2022 SONUNDA EĞİTİM DEĞERLENDİRMESİ

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; “2022 biterken, TBMM’de yaptığım basın toplantısıyla, eğitimde yaşadığımız sorunları değerlendirdim.”

Kaya, kamuoyu ile paylaştığı “2022 Sonunda Eğitim Değerlendirmesi” tablosu şu şekilde;

·       Sahte Öğretmenlik Meslek Kanunu AKP ve MHP oylarıyla 03/02/2022’de kabul edilerek, 13/02/2022’de yürürlüğe girdi. Öğretmenlerin 3600 ek gösterge hakları ise 15/01/2023 tarihine bırakıldı.

·       2022 YKS’den itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.  Üniversiteler ticarethane, öğrenciler Müşteri durumuna sokuldu.

·       Cemaatlere/tarikatlara bağlı vakıf ve derneklerin yurtlarda ölümler, taciz ve tecavüzler devam etti.

·       Antalya İlim ve Kültür Derneği (Alim Derneği) öğrenci yurdunda, Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul başı kesilerek katledildi.  

·       Üniversite öğrencisi Enes Kara Nur Cemaati Yurdunda baskılara dayanamayarak bir video bırakarak intihar etti.

·       17 Nisan Eğitim Bayramı teklifimiz, Komisyona dahi getirilmedi.

·       Köy Enstitülerinin akıbetini Milli Eğitim ve Turizm Bakanlıklarına 42 soru önergesi vererek sordum. Ancak yanıt alamadık.

·       Ankara Büyükşehir Belediyesine verilen Hasanoğlan Köy Enstitüsü restorasyonu, sarayın talimatıyla, Milli Eğitim Bakanlığınca iptal edildi. Çürümeye terk edildi

·       Öğrenci Affı getirildi. Ancak amasız, fakatsız bir öğrenci affı talebimiz kabul edilmedi.

·       KYK borçları silindi. Ancak birçok kişi borç faizlerinin hala silinmediği yönünde şikayette bulunuyor. 

·       2022 KPSS sorular çalındı! Konuya ilişkin tarafıma gelen ihbarları kamuoyuyla paylaştım. Soruların bir yayınevinin sorularıyla birebir aynı olduğu ortaya çıktı. Sınav iptal edilerek yeniden yapıldı.

·       Okul öncesi çocukların sorunu 2022 yılında çözülecekti, ancak çözülemedi. Yeterli sayıda ne öğretmen ataması yapıldı, ne okul, ne de derslik açıldı.

·       Kapatılan 20 bin köy okulu açılacaktı, ancak açılmadı.

·       Taşımalı eğitim devam ediyor.

·       İkili eğitim devam ediyor.

 ·      Yaz saati uygulamasında ısrar edildiği için çocuklar sabahın kör karanlığında okula gidiyor.

·        Okulların önünde esrar, eroin satıcıları mekan tutmuş…

·       Öğretmenlere, kariyer basamakları sınavı dayatıldı.

·       Tarihte bir ilk yaşandı. 13 eğitim sendikaları ortak karar alarak uzmanlık sınavına karşı eylem birliği yaptı.

·       Öğretmen açığı 2022 yılında da kapatılmadı. Atanmayan öğretmenlerin amansız bekleyişi devam ediyor.

·       Engelli öğretmenlerin ataması da yapılmadı.

·       Öğretmenlerin kadro sorunu çözülmedi. Öğretmenler kadrolu, sözleşmeli, ücretli çalıştırılmaya devam edildi.

·       Sözleşmeli öğretmenlerin eş durum tayin hakları çözülmedi.

·       EYT sorunu yine başka bahara kaldı. Seçim öncesi oy pazarlığında kullanılacağı ortaya çıktı.

·       Emeklilerin maaşları asgari ücretin çok altında kaldı.

·       İntibak yasası da çıkartılmadı…

·       Okullarda beslenme sorunu çözülmedi. Okullarda bir öğün yemek teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ancak Milli Eğiti Bakanlığı, okul öncesi öğrencilere bir öğün yemek verileceğini açıkladı.

·        Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Bütçe görüşmelerinde 282 bin 811 çocuğun hiç okula gitmediğini açıkladı…

·       Açık lise ve açık ortaokul politikası, çocuklarımızı okullardan uzaklaştırdı.

·       Küçük yaşta çalıştırılan öğrenci sayısı ve çocuk yaşta evlilikler arttı.

