(Beyrut) -  İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yayınlanan bir rapor ve beraberindeki bir videoda, Katarlı yetkililerin göçmen işçilerin doğru ve zamanında ücret alma hakkını koruma çabalarının büyük ölçüde başarısız olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan bir dizi reforma rağmen, ödenmemiş maaşların yanı sıra diğer ücret suistimalleri kalıcı ve Katar'daki en az 60 işveren ve şirkette yaygın.

78 sayfalık rapor, "' Ücret Olmadan Nasıl Çalışabiliriz?': Katar'ın 2022 FIFA Dünya Kupası Öncesinde Göçmen İşçilerin Karşılaştığı Maaş Suistimalleri”, Katar'daki işverenlerin sık sık işçilerin ücret haklarını ihlal ettiğini ve Katar'ın göçmen işçileri ücret ihlallerinden korumak ve göçmen işçileri birbirine bağlayan kafala sistemini ortadan kaldırmak için Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) 2017 taahhüdünü yerine getirmede başarısız olduğunu gösteriyor. işverenlerine vize. İnsan Hakları İzleme Örgütü, güvenlik görevlileri, sunucular, baristalar, fedailer, temizlikçiler, yönetim personeli ve inşaat işçileri de dahil olmak üzere çeşitli mesleklerde ücret istismarı olayının ardından vakayı buldu.  

Geciken ücretler nedeniyle açlık çeken işçiler

Human'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktör yardımcısı Michael Page , "Katar'ın Fédération Internationale de Football Association (FIFA) Dünya Kupası 2022'ye ev sahipliği yapma hakkını kazanmasının üzerinden on yıl geçti, göçmen işçiler hala gecikmiş, ödenmemiş ve düşülmüş ücretlerle karşı karşıya." Dedi. Rights Watch. "Geciken ücretler nedeniyle açlık çeken işçiler, Katar'da borçlu işçilerin yalnızca düşük ücretler almak için çalıştıklarını ve misilleme korkusuyla kötü çalışma koşullarında sıkışıp kalan işçilerin olduğunu duyduk."

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 60'tan fazla şirket veya işveren için çalışan 93'ten fazla göçmen işçiyle görüştü ve bu rapor için yasal belgeleri ve raporları inceledi.

2 milyon göçmen işçi

Katar, toplam işgücünün yaklaşık yüzde 95'ini oluşturan 2 milyon göçmen işçiye bağımlı durumda. Birçoğu, yaklaşan FIFA 2022 Dünya Kupası için stadyumları, ulaşımı, otelleri ve altyapıyı inşa ediyor veya bunlara hizmet ediyor. İstikrarlı işler ve gelir umuduyla Katar'a gelirken, birçoğu bunun yerine kendilerini borca ​​ve tuzağa sürükleyen ücret ihlalleriyle karşılaşıyor. onları etkisiz telafi mekanizmaları ile bu işlerde.

Elli dokuz işçi, ücretlerinin ertelendiğini, alıkonulduğunu veya ödenmediğini söyledi; 9 işçi, işverenlerin yeterli müşterileri olmadığını söylediği için kendilerine ödeme yapılmadığını söyledi; 55, günde 10 saatten fazla çalışmasına rağmen fazla mesai ücreti almadıklarını söyledi; ve 13, işverenlerinin orijinal iş sözleşmelerini lehine işverenlerle değiştirdiğini söyledi. Yirmi kişi, zorunlu hizmet sonu yardımları almadıklarını söyledi; söz konusu işverenlerden 12'si ise maaşlarından keyfi kesintiler yaptı.

Sistem işverenlere hala kontrolsüz güç ve göçmen işçiler üzerinde kontrol sağlıyor.

Ücret suistimalleri Covid-19'dan bu yana daha da şiddetlendi . Bazı işverenler, salgını maaşlarını kesmek için bahane olarak kullandılar veya gözaltına alınan ve zorla ülkelerine geri gönderilen işçilere ödenmemiş maaşları ödemeyi reddetti. Bazı işçiler yiyecek alacak paralarının bile olmadığını söyledi. Diğerleri hayatta kalmak için borca ​​girdiklerini söyledi.

Dünya Kupası için bir stadyumun dış kısmında çalışma sözleşmesi bulunan Katar'da bir inşaat şirketinde 38 yaşındaki insan kaynakları yöneticisi, aylık maaşının en az 5 aya kadar ertelendiğini söyledi.

2018 ve 2019 yıllarında defalarca. “Geciken maaş nedeniyle kredi kartı ödemelerimi, kira ve çocuk okul ücretlerimi geç kaldığım için etkileniyorum” dedi. “Şu anda bile maaşım iki ay gecikti.… Benim seviyemdeki tüm personel ve hatta işçiler için aynı hikaye. İşçilerin nasıl yönettiğini hayal edemiyorum - benim gibi bankadan kredi alamazlar. "

İnsan Hakları İzleme Örgütü

İnsan Hakları İzleme Örgütü , istismarı kolaylaştıran faktörlerden birinin kafala sistemi olduğunu tespit etti . 2017'de Katar, kafala sistemini kaldırmaya söz verdi ve bazı önlemlerin uygulamaya konması onu ortadan kaldırırken, sistem işverenlere hala kontrolsüz güç ve göçmen işçiler üzerinde kontrol sağlıyor.

Ücret suistimalleri, hem Katar'da hem de işçilerin kendi ülkelerinde, Katar'da işleri güvence altına almak için yaklaşık 700 ila 2.600 ABD Doları arasında ödeme yapmalarını gerektiren aldatıcı işe alım uygulamalarından kaynaklanıyor. 

