KENDİNE SÖZ VER, YENİ YILDA BAŞAR!

Her pazartesi büyük umutlarla başlayan diyet maceraları ne yazık ki ancak çarşambaya kadar sürüyor! Yeni yılda beslenme alışkanlıklarını değiştirerek, yeme eylemini daha sağlıklı bir hale getirebilirsin! Önemli olan ise sürdürülebilirlik. Besinlerin market alışverişinden, pişirme yöntemlerine kadar, uyku düzeninden su tüketimine kadar tüm evrelerde alışkanlıklarınızı değiştirmek kilo kaybına destek olacak. Unutma, zararın neresinden dönersen kardır. 2022 senin yılın olsun!

Uzun vadede kilo kontrolünü sağlamak isteyenler için 10 öneri: 

  1. En geç 23.00 ‘ e kadar yatakta ol ve uykuya dalmaya çalış! Uykusuz kaldığın günlerde ortalama 500 kkal daha fazla tüketiyorsun. 
  2. Saat başı 200 ml su tüket! 3 litreye tamamla! Susuzluk ile yeme isteğini karıştırma, dengeli beslen.
  3. Günlük 2 Kupa Beyaz çay iç! Metabolizmayı dinç tutmak için polifenoller önemli. 
  4. Gün içinde aktif olduğun saatlerde, her saat başı 300 adım at, lütfen tempolu olsun
  5. Alışveriş listesi yap, ihtiyacın dışında herhangi bir gıda alma! Çekmecede olan herşey bir gün mutlaka tüketilir sakın fazlasını alma.
  6. Hayvansal gıdaların tüketimini azalt! Özellikle doymuş yağlar insülin direnci ve kalp hastalıkları ile yakından ilişkili. Obeziteyle beraber kalp krizini tetikleyebilir!
  7. Meyve ve Sebze tüketimini 5 porsiyona yükselt! Günlük vitamin, mineral, posa ihtiyacının büyük kısmı bu gruptaki besinlerden karşılanmaktadır. Özellikle mevsiminde meyve ve sebze tüketimi kilo yönetimini kolaylaştırır.
  8. Kuru yemişleri çiğ olarak tercih et! Kavrulmuş ve tuzlu yemişler 10 gramında 50 kaloriye yakın enerji içerirler. Kontrolsüz tüketimiyle hızlı kilo aldırabilir.
  9. Haftada 2 gün deniz balıklarına yer aç! Omega 3 , selenyum, çinko gibi bir çok bağışıklık güçlendirici besin ögesi deniz ürünlerinde mevcuttur. Aynı zamanda kalp damar sağlığını koruyarak kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
  10. Tuz tüketimini sınırlandır, sadece yemekleri pişirirken yarım çay kaşığı kadar at!

Yüksek tuz tüketimi hipertansiyona neden olarak, sağlığı tehdit etmektedir. Ayrıca iştah artışına neden olmaktadır. Tuz yerine limon ve sirke ilave ederek yemeklere lezzet katabilirsiniz

Editör: TE Bilisim