·       Karma eğitime karşı yurdun dört bir yanından keyfi uygulamalar yapılmaya devam ediliyor. En son Bingöl'de Genç Anadolu Lisesi okul yönetiminin, kız ve erkek öğrencilerin sınıflarını ayırdığı, daha sonra da öğrenciler arasında referandum yaptığı ortaya çıktı. Soru önergemize Milli Eğitim Bakanlığı hala yanıt vermedi

·       2022 yılında da Milli Eğitim Bakanlığı vakıf ve derneklerle protokoller yaparak yetki paylaşımı yapmaya devam etti. Bir kez daha altını çizmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir vakıf ve derneklerle yetki paylaşımı yapamaz, yetkisini devredemez. Bu protokollerin tamamı mahkeme kararları uygulanarak, bizim iktidarımızda sonlandırılacaktır.

·        2022 yılında da üniversitelere liyakatsiz atamalara devam edildi. Keyfi yönetimler eş, dost, akraba atamaları üniversiteleri bilim yuvası olmaktan uzaklaştırdı.

·       AKP'nin eski milletvekilleri, belediye başkanları; seçilemeyen milletvekili adayları, belediye başkan adayları rektör olarak atanmaya devam edildi.

·       Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektöre karşı, akademisyenlerin ve öğrencilerin onurlu direnişi devam ediyor.

·       Taşeronda çalışanların kadroya geçirilmemesi sorunu hala çözülmedi. Bu konuda AKP ve MHP’nin seçim döneminde kullanımında olacak sıcak konulardan biri olarak duruyor. Sözleşmeli çalışması

·       Konya’da lise son sınıf öğrencisi G.A.’ya (17) okul müdürü H.A. tarafından tuzak kurulmuş, “Seni, Milli İstihbarat Teşkilatı’na memur olarak alacağız.” denilerek A.M. (35) ile tanıştırılmış. M.A. çocuğu evine götürüp şiddet uygulayıp, tehditle tecavüz etmiştir. Akıllara durgunluk veren olay hakkında mahkeme gizlilik kararı vermiştir. 2022 yılında da çocuklarını sapıkların eline teslim edenler, üzerini mahkeme kararlarıyla örtmeye çalışmıştır.

·       İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Koçyiğit, 6 yaşındaki çocuğa tecavüz edilmesine karşı çıkanları hedef alarak, "İmansızlar siz iftira atmaya devam edebilirsiniz" ifadelerini kullanmıştır. Bir AKP klasiği olarak, okul müdürü Cafer Koçyiğit hakkında soruşturma açılmasına rağmen, hala görevden alınmamıştır.  

·       2022nin son günlerinde ise kamu sendikaları yüzde 2 baraj kıskacına alındı.

·       2022 yılının son günlerinde herkesin kanını donduran bir olay vicdanları sızlattı. İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babasının kendisini 2002'de altı yaşındayken müridi Kadir İstekli ile ‘evlendirdiği' ve çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını belirterek 2020 yılında şikayetçi oldu. Acı gerçek şikayetinden 2 yıl sonra ortaya çıktı.

Bu konuda TBMM'ye dört soru önergesi vererek Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na sordum. Ancak bir yanıt alamadım.

Bu acının yaşanmasında iktidarın büyük payı var. Çok büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Bu konuyu kapatan, görmezden gelen, duyup susan herkes bu suçun ortağıdır. Herkesin vicdanı kanamıştır. Tüm suçlular cezalarını alana kadar olayın takipçisi olacağız.

AKP iktidarına 2022 yılının son günlerinden bir kez daha sesleniyorum; daha kaç çocuğumuz şu anda tecavüze uğruyor? Daha kaç çocuğumuz 6 yaşında sapıkların ellerine teslim edilmiş? Okul yüzü görmemiş çocuklar nerede, ne yapıyorlar? Bu çocuklar tecavüzcülerinin elinde mi?

Elinizi vicdanınıza koyun, insanlığınızı kaybetmediyseniz bu çocukların peşine düşün, hep birlikte düşelim…

2022 yılını geride bırakırken, yaşadığımız olumsuzlukları da geride bırakmak umuduyla... 2023 yılının ülkemize, halkımıza ve siz değerli dostlarımıza demokrasi, özgürlük ve barış getirmesini diliyorum. 

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

28 Aralık 2022

 

 

Editör: Güven BOĞA