Amed Eğitim Senden 26 kişiye 35. Madde soruşturması sonuçlandı.
22 kişiye ihraç tebliğleri yapıldı.

KESK EŞ Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik İhraçları Hukuk Dışı Bir Uygulama Olarak Nitelendirdi.

Habere Güven olarak telefonla irtibat kurduğumuz KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

OHAL Fiilen devam ediyor

Bozgeyik, Bu ihraçlar "OHAL'in fiilen devam ettiği anlamına geliyor" dedi.

"KESK'in yapmış olduğu faaliyetler kriminalize edilerek suç kapsamında ele alınıyor. İdari mahkemeler bu tür ihraçlarla ilgili bir çok olumlu karar verdi. Bu uygulamaların bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Zaten 657 DMK'da disiplin soruşturmalarını içeren bir mevzuat var. Ayrıca bir 35. Madde kapsamında inceleme yapılması ve işten çıkarma uygulamaları doğru değil. Bu tür bir davranış 15 Temmuz dan sonra ki baskıların devamı niteliğindedir. ILO'nun Ankara ziyareti sırasında bu sorunları paylaştık" dedi.

375 sayılı KHK 'nin Geçici 35. maddesi

375 sayılı KHK 'nin Geçici 35. maddesine göre, terör örgütleri ile irtibatlı veya iltisaklı oldukları iddia edilen memurlar çalıştıkları kurumun bağlı bulunduğu Bakan Onayı ile kamu görevinden çıkarılmışlar ve çıkarılmaya da devam edilmektedir.

375 sayılı KHK kapsamında kamu görevinden çıkarma geçici 35. maddesi yasa dışı oluşumlarla ilgisi olduğu değerlendirilenlerin rütbelerinin alınması suretiyle kamu görevinden çıkarılmasına yönelik düzenlemeler içermektedir. Anayasa ile, devlet memurlarının ve kamu görevlilerinin bu kamu hizmetlerini yürütürken Anayasa ve kanunlara sadık kalmasını hedeflenmiştir. Bu sebeple “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.” şeklindeki 129.madde ile hüküm altına alınmıştır.

375 sayılı KHK ile ihraç etmek için;

  • Yazılı olarak soruşturma başlatma
  • Soruşturmacı görevlendirme
  • Bilgi/belge toplama
  • Soruşturmanın gizliliği
  • Savunma hakkı
  • Teklifin somut bilgi, belge ve bulgu ile temellendirilmesi gerekir.
Editör: TE Bilisim