Amazon yağmur ormanlarının geniş alanları yakılıyor ve sığır otlatmak için temizleniyor - sığırların metan üretmesi ve temizlenmiş ormanların atmosfere karbon salması nedeniyle küresel ısınmaya çifte darbe.

Gezegenin yaşamsal belirtilerini izleyen yeni bir araştırma, küresel iklim krizinin birçok temel göstergesinin daha da kötüleştiğini ve dünya ısındıkça kilit taşma noktalarına yaklaştığını ya da bunları aştığını ortaya koydu.

Genel olarak, çalışma, sera gazı konsantrasyonları, okyanus ısı içeriği ve buz kütlesi de dahil olmak üzere, takip edilen 31 gezegensel yaşamsal işaretten 16'sının endişe verici yeni rekorlar kırdığını tespit etti.

Yeni araştırmanın ortak yazarlarından Oregon Eyalet Üniversitesi ekolojisti William Ripple, “Dünya sisteminin önemli bölümleriyle ilişkili devrilme noktalarına yaklaştığımıza veya çoktan ötesine geçtiğimize dair artan kanıtlar var” dedi.

Ripple, "Sunduğumuz güncellenmiş gezegensel yaşamsal işaretler, her zamanki gibi amansız işlerin sonuçlarını büyük ölçüde yansıtıyor" dedi ve "Kovid-19'dan alınan büyük bir ders, devasa ölçüde azalan ulaşım ve tüketimin bile neredeyse yeterli olmadığı ve bunun yerine dönüşümsel olduğudur. Sistem değişiklikleri gerekiyor.”

Fosil yakıt kullanımı 2020'de biraz azaldı

Pandemi ekonomileri durdurup insanların iş, okul ve seyahat hakkındaki düşüncelerini değiştirirken, genel küresel karbon emisyonlarını azaltmak için çok az şey yaptı. Fosil yakıt kullanımı 2020'de biraz azaldı, ancak BioScience dergisinde yayınlanan bir raporun yazarları, karbondioksit, metan ve azot oksidin "hem 2020 hem de 2021'deki atmosferik konsantrasyonlar için yeni yıldan bugüne rekorlar kırdığını" söylüyor.

Nisan 2021'de, karbondioksit konsantrasyonu milyonda 416 parçaya ulaştı, bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aylık küresel ortalama konsantrasyon. Kayıtlardaki en sıcak beş yılın tümü 2015'ten bu yana gerçekleşti ve 2020 tarihin en sıcak ikinci yılı oldu.

Çalışma ayrıca, gezegeni ısıtan gazların önemli bir kaynağı olan geviş getiren hayvanların şu anda 4 milyardan fazla olduğunu ve toplam kütlelerinin tüm insan ve vahşi hayvanların toplamından daha fazla olduğunu buldu. Brezilya Amazon'daki orman kaybı oranı hem 2019'da hem de 2020'de artarak 2020'de ormansızlaştırılan 1.11 milyon hektarla 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Okyanus asitlenmesi tüm zamanların rekoruna yakın ve daha sıcak okyanus sıcaklıklarıyla birleştiğinde, yarım milyardan fazla insanın gıda, turizm dolarları ve fırtına dalgalanma koruması için bağımlı olduğu mercan resiflerini tehdit ediyor.

Bununla birlikte, çalışmada fosil yakıt sübvansiyonlarının rekor seviyeye ulaşması ve fosil yakıtın elden çıkarılmasının rekor seviyeye ulaşması dahil olmak üzere birkaç parlak nokta vardı.

Yazarlar, iklim acil durumunun gidişatını değiştirmek için derin değişikliklerin olması gerektiğini yazıyorlar. Dünyanın, gelişmekte olan dünyadaki iklim azaltma ve uyum politikalarını finanse etmek için sosyal olarak adil bir fonla bağlantılı küresel bir karbon fiyatı geliştirmesi gerektiğini söylüyorlar.

Yazarlar ayrıca, fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması ve nihai olarak yasaklanması ihtiyacını ve doğal karbon yutaklarını ve biyoçeşitliliği korumak ve eski haline getirmek için küresel stratejik iklim rezervlerinin geliştirilmesinin altını çiziyor. İklim eğitiminin de dünya çapında okul müfredatının bir parçası olması gerektiğini söylüyorlar.

Raporda, "İklim krizini veya diğer tehdit altındaki gezegensel sınır ihlallerinden herhangi birini hafifletmeye yönelik politikalar, semptomların giderilmesine değil, temel nedenlerini ele almaya odaklanmalıdır: Dünya'nın aşırı kullanımı" diyor. Yazarlar, ancak bu temel konuyu ele alarak insanların "insan uygarlığının uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlayabileceklerini ve gelecek nesillere gelişme fırsatı verebileceklerini" yazıyorlar.

Editör: TE Bilisim