Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara’nın intiharını Meclis gündemine taşıdı. Enes Kara’nın ailesinin baskısıyla kaldığı cemaat yurdunda uğradığı baskıya dikkat çeken Kenanoğlu, tarikat ve cemaat yurtlarının kamulaştırılması ve ekonomik zorluk yaşayan öğrencilere ücretsiz hizmete sunulması gerektiğini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, soru önergesinde

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara, ailesinin baskısı ile kaldığı cemaat yurdunda, cemaatin dinsel yönlendirmeleri ve yine ailesinin zorlamalarına dayanamayarak yaşamına son vermiştir. Enes Kara, bütün yaşamı boyunca ailesinin ve ailesinin bağlı bulunduğu cemaatin yarattığı inanç atmosferinin baskı ve zorlamalarından kurtulmak için bir çıkış yolu bulamamış ve ne yazık ki ölümü tercih etmiştir.

Enes Kara ne ilktir ne de son olacaktır. Çünkü tarikat veya cemaat yurtları denilen ve neredeyse denetimsiz/kaçak sayılabilecek bu barınma evlerinde hatırlanacağı gibi; daha yakın bir zamanda Antalya’da bir yurtta üniversite öğrencisi başı kesilerek katledilmiş, Aladağ’da Süleymancılara ait yurtta çıkan yangında 11 öğrenci yanmış, Karaman’da Ensar Vakfına ait evlerde kalan çocukların cinsel istismara uğradığı iddia edilmiş, Konya’da kız kuran kursunda yaşanan patlamada 17 öğrenci yaşamını yitirmiştir.

Gençlerin kendilerini güvende hissetmediği, eğitimde fırsat eşitsizliğinin her geçen gün arttığı, ekonomik zorluklara bağlı olarak eğitim olanaklarının gittikçe zayıfladığı, barınma sorununun çözülmediği, yaşam haklarının hiçe sayıldığı böylesi bir ortamda, ailelerin bilinçli veya zorlama ile veya çaresizlik içinde cemaat ve tarikat yurtlarına göndermek zorunda bıraktığı üniversite öğrencilerinin, baskılara, zorlamalara, tacizlere maruz bırakılması çağdaş toplumlarda kabul edilmesi mümkün değildir.

Tarikat veya cemaat yurtları denilen bu yurtlar derhal kamulaştırılmalı, ekonomik zorluk yaşayan tüm öğrencilerin kullanıma parasız sunulmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’de, tarikat veya cemaat yurtları denilen bu evlerden hangi illerde kaç tane vardır ve kaç öğrenci barınmaktadır?
  2. Tarikat veya cemaat yurtları denilen bu mekanlar kim tarafından denetlenmektedir?
  3. Enes Kara’nın yaşamına son verdiği yurt, kime aittir, hiç denetim görmüş müdür?
  4. Enes Kara’nın yaşamına son verdiği cemaat yurdu kapatılacak mıdır?
  5. KYK yurtları dışında kalan bu özel yurtlarda gece-gündüz dini eğitim verilmesine neden göz yumulmaktadır?
  6. Tarikat veya cemaat yurtlarından kaçı usulsüz uygulamalar nedeniyle soruşturulmuş ve kapatılmıştır?
  7. Kaçak olduğu tespit edilip kapatılan yurtlar varsa buradaki öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülmektedir?
  8. Dindar-kindar bir nesil yetiştirme hedefi ile tümüyle tarikat ve cemaatlere terk edilen bu yurtlar neden kamulaştırılmamaktadır?
Editör: TE Bilisim