Yetişkin eğitimi, Üçüncü Çağ Üniversitesi gibi kuruluşlar tarafından sağlanan harika yaygın eğitim fırsatları gibi, genellikle yaşlı insanlar için akşam sınıfları ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, yirmili ve otuzlu yaşlarındakiler de dahil olmak üzere, iş, kişisel gelişim, sağlık, mutluluk ve daha geniş topluluk yaşamına katılım için yaşamın her aşamasında öğrenmenin büyük değeri vardır.

Kolejler ve üniversiteler, kısa kurslar, akşam sınıfları, tamamen çevrimiçi uzaktan programlar ve iş temelli öğrenmeyi içeren fırsatlar sunar. Yetişkinler zevk için çalışabilir, mesleki gelişim sertifikası alabilir veya tam bir lisans veya yüksek lisans derecesi ve hatta doktora derecesi alabilirler.

Araştırmalar, yaşam boyu öğrenmenin olumlu etkisini göstermiştir . Dönüştürücü etkileri, eleştirel ve yansıtıcı beceriler geliştirmeyi, dünyadaki yerimizi ve başkalarıyla olan ilişkimizi daha iyi anlamayı teşvik etmeyi ve daha güvenli ve tatmin edici bir refah duygusu geliştirmeyi içerir.

Bu faydalara rağmen, ileri eğitim finansmanındaki çöküş ve daha yüksek üniversite öğrenim ücretlerinin getirilmesi, yetişkin eğitimini kayda değer bir kemer sıkma zayiatı haline getirdi. Kolejlerde ve üniversitelerde okuyan yetişkin sayısında çarpıcı bir düşüş oldu. Yarı zamanlı olgun öğrenci katılımı 2010-11 ve 2019-20 arasında %57 azaldı .

Ancak, son birkaç yılda bir politika değişikliği oldu. Birleşik Krallık hükümeti kısa süre önce, bir ömür boyu kullanılacak eğitim için finansman sağlayacak olan ömür boyu kredi hakkının sağlanmasına yönelik bir istişare başlattı .

Çevrimiçi öğrenmenin yaygınlaşması aynı zamanda, özellikle becerilerini geliştirmek veya kariyer yörüngelerini değiştirmek isteyenler için, artık bir yetişkin olarak çalışmaya geri dönmek için önemli ölçüde daha fazla fırsatın olduğu anlamına geliyor.

İşte yeni bir şeyler öğrenmeyi düşünmek için dört neden – kariyerinizin başında olsanız bile.

1. Kariyer fikri değişti

Bugün reklamı yapılan işlerin çoğu, bugünün 30 yaşındaki çocukları okuldayken bile var olmayacaktı. “Yaşam için kariyer” fikri tamamen ortadan kalkmamış olsa da, değişimin hızlı hızı ve ölçeği, çalışma hayatımız boyunca giderek daha fazla hareket etme olasılığımız olduğu anlamına geliyor. Daha fazla kariyer molası vereceğiz, daha fazla promosyon fırsatı arayacağız veya gemiye atlayıp tamamen sıfırdan başlayacağız - genellikle çalışma hayatımız boyunca birçok durumda.

Kariyerleri istikrar, öngörülebilirlik ve kademeli ilerleme açısından düşünürken, şimdi onların parçalı, karmaşık, dağınık ve öngörülemez olabileceğini anlıyoruz.

Hayat boyu öğrenme, insanlara becerilerini geliştirmeleri veya yenilerini öğrenmeleri için çok çeşitli iş içi ve iş dışı fırsatlar sunar. Okulda yeterlilik kazanmamış yetişkinlere örgün eğitime yeniden girmeleri ve lisansüstü düzeyde istihdama hak kazanmaları için çeşitli fırsatlar sunar.

2. Mali teşvikler var

Hükümetin ömür boyu kredi hakkı getirme planı, gelecekteki öğrencilerin eğitimlerini finanse edebilmelerinin sadece bir yoludur. Öğrencilerin çalışırken eğitim görmelerine olanak tanıyan dereceli çıraklık gibi başka seçenekler de zaten mevcuttur.

Maaşlı, ödenecek kurs ücreti olmayan ve istihdamla ilgili öğrenme blokları olan bu nispeten yeni kurslar, özellikle dijital teknolojiler, liderlik, sosyal hizmet ve mühendislik alanlarında anlaşılır bir şekilde popüler olduğunu kanıtlıyor.

3. Öğrenme çok daha esnek hale geldi

Son birkaç yılda, yetişkin öğrencilerin çalışmalarını iş ve aile taahhütlerine uydurmalarını sağlayan esnekliğe artan bir vurgu görüldü. İngiltere'de 18 sonrası eğitime yönelik 2019 Augar İncelemesi, kolejleri ve üniversiteleri , öğrencilerin  "adım atmalarını" ve "adım atmalarını" - ne zaman ve nerede uygun olursa olsun - çalışmalarını sağlayan hükümler geliştirmeye teşvik etti.

Pandemi, tamamen çevrimiçi kursların nitelik ve niceliğinde hızlı bir artışa neden oldu. Artık geleneksel bir üniversite veya FutureLearn veya Coursera gibi uzman bir çevrimiçi kuruluş aracılığıyla evden eğitim almak için çok çeşitli fırsatlar var.

Diğer bir yol, öğrencilerin tam üç yıllık bir programa kaydolma taahhüdü olmaksızın çevrimiçi veya şahsen kısa, belirli, iş temelli kursları tamamlamalarına olanak tanıyan mikro kimlik bilgilerini tercih etmektir . Ayrıca, elde edilen krediler, eğitime devam etmek isteyenler için normal olarak bir dereceye kadar sayılabilir.

4. Sağlığınız için iyidir

Yetişkin öğrenciler, bir kursa başladıklarında yanlarında yaşam deneyimleri ve yerleşik bakış açıları getirir. Aktif, katılımcı ve söylemsel öğrenme ortamları onların bu deneyimlerden faydalanmalarını, onları bağlamsallaştırmalarını ve sorgulamalarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlar.

Eğitim araştırmaları bize bu tür “ dönüşümsel öğrenmenin ” daha mutlu, daha sağlıklı, daha güçlü sosyal ağlara ve gelişmiş aile yaşamına sahip bireylerle sonuçlandığını göstermiştir . Bu olumlu bireysel sonuçlar, aileleri ve arkadaşlık grupları ile daha geniş topluluklar ve toplum arasında dalgalanır.

Will Curtis

Deputy Pro-Vice Chancellor and Professor in Education, University of Warwick

Editör: TE Bilisim