Yazın zirvesinde uyumak bazen imkansız gelebilir. Ve yorucu sıcak hava dalgalarının daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, rahatsızlığı gidermek için serinletici bir esinti olmadan geceler bunaltıcı olabilir. En azından duyularınıza güvenebilirsiniz – geceler gerçekten daha sıcak oluyor.

Hava istasyonları genellikle günün minimum sıcaklığını şafakta veya şafaktan biraz sonra kaydeder. Birleşik Krallık'taki birkaç sitede kayıtlar 150 yıl veya daha eskiye uzanıyor. Bilim adamları, yıllar içinde aletlerde ve yöntemlerde küçük değişikliklere izin vererek, Viktorya döneminden bu yana gece sıcaklıklarının önemli ölçüde arttığını keşfettiler. İncelenen kayıtların çoğunda, gece sıcaklıkları aslında gündüz sıcaklıklarından daha hızlı yükseliyor. Bu neden?

Birleşik Krallık'ta son zamanlardaki daha ılıman kışlar daha az çok soğuk geceler geçirdi. En soğuk geceler, normale göre en soğuk kış günlerinden daha soğuk olma eğilimindedir. Kayıpları, ortalama gece minimum sıcaklığını, ortalama gündüz maksimum sıcaklığından orantısız bir şekilde daha hızlı yükseltti.

Bir kadın elektrikli vantilatörün önünde bir yatakta oturuyor.
Bir şehirde yaşıyorsanız, iyi bir gece uykusu özellikle zor olabilir. Stokkete / Shutterstock

İngiltere yazları, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık sıcak havalar görüyor. Birleşik Krallık'ta sıcak hava dalgaları sırasında aşırı gündüz ve gece sıcaklıkları, 150 yılda yaklaşık 2°C gibi benzer bir oranda arttı.

Ancak kısa süreli bir sıcak havası bile, özellikle şehirlerde gündüz sıcaklıkları normale daha yakın bir seviyeye döndükten sonra sıcak gecelerin devam etmesine izin vererek, genel olarak günlerden daha fazla sıcak gecelere yol açar. Bunun nedeni, beton ve asfaltın gündüz ısısını gece boyunca uzaktaki kırsal alanlara kıyasla daha yavaş emmesi ve salması ve bu da şehir sakinleri için gece sıcaklıklarının daha da yüksek olmasına neden olmasıdır. Bu, kentsel ısı adası etkisi olarak bilinir.

Kanıtlar biraz karışık olsa da, uçakların bıraktığı yoğuşma izlerinin atmosferin yüzey katmanlarından uzaya ne kadar ısı kaçabileceğini azaltarak gece sıcaklıklarını artırdığına dair öneriler bile var .

Sıcak geceler 50 yılda ikiye katlandı

Birleşik Krallık'taki en uzun süre çalışan iki meteoroloji istasyonundan alınan kayıtlar, Oxford'daki Radcliffe Gözlemevi (kayıtlar 1814'e kadar gidiyor) ve Durham Üniversitesi Gözlemevi (1841'de açıldı), gece sıcaklıklarının nasıl değiştiği hakkında çok şey ortaya koyuyor. .

1911 ve 1920 yılları arasında, Oxford'da yılın en sıcak gecesi ortalama 16.6°C idi. Son on yılın ortalaması 18.8°C, 2°C'den fazla bir artış. Sıcak geceler - sıcaklığın 15°C'nin üzerinde olduğu geceler - Oxford'da şimdi yılda ortalama 20, bu on yılda iki sıcak yaza (1975 ve ünlü 1976 ) rağmen, 1970'lerdeki normların iki katından fazla . Londra'nın merkezinde muhtemelen bir yılda Oxford'dan iki kat daha fazla sıcak gece olur.

1814'ten bu yana ve bu yazının yazıldığı sırada, Oxford'da (tropik geceler olarak adlandırılan) sadece on gece 20°C'nin üzerinde kalmıştır. Bunların yarısı, en yüksek sıcaklık olan 21,2°C, Temmuz 2016 dahil olmak üzere, yalnızca son 25 yıl içinde meydana geldi. Bu bile yakında aşılabilir. Oxford'un kentsel alanı elbette 1814'ten beri büyümüştür, ancak meteoroloji istasyonunun yeri 1830'lardan bu yana çok az değişmiştir ve kentsel ısı adası etkisine bağlı ortalama sıcaklıktaki artış, kayıt tutmanın başlamasından bu yana muhtemelen sadece 0.2°C civarındadır .

