Kars’ta ikinci operasyon: Aralarında belediye eş başkanı Şevin Alaca’nın da olduğu çok sayıda gözaltı.

Kars’ta HDP’ye operasyon: Belediye Eşbaşkanı Alaca gözaltına alındı Kars'ta HDP'lilere yapılan operasyonda aralarında Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ve İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı’nın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı

Belediye eş başkanı Ayhan Bilgen’in 25 Eylül’de düzenlenen ‘Kobani’ operasyonu kapsamında gözaltına alınmasının ardından, bu sabah Kars’ta yeni bir gözaltı operasyonu başlatıldı. Aralarında HDP’li belediye yöneticilerinin olduğu 19 kişi gözaltına alındı.

Kars’ta HDP’lilere yapılan operasyonda aralarında Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca’nın da olduğu 19 kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde birçok eve baskın yapan polis aralarında Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca, belediye başkan yardımcıları ve İl Genel Meclis üyelerinin olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eş Başkanı Cengiz Anlı’nın da evinde arama yapılıyor.

Avukat Sertaç Çelikkale’nin verdiği bilgiye göre Kars Belediyesi Eş Başkanı Şevin Alaca ile birlikte Kars İl Genel Meclisi Üyesi Suat Bayhan, Muazzez Çagrıtekinci, Kaya Naki, Fahrettin Kaya, Şengul Erkmen gözaltına alındı.

GAZETECİ DE GÖZALTINA ALINDI

Operasyonda ayrıca gazeteci Selda Manduz’un da gözaltına alındığı belirtildi.

Yine Digor Belediye Meclisi’nden de Hamit Taşdelen (encümen), Reis Baykız (eski encümen) ve Zorba Başkutlu’nun (eski ilçe baskanı) gözaltına alındığı bildirildi.

HDP İL EŞ BAŞKANININ EVİNE POLİS BASKINI: ARAMA YAPILIYOR

Operasyon kapsamında HDP İl Eş Başkanı Cengiz Anlı’nın da evine baskın yapıldı. Anlı’nın evinde arama yapılıyor.

NE OLMUŞTU?

‘Kobani olayları soruşturması’ kapsamında aralarında Ayhan Bilgen ve HDP’li eski milletvekilleri, belediye başkanları ile MYK üyelerinin de olduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Gıda zehirlenmesi sonucu rahatsızlanan gözaltındaki siyasetçilerle görüşen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, hastaneye kaldırılan Ayhan Bilgen’in serum verildikten sonra emniyete getirildiğini, 2 siyasetçinin halen hastanede oldukları bilgisini paylaşmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltında olan Sırrı Süreyya Önder, Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Gülfer Akkaya, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Altan Tan, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün’ün gözaltı süreleri 4 gün daha uzatılmıştı.

AYHAN BİLGEN'İN İSTİFASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014 tarihli Kobani olaylarıyla ilgili başlattığı soruşturma çerçevesinde HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de geçtiğimiz günlerde gözaltına alınmıştı. Bilgen gözaltına alınması sonrasında Kars belediye başkanlığından istifa edeceğini dün Twitter'dan yaptığı bir açıklama ile duyurdu. "Türkiye'de demokrasicilik oynama yaşını geçtiğini" belirterek açıklamasına başlayan Bilgen, keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermeyeceğini ifade etmişti. Bilgen açıklamasında belediye meclisinde beş partinin uzlaşarak yeni bir yönetim oluşturabileceğini de vurgulamıştı.

Gözaltına alınanların bugün Ankara'da savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Ağustos'ta Kobani olaylarıyla ilgili Ankara merkezli yedi ilde düzenlenen operasyonlarda 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurmuştu. Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda HDP üyesi bulunuyor. Savcılık, "6-7-8 Ekim 2014 tarihlerinde meydana gelen 'Kobani olayları' olarak adlandırılan eylemlerin terör amaçlı olduğunu" ileri sürüyor. Olaylardan altı yıl sonra savcılığın harekete geçmesi ise tartışmalara neden olmuştu.

Editör: TE Bilisim