KADINLAR GÜVENCELİ VE SENDİKALI ÇALIŞMAK İSTİYOR

KESK Adana Kadın Meclisi İnönü Parkında Ordu ili Gürgentepe Belediye Başkanı Yaşar Şahin'in, iki kadın işçiyi makam odasında sendikalarından istifaya zorlaması ve işçilere tehditler savurmasıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

KESK Adana Kadın Meclisi Adına Eğitim Sen Adana Şube Kadın sekreteri Nilgün DOĞAN tarafından okunan basın açıklamasında; “Kadınlar yaşamın her alanında baskı, mobbing, taciz, tecavüz vb. saldırılarla karşılaşıyorlar” dedi.

Doğan sözlerine şu şekilde devam etti; “Özellikle son yıllarda siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları, topluma dayatılan gerici politikaları toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmekte, iktidarın artan cinsiyetçi dili, kadınların varoluş nedenini anneliğe ve eve bağlayan anlayışı, kadınları daha çok baskıya ve şiddete maruz bırakmaktadır. Gün geçmiyor ki kocası, sevgilisi ya da hiç tanımadığı bir erkek tarafından öldürülen, yaralanan, tehdit edilen kadın haberleri almayalım. Biz kadınlar, bu duruma “Artık yeter!” diyoruz.

Yaşamımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz.

Türkiye’de kadınların çalışma yaşamına katılmaları zaten zor ve sıkıntılıyken iş bulabilen kadınlar da çalışma ortamlarında farklı farklı baskılara uğruyorlar. Emek düşmanı politikalar nedeniyle Sendikalı olmanın dahi terörize edildiği bir ülkede yaşıyoruz. Dünyada sendikalaşma oranı en düşük ülkelerden biriyiz. İşveren ve temsilcilerinin, işçilere çeşitli baskılar yaparak sendikalardan uzak tuttukları, üye olmalarını engelledikleri de başka bir gerçektir. Bununla da yetinmeyerek sendikalı işçileri de, üyesi oldukları sendikadan istifaya zorlayarak, kendi anlayışlarına uygun sendikalara üye yapmaya çalışmaktadırlar.

Bunun son örneği olarak Ordu ili Gürgentepe belediye başkanı Yaşar Şahin, iki kadın işçiyi makam odasında istifaya zorlamıştır. Sendikalarından istifa etmeyeceğini söyleyen işçilere hakaret etmekle kalmamış, “Yaşatmam.”  diyerek tehdit etmiş ve odasından kovmuştur. Aynı şekilde belediye başkanı Şahin’in kalabalık bir işçi grubunu da istifaya zorladığı görülmektedir.  20-30 işçiyi makam odasında karşısına dizen Şahin ‘’İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?’’ diye sorduktan sonra ‘’Ben yönetemeyeceğim adamı atarım, bu dik kafalıları atacağım zaten ….’’ diye tehditlerine devam etmiştir.

Kadın işçiler tutanak tutularak işten atılmış. Açtıkları davayı kazanmalarına rağmen tekrar işe alınmamışlardır.   

SENDİKA HAKKI ENGELLENEMEZ

Değerli basın emekçileri,

Kadın emekçilere ve belediye emekçilerine bu yönlü haddini aşan, baskı yapan Gürgentepe belediye başkanı Yaşar Şahin, emekçilerden ve kamuoyundan özür dilemeli, bir an önce istifa etmelidir. Yetkililerin de yasal süreci bir an önce başlatmasını, bu şahsın adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz.

KADINLAR GÜVENCELİ VE SENDİKALI ÇALIŞMAK İSTİYOR,

Sevgili mücadele arkadaşlarım, İşçilerin ve emekçilerin sendikalaşmasını engellemeye yönelik her türlü girişimi protesto ediyoruz. Özellikle kadın işçilere yönelik bu baskıyı KESK Adana Kadın Meclisi olarak şiddetle kınıyoruz. Aynı tutum ve davranışın bizim iş kolumuzda da yaşandığını biliyoruz. Bu tür baskılara izin vermeyeceğimizi, sorumlularla ilgili her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Biz kadınlar güvencesizlik, sömürü, ekonomik kriz, savaş ve şiddet sarmalına mahkûm olmayacağız.

Krize ve şiddete karşı gücümüz birliğimiz, yaşasın kadın dayanışması” 

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI, YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ

Editör: TE Bilisim