İşçiler Katar'a vardıklarında, zaten borçludurlar ve söz verilenden daha az ücret ödeyen işlere hapsolmuşlardır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, görüşülen işçilerden 72'sinin işe alma ücretlerini ödemek için kredi aldığını tespit etti. Sözde “ödendiğinde öde” hükmü dahil olmak üzere iş uygulamaları, ücret suistimalini daha da kötüleştiriyor. Bu uygulamalar, ödeme yapılmayan taşeronlara işçilere yapılan ödemeleri geciktirmek için izin verir.

“Ağustos 2019'dan beri para bekliyorum”

7 aydır ödenmemiş ücret karşılığında iş mahkemesine giden ve Nepal'deki ailesine göndermek için Katar'daki arkadaşlarından borç para alan 34 yaşındaki mühendis, “Ağustos 2019'dan beri para bekliyorum” dedi. İlk olarak bir yıl önce mahkemeye gitti ve hala ödemelerini bekliyor: “Yiyecek için param bile olmadığı için açlıktan ölüyorum. Maaşımı [yasal süreç yoluyla] alamazsam kredilerimi nasıl geri ödeyeceğim? Bazen intiharın tek seçeneğim olduğunu düşünüyorum. "

Kafala sisteminin çeşitli yinelemelerinin var olduğu Katar ve Körfez bölgesindeki en yaygın ve en yıkıcı göçmen işçi hakları ihlalleri arasında ücret suistimalleri yer alıyor. Katar hükümeti, ücret istismarıyla mücadele etmek için 2015'te Ücret Koruma Sistemini (WPS), 2017'de İşçi Uyuşmazlıkları Çözüm Komitelerini ve 2018'de İşçi Destek ve Sigorta Fonu'nu oluşturdu.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, WPS'nin gözetim kapasitesinde önemli boşluklar bulunan bir ücret izleme sistemi olarak daha iyi tanımlanabileceğini buldu. İşverenler, işçilerin ücretlerini almak için kullandıkları varsayılan işçi ATM kartlarını sık sık ellerinden alırlar. 

Benzer şekilde, ücret istismarı vakalarını komitelere götürmek zor, maliyetli, zaman alıcı ve etkisiz olabilir ve çalışanlar, işverenlerin misillemesinden korkarlar. Ve işçilerin ödeme yapamadıklarında ödeme almalarını sağlamak amacıyla İşçi Destek ve Sigorta Fonu, ancak bu yılın başlarında faaliyete geçti.

Reformların Ocak 2020'de hayata geçirilmesi bekleniyordu.

Ekim 2019'da hükümet, Katar'daki tüm göçmen işçiler için ayrım gözetmeyen bir asgari ücret tesis edecek ve işverenin izni olmadan işlerini değiştirmelerine veya bırakmalarına izin verecek önemli reformları duyurdu. Bununla birlikte, sistemin işverenlere çalışanları üzerinde bir miktar kontrol bırakabilecek diğer unsurlarının kalacağı düşünülmektedir. Reformların Ocak 2020'de hayata geçirilmesi bekleniyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, soruların yanı sıra bu raporun bulgularını Katar Çalışma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra FIFA ve Katar'ın Teslim ve Miras Yüksek Komitesine gönderdi. Yüksek Komite , Katar Hükümeti İletişim Ofisi (GCO) ve FIFA'dan yanıtlar aldık .

FIFA şunları yazdı

Yorum talebine yanıt olarak, FIFA şunları yazdı: “FIFA ve güvenilir ortağı olan Teslimat ve Miras Yüksek Komitesi, her türlü ayrımcılığa ve ücret istismarına sıfır tolerans politikasına sahiptir. Katar, FIFA ve SC'deki FIFA Dünya Kupası çalışanlarının haklarını koruma çalışmalarımız sayesinde, ülkedeki ücret koruma önlemlerinin öneminin farkındayız ve bu nedenle ücret suistimalini önlemek ve azaltmak için sağlam sistemler kurduk.

FIFA Dünya Kupası sitelerinin yanı sıra, çalışanların olası şikayetleri artırma mekanizmaları ve şirketlerin standartlarımıza uymadığı durumlarda iyileştirme sağlamak için uygulamalar. FIFA, SC'nin İşçi Refahı yardım hattı aracılığıyla FIFA Dünya Kupası siteleri ile ilgili endişelerini dile getirmek isteyen çalışanları ve STK'ları şiddetle teşvik eder ( buraya bakın ). Bu, sahadaki ekiplerin bu tür bilgileri doğrulamasına ve her zaman olduğu gibi, ilgili çalışanların çıkarına en uygun şekilde gereken her yerde uygun önlemi almasına olanak tanıyacak. "

FIFA, Yüksek Komitenin İşçilerin Refahı yardım hattı aracılığıyla FIFA Dünya Kupası sahalarıyla ilgili endişelerini dile getirmek isteyen çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarını teşvik etti.

Page, "Oyuncuların FIFA Dünya Kupası'nda ilk topa vurmasına iki yıl kaldı" dedi. "Saat azalıyor ve Katar'ın kafala sistemini kaldırma, maaş izleme sistemlerini iyileştirme, tazmin mekanizmalarını hızlandırma ve ücret istismarıyla mücadele için ek önlemler alma sözünü yerine getireceğini göstermesi gerekiyor."

Editör: TE Bilisim