Ian Kasırgası, batı Küba'da yıkıma neden oldu ve ABD'de Çarşamba günü yerel öğleden sonra yerel saate göre karaya vurarak gücünü ve boyutunu artırdı; Bu arada BM Meteoroloji ajansı WMO, Typhoon Noru'nun Filipinler'i vurmadan önce "patlayıcı" bir şiddete maruz kaldığını söyledi.

İki tropikal siklon, Karayipler'de ölümcül sele neden olan ve Kanada'yı vuran rekor en güçlü fırtına olan Fiona Kasırgası'nın hemen ardından geldi . Tayfun Nanmadol, Japonya'da dokuz milyon insanın tahliyesine neden oldu.

İklim değişikliğinin parmak izleri

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliğinin dünya çapında büyük tropik siklonların oranını artırmasının ve bu olaylarla ilişkili yoğun yağışları artırmasının beklendiğini hatırlattı .

Bu arada, deniz seviyesinin yükselmesi ve kıyıların gelişmesi de kıyı taşkınlarının etkisini kötüleştiriyor.

WMO Afet Riski Azaltma ve Kamu Hizmetleri şubesi Direktörü Cyrille Honoré, "Bu kasırgaların insani ve sosyo-ekonomik etkileri yıllarca hissedilecek" diye uyardı .

Ian kasırgası

Ian Kasırgası 27 Eylül'de Kategori 3 fırtınası olarak Küba'ya çarptı, 205 km/s'lik sürekli rüzgarlar ve daha da şiddetli rüzgarlar ani sel ve çamur kaymalarına yol açtı.

BM Mukim Koordinatörlüğü'nün bildirdiğine göre, üç milyondan fazla insanın etkilendiği tahmin ediliyor .

WMO'ya göre, Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz Canel, yalnızca ön değerlendirmeler yapılmış olmasına rağmen, Ian'ın yol açtığı hasarın büyük olasılıkla önemli olacağını söyledi.

Hemen can kaybı bildirilmedi. Ancak altyapı, konut, tarım ve telekomünikasyonda ciddi hasar meydana geldi ve gücün tüm ülkeye kaybedildiği bildirildi. En çok etkilenen eyalet olan Pinar del Río, Küba için önemli bir ihracat olan ülkenin tütün üretiminin yüzde 75'ine ve ülkenin fasulye üretiminin yaklaşık yüzde 40'ına ev sahipliği yapıyor.

Florida yüksek alarmda

Ian hızla yoğunlaşıyor ve şimdi çok güçlü bir kategori 4 kasırgası (daha yüksek rüzgarlarla 155 mil (250 km/s) civarında maksimum sürekli rüzgarlar). Bu yoğunluğun devam etmesi bekleniyor.

Ian, bu sezon Amerika Birleşik Devletleri anakarasına inen ilk kasırga oldu.

ABD ulusal hava durumu servisi, Ian karaya çıktığında ve hayatı tehdit eden fırtına dalgalanması ve feci sel baskınlarında Ian'ın çekirdeğine yakın feci rüzgar hasarı konusunda uyardı.

Uzman tahminlerine göre, fırtına dalgası ve gelgit kombinasyonu, kıyıya yakın normalde kuru olan bölgelerin, kıyı şeridinden iç kesimlere doğru hareket eden yükselen sular tarafından sular altında kalmasına neden olacaktır. Su, en kötü etkilenen bölgelerde 12 ila 16 fit (3,5 ila 4,8 metre) kadar ulaşabilir.

Şiddetli yağış, ileri hareketini yavaşlatacağı tahmin edildiğinden Perşembe gününe kadar orta ve kuzey Florida'ya yayılacak. Ian'ın bu hafta ve bu hafta sonu (1-2 Ekim) ABD Güneydoğu bölgelerine ulaşması bekleniyor.

Florida'nın orta kesimlerinde, kuzey Florida'da, güneydoğu Georgia'da ve kıyı Güney Carolina'da kayda değer sel baskınları bekleniyor.

WMO, “ Ian, büyüklüğü, gücü ve yoğun nüfuslu, alçak bir alana inmesi nedeniyle istisnai bir tehdit oluşturuyor ” diye uyardı.

Tayfun Noru

Bu arada, doğu yarımkürede, Filipinler'de Karding olarak bilinen Typhoon Noru , 25 Eylül'de Filipinler'in kuzeydoğu kesimini, ana nehir boyunca izlemeden önce 195 km/sa (121 mph) sürekli rüzgarla bir "süper tayfun" olarak vurdu. 25 Eylül'de Luzon adası.

Bir afet analizine göre  en kötü etkilenen bölgelerde iki milyondan fazla insan yaşıyor ve yaklaşık 430.000 kişi doğrudan etkilendi . Seferberlik için nispeten kısa bir süreye rağmen, binlerce insan başarıyla tahliye edildi ve can kaybı sınırlandı.

26-27 Eylül'den itibaren Noru tayfunu Vietnam'a yöneldi ve yeniden şiddetlendi.

Erken uyarıların önemi

WMO , Ian Kasırgası, Fiona ve Thyphoon Noru gibi aşırı hava olayları sırasında doğru erken uyarıların ve koordineli erken eylemlerin can kayıplarının sınırlandırılmasının anahtarı olduğunun altını çizdi.

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, “Korunmasız topluluklarda mevcut ve gelecekteki iklim risklerine karşı direnç oluşturmak için erken uyarı sistemlerine yönelik eylemi büyütmek her zamankinden daha önemli” dedi.

Editör: Güven BOĞA