CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; “Bugün ödenek yetersizliğinden teslim edilemeyen Ankara Mamak ilçemizde bulunan 29 Ekim Ortaokulunu, Mamak İlçe Başkanımız Uğur Açıkalın ve örgütümüzle birlikte ziyaret ettik.

Burası süresi içinde Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmeyen okullardan sadece birisi. Geçen yıl okulda yaptığımız incelemelerde 15.09.2019 tarihinde teslim edilmesi gerekirken, ödenek yetersizliğinden tamamlanamadığını tespit etmiştik.  Aradan bir yıl daha geçmesine rağmen okul hala Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmemiş” açıklamasında bulundu.

Konuya ilişkin Kaya okul önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya'nın açıklaması şu şekilde;

Ankara'da ve Türkiye genelinde ödenek yetersizliğinden yıllardır Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmeyen çok sayıda okul var.  

Ankara Mamak ilçemizdeki bulunan 29 Ekim Ortaokulu süresi içinde Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmeyen okullardan sadece birisi. Geçen yıl burada yaptığımız incelemelerde okulun 15.09.2019 tarihinde teslim edilmesi gerekirken, ödenek yetersizliğinden tamamlanamadığını tespit etmiştik.  Aradan bir yıl daha geçmesine rağmen okul hala Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmemiş.

Geçen yıl bu mahallede görüştüğümüz öğrenci velileri çocuklarını çok zor şartlarda uzak mahallelerdeki okullara götürüp getirmek zorunda kaldıklarını söylemişlerdi. Mahalleli 40 derslikli okulun bu yıl teslim edilmesini beklerken, okulun bu yılda tamamlanmamış olmasından büyük hayal kırıklığı yaşadılar.

Hem Ankara’da hem de Türkiye genelinde ödenek yetersizliğinden Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilmeyen çok sayıda okul olduğunu biliyoruz. Bu bilgiler gizli bilgi değil. Tek tek araştırdığımızda okulları tespit ediyoruz. Bu konuda resmi kurumlardan da bilgi talebinde bulunduk. Ankara Valiliğinden ödenek yetersizliğinden teslim edilemeyen okulların bilgisini talep ettik, ancak bilgi alamadık. Milli Eğitim Bakanlığına verdiğimiz soru önergeleri de yanıtsız kaldı.

Geçen yıl kendi imkanlarımızla Ankara için yaptığımız araştırma sonucunda ihalesi 2018 yılında yapılmış, ihale süreci yaklaşık 350 gün olan ve Milli Eğitim Bakanlığına henüz teslim edilmeyen 129 temel eğitim, 25 de ortaöğretim okulu olduğunu tespit ettik. Ayrıca bir kısım okulun da ruhsat sorunundan kaynaklı sorunlar yaşandığı bilgisine ulaştık.

BURADAN MİLLİ EĞİTİM BAKANI SAYIN MAHMUT ÖZER’E SESLENİYORUM…

Pandemi koşullarında okullarımızın ödenek yetersizliğinden tamamlanması vicdanların kabul edebileceği bir gerekçe değildir!

AKP iktidarının elini taşın altına koyup bu okulları zamanında tamamlaması gerekirdi!

Türkiye Cumhuriyeti okul inşaatlarını tamamlayamayacak durumda mıdır?

Türkiye Cumhuriyeti kendi vatandaşlarının eğitim öğretim görmesi için okul ihtiyacını karşılayamazken, okul inşaatları dahi yarım kalırken; AKP iktidarı bazı ülkelere neden hibe yardımında bulunmaktadır?

Pandemi koşullarında bu okullar eğitim öğretime açılmayacaksa, ne zaman açılacak?

Bilim Kurulu 15 kişilik sınıflarda eğitim öğretim görülmesinin uygun olduğunu açıklamasına rağmen, 40 kişilik 50 kişilik sınıflarda eğitim öğretim verilmesinin hangi haklı gerekçesi olabilir?

Milli Eğitim Bakanlığına verilmeyen ek bütçe nereye/nerelere harcanacak?

Bizim eğitimden daha öncelikli hangi sorunumuz var?

Yüz yüze eğitim öğretimin sağlıklı yapılması için ödenek yetersizliğinden tamamlanamayan okullar, ivedilikle tamamlanarak eğitimin hizmetine sunulmalıdır.

Türkiye’nin tüm sorunlarına neşter vurmanın yolu; laik, demokratik, bilimsel ve kamusal eğitimden geçiyor.

Hiç kimse eğitim sorununu görmezden gelemez, göz ardı edemez, küçümseyemez… Aksi halde hep birlikte kaybederiz!

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

31 Ağustos 2021

Editör: TE Bilisim