Denizlili tekstil üreticileri, “ard arda gelen zamlardan bıktık, artık zam istemiyoruz” diyerek sıkıntılarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya anlattı.

Denizli’de tekstil üretim atölyesinde yurtdışına havlu, tekstil ürünleri gönderen atölye sahibi ve çalışanları daha önce dükkanlarının yandığını ana sermayesinin heba olduğunu, 100-150 bin TL’lik malının yandığını, KOSGEB desteğiyle yeni atölye açtığını anlattı. Atölye sahibi; esnafa verilen ekonomik destek paketlerinden yararlanamadıklarını, ard arda gelen zamlarla zor duruma düştüklerini anlattı:

BOBİNİN TANESİ 6 TL idi, 1 YILDA 9 TL OLDU!

“Haftalık zam yiyoruz. Geçen 2 ayda 4 gündür ard arda ipliğe zam yedim, aynı gün 9 siparişim iptal oldu. Burası harıl harıl çalışan bir yerdi. Kazakistan’a, Kırgızistan’a mal gönderiyordum artık almayacağız diyorlar. Biz her aşamada zam yiyoruz artık zam yemek istemiyoruz. Fiyat tutturamıyorum. Gıdada da zam var. 100 lirayla gidiğimiz marketten şu anda 200 TL ile çıkamıyoruz. Geçen yıl işe başladığımda bobinin tanesi 6 TL idi, 1 yılda 9 TL oldu ama ben 1 senede o kadar zam yapamadım. Elektrik ilk başladığımda 200 TL öderken şu anda 450 TL’den aşağı ödemiyorum.

TEŞVİK İSTİYORUZ

Gelir hep düşüyor, giderler artıyor. Teşvik almamız gerekiyor, tüm esnaflar teşvik almalı ayakta kalmamız için. Destek paketleri açıklandı ama biz alamıyoruz. Şartları yerine getirsem ben zaten desteğe neden ihtiyaç duyayım. Borçlarım var, sigortamı ödeyemiyorum. Şartname koyduktan sonra 75 bin TL destekten kurumlara borcumuzu bari kesip kalanını verselerdi ona da razıyız.”

ZAM, ZAM, ZAM… BORÇ, BORÇ BORÇ!

Sigorta ve vergi borçları olması nedeniyle 30 bin TL krediden de yararlanamadıklarını belirten tekstil çalışanları “2020 yılında net karımızın 75 bin TL olması gerekiyor. Zaten 75 bin TL olsa biz neden kredi alalım” diyerek SGK, Maliye borçları olan esnafın sorunlarına dikkat çekti, tekstil için teşvik verilmesinin şart olduğunu ifade etti.

SİMİT PEYNİR DAHİ LÜKS!

Desteklerin yetersizliğinin konuşulduğu ziyarette yaptığı hesabı paylaşan Gülizar Biçer Karaca “Devlet 5 bin TL verirse günlük 10 TL 95 kuruş düşüyor. 4 kişilik aile bir simit peynir yese ve bir bardak çay içse o para yetmiyor, öğle ve akşam yemekleri yok. 3 bin TL alanlara düşen ise günlük 8 lira 75 kuruş yapıyor, simit peyniri de yiyemiyor.” dedi. Yaşanan sıkıntılar “devlet zengin, halk fakir” sözleriyle dile getirildi.

AKP’YE OY VERENLER ARTIK BEN YOKUM DİYOR

Emeklilikte yaşa takılanlardan olduğunu belirten ve neden emekli olamıyoruz diyen atölye çalışanı kadın emekçi ile konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP iktidarında ilk hafta, ilk ay, ilk 3 ve 6 ayda neler yapacaklarını anlattı. Daha önce AKP’ye oy verdim ama artık yokum diyen vatandaşlarımızın desteğiyle iktidara geldiğimizde ilk altı ayda EYT sorununu çözeceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim