Kanada, yerli çocukların kalıntıları bulunduktan sonra Papa'yı özür dilemeye çağırdı.

Kanada hükümeti, 215 çocuğun kalıntılarının bir zamanlar ülkenin en büyük okuluna yerleştirilmesinden günler sonra, Katolik kilisesinin Kanada'nın yatılı okul sisteminde oynadığı rol için resmi bir özür yayınlaması için Papa Francis'e çağrıda bulundu.

Justin Trudeau hükümeti ayrıca, ülke çapında ailelerden alınan Yerli çocukların tutulduğu eski yatılı okullarda daha fazla işaretlenmemiş mezar bulma çabalarını destekleme sözü verdi.

British Columbia'daki Tk'emlups te Secwepemc First Nation'ın şefi Rosanne Casimir, 215 çocuğun kalıntılarının geçen ay British Columbia, Kamloops'taki okulda yere nüfuz eden radar yardımıyla doğrulandığını söyledi . Şimdiye kadar hiçbiri kazılmadı.

Kamloops Indian Residential okulu, Kanada'nın bu tür en büyük tesisiydi ve federal hükümet tarafından kapatıldığı 1978 yılına kadar bir günlük okul olarak devralmadan önce 1890 ve 1969 yılları arasında Roma Katolik kilisesi tarafından işletiliyordu. 130 okulun yaklaşık dörtte üçü Katolik misyoner cemaatleri tarafından yönetiliyordu.

Papa'nın özür dilemesi, hükümetin okullarla ilgili bir özür ve uzlaşmanın bir parçası olarak kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu tarafından yapılan 94 tavsiyeden biriydi ve başbakan , Papa'dan böyle bir jesti dikkate almasını istedi . 

Kanada Katolik Piskoposlar Konferansı 2018'de, dünyanın dört bir yanındaki Yerli halkın karşılaştığı adaletsizlikleri tanımaktan çekinmese de, papanın yatılı okullar için kişisel olarak özür dileyemeyeceğini duyurdu.

Yerli hizmetler bakanı Marc Miller, “Bugüne kadar yapılmamış olmasının utanç verici olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kanada'nın Katolik piskoposlarının omuzlarına düşen bir sorumluluk var" dedi.

Yerli İlişkileri Bakanı Carolyn Bennett, Papa'nın özür dilemesinin acı çekenlerin iyileşmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

"Papa'nın özür dilediğini duymak istiyorlar" dedi.

19. yüzyıldan 1970'lere kadar, 150.000'den fazla First Nations çocuğunun , onları Kanada toplumuna asimile etmek için bir programın parçası olarak devlet tarafından finanse edilen Hıristiyan okullarına gitmesi gerekiyordu. Hristiyanlığa geçmeye zorlandılar ve ana dillerini konuşmalarına izin verilmedi. Birçoğu dövüldü ve sözlü tacize uğradı ve 6.000 kadar kişinin öldüğü söyleniyor.

Kanada hükümeti 2008 yılında parlamentoda özür diledi ve okullarda fiziksel ve cinsel istismarın yaygın olduğunu kabul etti. Birçok öğrenci kendi dillerini konuştukları için dövüldüklerini hatırladı. Ayrıca ebeveynleri ve gelenekleri ile temaslarını kaybettiler.

Başbakan Justin Trudeau, hükümetin mezarlıkların korunmasına yardımcı olacağını ve diğer eski yatılı okullardaki potansiyel işaretsiz mezarlık alanlarını araştıracağını söyledi. Ancak Trudeau ve bakanları, Yerli toplulukların nasıl ilerlemek istediklerine kendileri karar vermeleri gerektiğini vurguladılar.

Bennett, “Bu işi yapmak isteyen her topluluğu desteklemek için orada olacağız” dedi. "Şu anda bu işin acil olduğunu biliyoruz."

Hükümet daha önce çaba için 27 milyon Kanada Doları (22 milyon ABD Doları) açıklamıştı. Bennett buna ilk adım dedi.

Miller, "İnsanların cevaplar için hevesli olduğunu biliyorum, ancak düşüncelerini toplayan ve bu çocukları nasıl onurlandıracaklarına dair protokoller oluşturan toplulukların mahremiyet ve yas dönemlerine saygı göstermeliyiz" dedi.

Yerli liderler, Kamloops bölgesinde gömülü bulunan çocukların kalıntılarını belirlemek ve ülkelerine geri göndermek için adli tıp uzmanları getirmeyi planlıyor. İlk Milletler Meclisi başkanı Perry Bellegarde, bu hafta Trudeau ile konuştu ve onu "çalıntı çocuklarımızın tüm işaretlenmemiş mezarlarını bulmak için" Birinci Milletler ile çalışmaya çağırdı.

Uzlaşma komisyonunun eski başkanı Murray Sinclair, daha fazla sitenin bulunacağını söyledi.

Sinclair, "Gelecekte ortaya çıkacak olan Kamloops'a benzer birçok site olduğunu biliyoruz. Kendimizi buna hazırlamaya başlamalıyız” dedi.

Editör: TE Bilisim