Bugün saat 11.00’da KESK merkezinde, üye 11 sendikanın Yürütme Kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantı düzenlendi. Basın toplantısında Ankara Valiliğinin 17 Aralık Tandoğan mitingi ile ilgili kararı protesto edildi, 16 Aralık Cuma günü 12.30’da TBMM önünde bütçe taleplilerinin ve toplanan imzaların sunulacağı basın açıklaması yapılacağı belirtildi.

Basın toplantında KESK adına miting ve bütçe talepleri hakkında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran KABLAN Yeşil şu sözleri ifade etmiştir:

Maalesef ülkemiz keyfiyet ve hukuksuzluk ülkesi haline gelmiştir. Birkaç gün önce grevleri yasaklamakla övünen Cumhurbaşkanı, çıkardığı kararnameler ile Birleşik Metal İş ve Özçelik İş’in grevlerini yasaklamış, geçmişten bugüne aynı emek düşmanı politikalarını sürdürmüştür.

WhatsApp Image 2022-12-15 at 13.57.23 (1)

Ayrıca hepinizin bildiği üzere dün sayın Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı bir dava görüldü, aynı gezi davasında olduğu gibi siyasi iktidarın vesayeti altına giren yargı, Ekrem İmamoğlu’na siyaset yasağını kapsayan bir karara imza atmıştır. Bu kararı kabul etmek mümkün değildir. Buradan sayın Ekrem İmamoğlu’na destek ve dayanışma mesajımızı iletiyoruz.

Bizlerin uzun zamandır çalışmalarını yürüttüğümüz ve görüşmeleri TMBBM ‘de devam eden 2023 bütçesine dair taleplerimizi dile getireceğimiz miting başvuru talebimiz karşılanmamıştır. 17 Aralık’ta Tandoğan Meydanı’nda bütün Türkiye’den gelecek emekçilerin sorunlarını, işçilerin, işsizlerin, halkın taleplerini dile getireceği, ‘Artık yeter! Emekten halktan yana, seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz’ şiarıyla gerçekleştireceğimiz miting engellenmiştir. Bugün sizlerle bu süreci paylaşacağız. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasına Türkiye’de OHAL ilan edildi. OHAL resmi olarak kalksa da OHAL fiili olarak devam etmiş, grevler yasaklanmış, en temel demokratik haklar engellenmiş, basın açıklamaları, eylem ve etkinliklerin yapılması engellenmiş, iktidar baskı ve şiddet politikalarını devam ettirmiştir.

Yasak kararlarına bir yenisine imza atılarak 28 Kasım tarihinde yaptığımız başvurumuz, Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirmek istediğimiz mitingimiz kabul edilmemiş, bunun yerine başta üyelerimiz olmak üzere bütün illerden Ankara’ya gelecek on binlerce işçi ve emekçiler Anıtpark’a sıkıştırılmak istenmiş ve kısa bir saat dilimi ile miting sınırlandırılmak istenmiştir. Ankara Valiliği’nin bu tutumu yasak anlamına gelmektedir.

KESK olarak buradan Ankara Valiliği’nin kararını hukuksuz buluyoruz. Bununla ilgili hukuki çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Bu kararı anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı ile örgütlenme, ifade ve düşünce özgürlüğüne bir darbe olarak görüyoruz. Bu hukuksuzluklar silsilesi elbet bir gün son bulacaktır. Bu yasaklama ve engellenmeler bize geri adım attıramayacaktır. Yarın TBMM önünde olacağız, işyerlerinden topladığımız imzalarımızı da TBMM’ye teslim edeceğiz. Bu antidemokratik yasakçı zihniyeti teşhir etmek üzere TBMM Çankaya kapısı önünde olacağız.

WhatsApp Image 2022-12-15 at 13.57.24

Bir kez daha şunun altını çizmek istiyoruz. Bu ülkenin emek, barış, özgürlük mücadelelisinin ilerlemesi için KESK olarak her zaman filli meşru mücadele hattında olduk. Yoksulluğa, işsizliğe, savaşa karşı, halkın, bütün emekçilerin, bu ülkede yaşayan milyonların taleplerini göz önünde bulunduracak 2023 bütçesinin oluşturulması için ‘seçim bütçesi değil, geçim bütçesi istiyoruz’ taleplerimizi yarın ülkenin bütün alanlarından yükselteceğiz, her yer Tandoğan alanı olacaktır. Birleşirsek kazanırız. Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

Editör: Haber Merkezi