Kazakistan'da 5-6 Ocak'ta ayaklanmalara yol açan barışçıl protestoların kanlı bir şekilde bastırılmasının ardından sükunet geri döndü. 

En son resmi istatistiklere göre kurbanların sayısı 225'e ulaştığına göre, iki versiyon karşı karşıya geliyor. Ülkenin yetkilileri 'terörle mücadele' operasyonundan bahsederken, insan hakları savunucuları keyfi tutuklamaları ve hükümetin tamamen şeffaf olmamasını kınıyor.

Enerji fiyatlarındaki artışın yol açtığı protestoların bastırılmasından on gün sonra, Kazakistan'da hala kafa karışıklığı var. Kazak makamlarının son sayımına göre insan sayısı 225'e kadar çıktı, önceki sayımlara göre çarpıcı bir artış.

Bir yanda hükümet "terörle mücadele" müdahalesinin versiyonunu savunurken, diğer yanda bölge sakinleri yetkililerin şiddetli baskısından söz ediyor. Protestoların artmasının ardından güvenlik güçlerine gerçek mermi ateşleme talimatı verildi. Resmi versiyona göre, merkez polis karakolu şüpheli teröristler tarafından 27 saldırıya uğradı.

Bazı aileler, Ocak ayı başında kaybolan sevdiklerinin cesetlerini hâlâ arıyor. Olaylardan bu yana, protestocuların akrabalarının aile üyelerini bulmaya çalıştığı morgların içinden birkaç video internette dolaşıyor.

Editör: TE Bilisim