti.

Kaplan, “Birkaç yıl öncesine kadar her sene verilen İYİ Tarım desteği, artık 3 yıl destek alan çiftçiye verilmiyor. Çiftçilerimiz bu destekle tarlalarını, bahçelerini ekti. 3 yıl destek alan 4. yıl destek almayacaksa, çiftçilerimiz ne yapacak? AKP Hükümeti derhal bu uygulamadan vazgeçmeli, İYİ Tarım desteği çiftçilerimize kesintisiz olarak verilmelidir” dedi.

Son 40 yılın en büyük kuraklığınının yaşandığının altını çizen Kaplan, “Kuraklık üretimi çok ciddi anlamda etkileyecek. Pandemi ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle çiftçilerimiz oldukça sıkıntılı bir süreçten geçerken, bugün çiftçilerimizin bankalara olan borcu 128 milyar lira. Neredeyse çiftçilerimizin yüzde 97’si borç batağında. Hal böyleyken, daha fazla destek ve daha fazla teşvik ile çiftçilerimizin yanında olmamız gerekiyor ancak AKP Hükümeti ne yazık ki çiftçilerimizi de görmezden geliyor” dedi.

Editör: TE Bilisim