Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın da adının geçtiği uyuşturucu ticareti iddialarını Ticaret Bakanlığı’na sordu. Kenanoğlu, soru önergesinde; eski Başbakan Binali Yıldırım’ın, oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela’ya maske ve test kiti götürdüğü yönündeki açıklamalarının gümrük kayıtlarıyla uyuşmadığını belirtti.

Organize suç örgütü liderinin yayımladığı vidolarda eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın, Türkiye ile Venezüella arasında yeni uyuşturucu güzergahı kurmak için Venezüellanın başkenti Karakas’a gittiği iddia edilmektedir.

Bu açıklamanın ardından eski Başbakan Binali Yıldırım oğlunun Venezülla’ya maske ve test kiti götürmek için gittiğini açıklamıştır.

Ancak, uyuşturucu güzergâhı ile ilgili iddialara yanıt veren eski Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları iki ülke arasındaki gümrük kayıtları ile uyuşmamaktadır. Şöyle ki; Gümrük kayıtlarına göre 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye’den Venezüela’ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’den Venezülla’ya Ekim 2020 tarihinden bu yana maske veya test kiti sevkiyatı yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi firma veya tüzel kişilik tarafından yapılmıştır?
  2. Bahsi geçen Erkan Yıldırım’ın Türkiye’den Venezülla’ya maske veya test kiti ihraç etmek için alınmış bir izni var mıdır?
  3. Covid-19 salgını sonrasında uygulanmaya başlayan, kişisel koruyucu ekipmanların Türkiye dışına gönderilmesine yönelik kısıtlayıcı mevzuata rağmen, Erkam Yıldırım’ın iddia edildiği gibi Venezüela’ya yardım amaçlı maske ve test kiti götürmesi nasıl mümkün olabilmektedir? Yoksa bu sevkiyat yasa dışı yollarla mı yapılmıştır? Ya da hiç yapılmamış mıdır?
  4. Pandemi süresince yurtdışında hangi ülkelere ne kadar maske ve test kiti sevkiyatı yapılmıştır? Yapılmışsa bunlar devlet eliyle mi yoksa özel sektör tarafından mı yapılmıştır?
  5. Kamuoyuna yansıyan uluslararası uyuşturucu ticareti ile ilgili iddialar hakkında Bakanlığınızca resen başlatılan bir soruşturma var mıdır?
  6. Panama ve Kolombiya’da ele geçirilen ve son durağı İzmir ve Mersin Limanları olduğu iddia edilen ve içinde kokainin gizlenen konteynerlerin, Türkiye’de hangi firma veya kişilere teslim edileceği ile açılmış bir soruşturma var mıdır?
  7. Uluslararası uyuşturucu ticaretinin Türkiye ekseninde yürütüldüğü iddiaları nedeniyle Gümrük Müdürlüklerinizce ek önlemler alınmakta mıdır?
Editör: TE Bilisim