Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı, ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde basın toplantısı düzenledi….

Karaca; Bu şartlarda internet gazeteciliği imkansız!

DSC_8833Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca; 13 Ocak 2023 günü BİK Genel Kurulu’nda kabul edilen BASIN YASASI ile ilgili olarak, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya; TGF Genel Başkanı Karaca’nın dışında TGF Başkanvekili ve ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir, TGF Başkan Yardımcısı Levent Altun, TGF Basın Vakfı Başkan Yardımcısı Oğuzhan Bayrak, ÇGC Başkan Vekili Mustafa Özke ile ÇGC Başkan Yardımcısı Yasemin Atasoy, ÇGC Mali Sekreteri Hüseyin Arat, Yönetim Kurulu Üyeleri Mutlu Mete ve Jale Karaşahinoğlu ile gazeteciler katıldı.

DSC_8840

Toplantıda konuşan TGF Başkanı Yılmaz Karaca; BİK Genel Kurulu’nun aynı TBMM’ye geldiği gibi hiçbir maddesinin hiçbir noktasının değiştirilmeden, parmaklar kaldırılıp indirilerek aynen kabul edildiğini söyledi.

Başkan Karaca; İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana gibi büyük kentlerde internet gazeteciliğinin mevcut şartlarda yapılabilir görünmesine rağmen diğer 75 İl’de yapılmasının mümkün görünmediğini ifade etti.

Başkan Karaca, “Günlük olarak yayınlanan ve resmi ilan alan gazetelerin kadro sayısının düşürülmesini ve herkesin gerçek kadro ile çalışmasını savunurken,bu kez kadrolar düşmediği gibi günlük gazetelere de internet siteleri için ilan alacaklarsa 6 kadro ilave zorunluluğu getiriliyor.

Tabiki gazeteler için bir avantaj gibi görülüyor. Tabi tıklama oranlarını tutturursanız. Bu gazetelerimizin internet sitelerine resmi ilan başlayacak. 3 ay süreyle bir deneme süresi koyuyorlar. Bu süreden sonra da istenen şartları yerine getirip getirmediği denetlenecek.

Tabi ki bu olayın dışında internet yasasının çıkmasını hep birlikte istedik ama internet gazete sahipleri belki bekleme süresi iyidir güzeldir diyor ama bu işi yapan meslektaşlarımız da bizim derdimiz neydi? Bu işi yapmayanlara bir engel koymaktı.

Yani eline bir telefon alarak hiçbir vergi mükellefliği, hiçbir sorumluluğu yok, insanlara tehdit-baskı yapan, mesleğimizin dışındaki insanların bu işin içinde olmaması için bu yasanın çıkmasını istedik” dedi.

“BU ŞARTLARDA MÜMKÜN DEĞİL”

Başkan Karaca, BİK Genel Kurulu’nda kabul edilen  tasarıya göre; kadro ve tıklanma oranlarının çok yüksek olduğunu ve bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığını belirterek; “Şu anda internet gazeteciliği yapanlar için son derece zor. Yani 24 ay bekleyeceksiniz, 8 kadro vereceksiniz, yani zor değil hele hele belki İzmir-Adana gibi büyükşehirler için olabilir görünüyor ama bunun dışındaki 75 İl’de bu işin yapılma olayı son derece imkansız.

Yani; burada gerçekten internet gazeteciliği yapan ve yapacak arkadaşlarımızın bu şartları yerine getirmesi mümkün görünmüyor” diye konuştu.

Karaca; BİK Genel Kurulu’nu TBMM’ye benzeterek; “Tabi biz bu süre içerisinde BİK ile ilişkilerimizde mutlaka hem gazete hem de internet gazeteciliği kadrosunun aşağıya çekilmesi şartlarının biraz daha iyimser duruma getirilmesini istedik ama her nedense aynı TBMM’de nasıl geliyorsa, oradan parmaklar kalkıyorsa bizim BİK Genel Kurulu da TBMM’nin bir benzeri oldu. Oraya da gelen hiçbir maddesi, hiçbir noktası değiştirilmeden geçti” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi