Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Sivas’ın Kangal ve Karaseki mevkiinde eski askeri mühimmatların patlatılmasından dolayı yöre halkının yaşadığı sorunları Meclis’e taşıdı. Kenanoğlu Milli Savunma Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde Sivas’ın Humarlı, Mısırören, Kocakurt, Havuz, Beyyurdu, Mancılık, Akpınar ve Delidoğan Deresi köylerinin bulunduğu bölgede kullanım ömrü dolan mühimmatların patlatılmasından dolayı evlerde hasar oluştuğunu, yabani hayvanların bölgeyi terk ettiğini ve büyük bir tedirginlik yaşandığını belirtti.

Sivas Kangal ve Karaseki mevkiinde yer alan Humarlı, Mısırören, Kocakurt, Havuz, Beyyurdu, Mancılık, Akpınar ve Delioğlan Deresi Köyleri’nin yakınlarında askeri mühimmat patlatılması nedeniyle evlerde hasarlar meydana geldiği ve hayvanların düşük yaptığı yöre halkından öğrenilmiştir.

Millî Savunma Bakanlığının tarihi geçmiş mühimmatları patlatarak imha etmesinden dolayı bahsi geçen köylerin evlerinde büyük ölçüde çatlaklar ve hasarlar oluştuğu, cam ve çerçevelerin kırıldığı, sarsıntılar nedeniyle su kaynaklarının kuruduğu, çeşmelerin akmadığı, hayvanların düşük yaptığı, yabani hayvanların ve kuşların bölgeyi terk ettiği, patlama alanından çocukların mühimmat parçalarını toplayıp satmasının tehlike arz ettiği, yaşanan gürültü nedeniyle çocukların ve hayvanların korktuğu, büyük tedirginlik yaşadığı, 4 yıldır haftanın 5 günü birkaç kamyon mühimmatın imha edilmesine devam edildiği, Valilik/Kaymakamlık ile görüşülmesine rağmen sorunun çözümü noktasında hiçbir adım atılmadığı köylerde yaşayan vatandaşlarımız tarafından dile getirilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Askeri mühimmat patlatmalardan köylerin etkilenmemesi için yerleşim yerlerine daha uzak bir mekân neden tercih edilmemektedir?
  2. Mühimmatların imha edileceği bölgeler hangi esaslara göre belirlenmektedir?
  3. Köylülerin yaptığı itirazlar yetkililer tarafından neden dikkate alınmamaktadır?
  4. Bu patlamaların yapılacağına ilişkin köylere önceden bilgi verilmekte midir? Uyarı yapılmakta mıdır?
  5. Bu patlatmalar nedeniyle oluşabilecek hasarlar veya kayıplar Askeri yetkililerce öngörülmemiş midir?
  6. Sivas Kangal ve Karaseki mevkiinde, yaşanan bu sıkıntıların son bulması için askeri mühimmatların imha edilmesi durdurulacak mıdır?
  7. Bu patlamalar nedeniyle köylerde oluşan maddi hasarlar tazmin edilecek midir?

Editör: TE Bilisim