Genel olarak, meclis nezdinde dokunulmazlığın çerçevesi, dokunulmazlığın kaldırılmasıyla ilgili kararlara belli objektif kriterler getirmelidir. Yasal çerçevenin ve özellikle de Anayasanın sınırlayıcı bir biçimde yorumlanması, TBMM Milletvekillerinin ifade özgürlüğü açısından bir tehlike oluşturmaya devam etmektedir.

Adil yargılanma hakkı, hukuk düzeni açısından temel bir öneme sahiptir ve halkın yargıya olan güveninin korunmasında kilit bir rol oynamaktadır. Milletvekillerinin yaptığı kanunsuz faaliyetler veya üzerlerine atılı olan suçlar hukuki kurallara tabi olmalıdır.

Anayasa’nın 2. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni “toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” olarak tanımlar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin niteliklerini belirleyen ve laiklik ilkesini de içeren bu madde, Anayasa’nın değiştirilemez hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez üç maddesinden birini oluşturur.

Anayasa’nın 4. maddesi, “Anayasa’nın 1’inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2’nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” hükmünü içerir.

Laiklik ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kazanımlarından biridir. Laiklik, herkesin inancını özgürce yaşamasının en büyük güvencesidir.

Dindarlık, devletlere değil insanlara özgüdür. Devletler değil insanlar dindar ya da dinsiz olur. Devletler laik ya da anti-laik olur. Laiklik de dinsizlik değildir. En yalın tabiriyle din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nca bulunduğu makamın değeri hiçe sayılarak yapılan açıklamada amaçlanan bir din devleti yaratmak ise o defter 3 Mart 1924 tarihinde açılmamak üzere kapatılmıştır.

Durum ve vaziyet bu durumda iken; ortaçağ mülkiyet öğretisi ve insanoğlu mülkiyeti kölelik meselesi durmadan devam edeceğini net olarak görmekteyiz. Doğru iradeli ( iyi niyetli) insanların sağduyularına sunulur.

Editör: TE Bilisim