Gıda ve Tarım için Birleşmiş Milletler (FAO) Teşkilatı tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, Akdeniz ve Karadeniz'deki aşırı sömürülen balık stoklarının sayısı on yıllardır ilk kez azaldı ve tehlikeli bir düşüşün tersine çevrilebileceğine dair bir umut ışığı sunuyor.

 , Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılığının Durumu (SoMFI 2020) raporuna eşlik eden  , "En son veriler, bölgenin hayati balık stoklarının aşırı tüketilmesinin sonunda tehlikeli bir köşenin dönüldüğünü gösteriyor" dedi.

Raporda, 2018'de balık stoklarının yüzde 75'i aşırı avlanmaya maruz kalsa da, bu rakamın altı yıl önceki yüzde 88'den düştüğü belirtildi. Aynı dönemde, sömürü oranı maksimum sürdürülebilir verimin 2,9'dan 2,4 katına düşmüştü - bu da stokların hala aşırı sömürüldüğünü ama daha az kullanıldığını gösteriyor.

'Bazı olumlu sinyaller'

Bienal raporunun 2018'deki son baskısından bu yana, 18 balık stokundan altısı biyokütlede bir artış gördü ve değerlendirilen stokların yüzde 46'sı şimdi yüksek nispi biyokütleye sahipti - raporun 2018 baskısındaki seviyenin iki katı. Öncelikli hisse senetlerindeki iyileştirmeler arasında Akdeniz'de toparlanma belirtileri gösteren Avrupa barlam balığı ve Karadeniz kalkan balığı bulunmaktadır.

SoMFI raporunu yayınlayan FAO'nun Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu Genel Sekreteri Abdellah Srour, "İlk defa, sektörde bazı olumlu sinyallerin nihayet ortaya çıktığını söyleyebiliriz" dedi. "Bölgedeki balıkçılığın sürdürülebilir bir zemine oturması için daha yapılacak çok iş olduğunu bilsek de, en endişe verici eğilimlerin bazılarını tersine çevirmeye başladığımız için mutluyuz."

Görünürde SDG hedefi

Balık stoklarının biyolojik olarak sürdürülebilir seviyelere geri döndürülmesi, 2015 yılında BM üye devletleri tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde belirlenen hedeflerden biridir. Küresel olarak, biyolojik olarak sürdürülebilir balık stoklarının oranı %90'dan fazla düştü bu da 2017'de ki balık stoklarının yüzdesinin üçte ikiden az olduğunu gösteriyor.

Düşüş, 2008'den bu yana istikrar kazanmış gibi görünüyor, ancak “aşırı avlanan stokların en azından maksimum sürdürülebilir verimi sağlayabilecek seviyelere geri getirilmesi” çağrısı yapan hedefe ulaşma yönünde belirgin bir ilerleme kaydedilmedi. 

Editör: TE Bilisim