Katar, DSÖ'nün hayat kurtaran tıbbi malzemelerinin Kabil'e sevkiyatını destekliyor

DSÖ'den yaklaşık 23 metrik ton hayat kurtaran ilaç ve malzeme taşıyan bir uçak bugün yerel saatle 13:30'da Kabil'e indi.

Operasyonların 15 Ağustos'ta kesintiye uğramasından bu yana Kabil havaalanına ulaşan ilk insani yardımlar arasında yer alan sevkiyat, Katar Devleti Hükümeti tarafından bağışlanan Qatar Airways uçuşuyla yapıldı.

"Afganistan'da sağlık ihtiyaçları arttıkça, hayat kurtaran sağlık hizmetlerini çalışır durumda tutmak için tıbbi malzeme kıtlığını gidermek için hızlı hareket etmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün tükenen stokları yenilemesine ve en savunmasız Afganların ihtiyaçlarını karşılamasına izin veren cömert ve zamanında desteği için Katar Devleti Hükümetine teşekkür ediyorum" dedi.

Katar Devleti tarafından bağışlanan ikinci bir uçuşun bu hafta içinde daha fazla DSÖ tıbbi malzeme taşıması bekleniyor.

İnsülin, tıbbi sarf malzemeleri, travma ve ameliyat kitleri gibi temel ilaçlar ile COVID-19 test kitlerini içeren 2 sevkiyat, birlikte 1,45 milyon kişinin acil sağlık ihtiyacına cevap verecek ve 5400 majör ve minör ameliyat sağlayacak. Afganistan genelinde 280 sağlık tesisine ve 31 kamu COVID-19 laboratuvarına dağıtılacak.

Malzemeler, DSÖ tedarikçilerinin Avrupa'daki tesislerinden Katar'a ve oradan da Kabil, Afganistan'a, Qatar Airways operasyonları ve lojistik ekipleri ve Katar Devleti Hükümeti ile işbirliği içinde sevk edildi.

DSÖ, Afganistan'a daha fazla sağlık malzemesi sevkiyatını hızlandırmak için seçenekleri araştırıyor.

Güvenilir bir insani hava köprüsünün kurulması, gelişen duruma yanıt vermek için insani yardımın ve personelin zamanında hareketini sağlamak için acil bir ihtiyaç olmaya devam ediyor.

DSÖ kalmaya ve teslim etmeye kararlıdır. Katar'dan 2 uçuş, DSÖ'nün 30 Ağustos'tan bu yana 131 metrik ton malzemeyi havadan taşıyacağı anlamına gelecek, bu da 2.43 milyon insanın acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya ve yaklaşık 19.000 büyük ve küçük ameliyata yetecek kadar.

Editör: TE Bilisim