İngiltere'nin doğusu ve güneydoğusu ile karşılaştırıldığında, İngiltere'nin kuzey ve kuzey doğusunda sıcak hava dalgaları daha kısa ve daha az yoğundur ve sonuç olarak sıcak geceler daha az sıklıkta görülür. 

Durham Üniversitesi Gözlemevi'nden alınan kayıtlar, kuzeydoğu İngiltere'de 15°C'den daha sıcak gecelerin çok daha az olası olduğunu, son on yılda yılda ortalama yalnızca altı veya yedi veya Oxford'un sıklığının üçte biri olduğunu doğrulamaktadır. Ama burada bile, sıcak gecelerin sayısı 1970'lerden bu yana dört kat arttı. Durham'da yılın en sıcak gecesi, bir yüzyıl önce ortalama 14.6°C'den, son on yıllık dönemde 16.9°C'ye yükseldi, 2°C'lik bir artış - Oxford'a çok benzer.

Çatıdan çıkıntı yapan bir tüp ile kazıklar üzerinde beyaz bir kutu.
Durham Üniversitesi Gözlemevinde bir meteoroloji istasyonu. Stephen Burt , Yazar sağladı

Neyse ki, 20°C'nin üzerindeki geceler uzun Durham rekorunda henüz bilinmiyor, ancak 12 Temmuz 2022'de orada kaydedilen en sıcak gece (18,4°C), tüm zamanların rekorunun sadece yarım santigrat derece altındaydı: 18.9°C , ayrıca Temmuz 2016'da belirlendi. Bu da çok yakın bir gelecekte aşılabilir. Ayrıca 12 Temmuz 2022'de Sheffield'ın gece minimum sıcaklığı 20.5 °C'ye ulaştı, bu 140 yıllık kayıt tutma tarihinin en yüksek seviyesi.

Dengeli iklimi ile ünlü İrlanda Cumhuriyeti'nde bile, Temmuz 2021'deki sıcak bir dönem, Kerry'nin uzak güneybatısındaki Valentia Gözlemevi'ndeki minimum sıcaklığın 20,5°C civarında seyrettiği 20 yıllık ilk tropik geceyle sonuçlandı. İrlanda'da böyle sıcak geceler çok nadirdir - daha önce sadece altı olay bilinmektedir.

Sıcak hava dalgaları, özellikle İngiltere'nin güney ve doğusunda daha sık ve daha yoğun hale geliyor. 

Met Office tarafından yapılan bir analiz , 2100 yılına kadar Birleşik Krallık ulusal rekorunun (38.7°C, Temmuz 2019'da Cambridge'de belirlenen) bir dereceden fazla olan 40°C'lik sıcaklıkların 2100 yılına kadar birkaç yılda bir gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu ileri sürdü.

Gündüz aşırı sıcaklıklar yükselmeye devam ettikçe, gece sıcaklıkları da yükselecek. Birleşik Krallık için kaydedilen en yüksek minimum sıcaklık (en sıcak gece), Ağustos 1990 sıcak dalgası sırasında Doğu Sussex, Brighton'da şu anda 23.9°C'dir. Londra'nın merkezi de dahil olmak üzere, bir gecede 23°C'nin de kaydedildiği birkaç başka yer var.

Yüzyılın başında ve muhtemelen o zamandan çok önce, fosil yakıtların yakılmasında çok büyük azalmalar olmadan, sıcak havalarda bazı yerlerde gece sıcaklıkları 25°C'nin altına düşmeyecektir. Şu anda, 25°C'lik bir gündüz sıcaklığı, sıcak bir günün tanımıdır. Karbon emisyonlarını azaltmalıyız - yoksa gelecek yazlar uzun, sıcak ve uykusuz geçecek.

Stephen Burt

Visiting Fellow in Meteorology, University of Reading

Editör: TE Bilisim